Ana SayfaGündemMerkez Bankası Rezerv Kaybı Telafisinin 5 Yıl Süreceğini Açıkladı

Merkez Bankası Rezerv Kaybı Telafisinin 5 Yıl Süreceğini Açıkladı

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Merkez Bankası (MB), 133 milyar dolarlık rezerv kaybının yerine konabilmesi için en az 5 yıl gerektiğini açıkladı. Dövizdeki yükselişi durdurmak adına harcandığı öne sürülen rezervlerle ilgili tartışmalar devam ediyor. Yeni ekonomik yönetimin önününde duran en büyük sorunlarından birisi Merkez Bankası’nın döviz yükümlülükleri ve swap ile alınan ödünçler düşüldüğünde eksi 48 milyar dolar rezerve gerilemesi olarak görülüyor. Yerli ve yabancı kurumlar Merkez Bankası’nın rezervlerinin dış borç ve cari açığı fonlayacak kapasitesinin kalmaması yönünde uyarıyor.

Rezerv Kaybına Uzman Yorumları Geldi

Ekonomistler, 2019 başından 2020 ekim sonuna kadar geçen 22 aylık dönemde kuru düşük tutmak için harcandığı tahmin edilen rezerv miktarının 133.2 milyar dolar olarak hesapladı. Bu harcamalara rağmen kur oranlarında herhangi bir düşüş yaşanmadığı gibi faizlerin yükselmesiyle birlikte kaybedilen rezervler tartışma konusu haline geldi. 2001 krizinin ardından eksiye düşen ancak ilerleyen 10 yılda yüksek faiz politikası ve küresel para bolluğunun getirisi olarak hızlıca biriken rezervlerdeki bu talihsiz kaybın yerine konmasının zor olacağı ve uzun zaman alacağı düşünülüyor.

Uluslararası finans uzmanı Dr. Murat Kubilay’ın yorumuna göre radikal değişimler yaşanmadığı sürece rezervlerde toparlanma yaşanması pek mümkün değil. Murat Kubilay, bu radikal değişimlerin yüksek faiz verilirken aynı zamanda yeni bir büyüme planının yapılıp buna dış yatırımcıların ikna edilerek üretim devrimi yapılması ve kur seviyesinden bağımsız sürekli cari fazla vermek olduğunu açıkladı. Ancak böyle olursa heba edilen 10 yıllık rezervlerin en az 5 yılda yeniden toparlanabileceğini açıkladı.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.