Ana SayfaBankacılıkKredi Alabilmek İçin KKB Puanı

Kredi Alabilmek İçin KKB Puanı

Kredi Alabilmek İçin KKB Puanı! Findeks Nedir? Findeks Notuna Etki Eden Faktörler | Kredi Notunun Karşılıkları | Detaylar için...

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Findeks Puanı Kaç Olmalı?

Ülkemizde faaliyet gösteren 9 büyük bankanın öncülüğünde 1995 yılında kurulan Kredi Kayıt Bürosu(KKB) son derece önemli bir görev üstlenmiştir. Bankalara kredi için başvuruda bulunan kişilerin finansal anlamdaki durumu daha net bir şekilde ortaya konmuştur. Kredilerin onaylanması için başlıca etkenlerden biri olarak kabul edilen kredi notu ile ilgili Findeks puanı kaç olmalı sorusu sıklıkla gündeme gelmektedir.

Findeks Nedir?

Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından teknolojik gelişmelerle doğru orantılı olarak kurulan Findeks, kredi notu ve diğer tüm finansal bilgilerin web ortamında yer almasını sağlayan sistemdir. Bu sistemden sadece bankalar değil, tüm finans kuruluşları ve bireyler de faydalanmaktadır. Burada yer alan veriler, kişilerin kısa ve uzun vadede gerçekleştirdikleri finansal işlemler sonucunda elde edilmiştir.

Bankalarla işlemi gerçekleşen her kişinin bir Findeks puanı bulunmaktadır. Bu puanın karşılığında bazı risk tanımlamaları yer almaktadır. Kredilerde başvuruların onaylanma sürecinde bu risk tablosu değerlendirilmekte ve buna göre bir karar verilmektedir. Bu noktada Findeks puanı kaç olmalı sorusu gündemdeki yerini almaktadır.

Findeks Notuna Etki Eden Faktörler

Findeks puanı kaç olmalı sorusunun cevabını vermeden önce, bu puanların belirlenme aşamasında hangi etkenlerin göz önünde bulundurulduğunu bildirmekte fayda var. Öncelikle bu puanın hesaplanmasında kredi ve kredi kartı ödemeleri oldukça önemli bir yere sahiptir. Kredi kartı ekstreleri ya da kredi ödemelerinizin son günü geçmemesi puanı artı yönde etkilemektedir.

Kredi başvurusu bulunan ancak sürekli başvuruda bulunmaya devam eden, yani ödediği kredi varken başka kredilere başvuran kişilerin notu olumsuz etkilenmektedir. Arka arkaya kredi başvurusu yapmak negatif etki sağlamaktadır. Önceki dönemlerde kredi kullanmış kişilerin notu daha yüksek çıkmaktadır. Yani, kredi kullanım oranı da etki etmektedir.

Kredi Notunun Karşılıkları

Kredi kullanmak isteyen kişilerin sistemde yer alan kredi puanlarının ne denli önemli olduğunu belirttik. Şimdi de bu kredi puanlarının hangi karşılıkları içerdiğine değinelim. Findeks puanlamasında 0’dan 1900 puana kadar aralıklar belirlenmiştir. Her aralık kendi içerisinde farklı isimlerle değerlendirilmeye alınmıştır. İşte Findeks puanları ve bu puanların karşılıkları:

  • 0 – 699 (En Riskli Grup)
  • 700 – 1099 (Orta Riskli Grup)
  • 1100 – 1499 (Az Riskli Grup)
  • 1500 – 1699 (İyi Puana Sahip Grup)
  • 1700 – 1900 (Çok İyi Puana Sahip Grup)

Görüldüğü gibi puan aralıkları ile risk durumları da ortaya konmuştur. Kredi başvurusunda bulunan kişinin puanı en riskli adı verilen 0 ile 699 arasında yer alıyorsa, bu talep çok kısa sürede reddedilecektir. Orta riskli grupta yer alan kişilerin başvuruları da çok büyük ihtimalle reddedilmektedir.

Bankalara kredi için başvuran ve Findeks puanı kaç olmalı sorusuna cevap arayan kişilerin en fazla yanıldığı nokta az riskli adı verilen ve 1100 ile 1499 arasında puanı olan gruptur. Bu grupta yer alan kişiler konusunda bankalar da tereddüt yaşamaktadır. Bazı bankalar bu grupta yer alan kişilerin kredi başvurusuna olumlu cevap verirken, bazı bankalar başvuruyu reddetmektedir. Yani, bankalar bu grup için insiyatif kullanmaktadır.

Krediye başvuran kişinin Findeks puanı 1500’ün üzerindeyse ve başvurduğu kredi miktarı gelirine göre uygun seviyedeyse, bu başvuru çok kısa sürede olumlu şekilde sonuçlanmaktadır. Yani Findeks notu kaç olmalı sorusunun en basit cevabı, 1500’ün üzerinde olmalıdır. Bu puanın yükselmesi için de sistemde yer alan borçlarınızı kısa sürede kapatmanız ve ödemelerinizi günü geçmeden, düzenli bir şekilde yapmanız gerekmektedir.

Findeks puanı çok önemli bir kriter olsa da kredilerin onaylanması için tek başına yeterli değildir. Kredilerin onaylanması için gelir durumu, talep edilen miktar, belgelerin eksiksiz tamamlanması gibi konular da öne çıkmaktadır. Bu nedenle her ayrıntıya dikkat ederek başvuruda bulunmanız son derece önemlidir.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.