Ana SayfaEkonomiKOBİ’lerin Rehin İşlemleri için Yönetmelik Değişti!

KOBİ’lerin Rehin İşlemleri için Yönetmelik Değişti!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yönetmeliklerinde değişiklik yapıldı. Yeni yönetmelik kapsamında KOBİ’lerin taşınırları rehin edilebilecek. Rehin kaldırma süresi ise 3 iş gününden 15 iş gününe çıkartıldı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yönetmeliklerinde değişiklik yapıldı. Değişiklikler onaylanarak Resmi Gazete’de yayımlandı ve yürürlüğe girdi. Bu kapsamda KOBİ’ler sahip oldukları tüm taşınırların rehin edebilecekler.

KOBİ’lerin Taşınır Mallarına Rehin İmkanı

Yayımlanan yönetmeliğe göre, rehne konu olabilecek tüm taşınır mallar kapsamında ayırt edici özellik aranma zorunlu olacak. Stok ve hammaddelere genel tanımlama yapılması şartıyla rehin konulması mümkün olacak. Yani KOBİ’ler sahip oldukları tüm taşınır malları rehin edebilecek.

Senet ve Çek Yerine Rehin Tesisi

Üretim sürecinde kullanılan taşınır malların rehin edilebilmesi kapsamında rehinin alacak üzerinde de devam etmesi sağlanacak. Hammadde üzerinde kurulan rehin, başka bir işleme gerek olmadan fatura üzerinden de yeni yönetmeliğe göre kurulmuş sayılacak. KOBİ’ler arasında senet ya da çek kullanımı yerine rehin tesisi kurma olanağı sağlanacak.

Alacaklı Güvencesi Büyütülüyor

Rehinli taşınır malların ilerleyen dönemlerde sağlayacağı faiz, sigorta gibi getirileri, taşınırın ürünleri ve ikamelerinin de başka bir işleme gerek olmadan direkt olarak rehin kapsamına girmesi sağlanacak. Bunun sonucunda da alacaklının sahip olduğu güvence daha da büyümüş olacak. Dönen varlıklarda ise üçüncü kişilerin iyi niyetlerinin korunma sağlanacak. Öncesinde rehin kaldırma süresi 3 gündü. Yeni yönetmelikle birlikte bu süre Türk hukukuna tabi olanlar için 15 iş günü, yabancı hukukuna tabi olanlar için ise 30 iş günü olacak.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.