Ana SayfaKariyer7 Soruda CFSA Sertifikası

7 Soruda CFSA Sertifikası

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Yetkinlik belgeleri birçok iş pozisyonu için rakiplere göre avantaj sağlayan belgelerdir. CFSA belgesi de bu belgelerden biridir. Peki CFSA sertifikası nedir? Ne işe yarar?

CFSA Sertifikası Nedir?

Finansal hizmetler alanında görev yapan kişilerin alması gereken bir sertifikadır. Sertifikalı Mali Hizmetler Denetçisi olarak isimlendirilmektedir. CFSA sertifika programı IIA tarafından verilmektedir. Bu sertifika özellikle bankacılık, sigortacılık ve menkul kıymetler gibi finansal işlerde görev yapacak kişilere önemli avantajlar sağlamaktadır. 

CFSA sertifikasını alabilmek için alınan eğitimler kapsamında temel finansal konular ele alınmaktadır. Dört ayrı bölümden soruların olduğu sınavda, kişilerin farklı konulardaki yeterlilikleri ölçülmektedir. Sigortacılık ve menkul kıymetler alanındaki sınavlar yalnızca İngilizce yapılırken, bankacılık alanındaki sınavlar hem İngilizce hem de Türkçe yapılabilmektedir. Bu anlamda iyi bir İngilizce bilgisine sahip olmak, kişilere sınavda kolaylık sağlayacak bir avantajdır.

CFSA Sertifikası Nasıl Alınır?

Nasıl Alınır?
Nasıl Alınır?

Banka için alınması gereken sertifikalar arasında karşımıza sıklıkla çıkan CFSA sertifikası, gerekli eğitimin alınması ve alana uygun sınava girilmesi ile alınmaktadır. Sınavdan başarılı olunmasının ardından, kişiler sertifikayı almaya hak kazanmaktadır. CFSA sınavları, kişilerin seçimlerine göre bankacılık, sigortacılık ve menkul kıymetler alanlarında düzenlenmektedir.

Sınavlarda kişilerin bankacılık, menkul kıymetler ve sigortacılık alanlarındaki bilgi ve yetenekleri değerlendirilmektedir. Sınav 115 çoktan seçmeli sınavdan oluşmaktadır. %80’lik bir kısmında mali hizmetler denetimi, mali hizmet ürünleri denetimi, mali hizmet süreçleri denetimi ve yasal çerçeve konularından sorular sorulmaktadır. Kalan %20’lik kısımda ise kişilerin seçtikleri bankacılık, menkul kıymetler, sigortacılık gibi alanlardaki yeterlilik düzeyi test edilmektedir. Sınavdan başarı sağlanması durumunda sertifika alınmaktadır.

CFSA Sertifikası Ne İşe Yarar?

Banka eğitimleri ve sigortacılık eğitimi kapsamında karşılaşılan bu sertifika, özellikle finansal alanlarda iç denetçilik yapmak isteyen kişiler için oldukça avantajlıdır. Ayrıca banka için alınması gereken sertifikalar arasında da ilgili pozisyonlar için bu sertifika bulunmaktadır. Ayrıca bu sertifika kişilerin finansal alanda yetkinliğini ve profesyonelliğini kanıtlar niteliktedir.

CFSA Sertifikasının Şartları Nelerdir?

Şartları Nelerdir?
Şartları Nelerdir?

Sertifikanın alınabilmesi için banka eğitimleri, sigortacılık eğitimleri ve CFSA sınavında başarılı olmak gerekmektedir. Mesleki eğik kurallara hakim olmak ve bu kurallara bağlı olmak da oldukça önemlidir. Sınavlar genel olarak İngilizce olarak gerçekleştirildiği için iyi bir İngilizce bilgisine sahip olmak sertifikayı almayı kolaylaştıracaktır. Bankacılık sınavları hem İngilizce hem de Türkçe olarak yapılmaktadır. Sınav esnasında zaman kaybetmemek ve soruları doğru anlamak açısından iyi bir İngilizce bilgisine hakim olmak oldukça fayda sağlayabilir.

Mesleki eğitim politikasına sahip olmak ve denetçilik konusunda deneyime de sahip olmak gerekmektedir. Ayrıca lisans mezuniyet derecesi ve 24 ay çalışma deneyimi de gerekmektedir. Denetçilik konusundaki diğer sertifikaları almış olan ve çalışmış olan kişilerin, çalışmış oldukları süre de sertifikasının alımında kabul edilir.

CFSA Sertifikasının Geçerlilik Süresi

Geçerlilik süresi 3 yıl olarak belirlenmiştir. Bu sürenin tamamlanmasının ardından sertifikanın yenilenmesi gerekmektedir.

Sigorta Şirketleri ve Bankalar için CFSA Sertifikası Zorunlu mu?

Özellikle bir zorunluluk bulunmamakla birlikte, sertifka zorunluluğu görev yapılacak pozisyona göre değişiklik göstermektedir. Bankaların istediği sertifikalar arasında karşımıza çıkan CFSA sertifikası, bu alanda zorunlu olabilmektedir.

CFSA Sertifikası Zorunluluğu Olan İşler

Bankaların istediği sertifikalar içinde yer alan CFSA sertifikasının zorunlu olduğu bazı işler bulunmaktadır. Özellikle iç denetim, veri tabanı yönetimi, yazılım, ağ yapıları gibi konularda görev yapılacaksa mutlaka bu sertifikasının bulunması gerekmektedir. Ayrıca zorunlu olmasa bile bu tarz uluslararası geçerliliği olan sertifikalara sahip olmak, birçok iş pozisyonu için kişileri avantajlı kıldığı için önemlidir.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.