Ana SayfaBankacılıkPerakende Bankacılık Nedir?

Perakende Bankacılık Nedir?

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Bankacılık sektörü içinde birçok farklı hizmet sistemi bulunmaktadır. Bunlardan biri de perakende bankacılıktır. Peki birçok kolaylık sağlayan perakende bankacılık nedir?

Bankaların büyük şehirler bünyesinde birçok farklı yerde şubeleri bulunmaktadır. Ancak daha küçük yerleşim yerleri için bankacılık hizmetlerine ulaşabilmek bazen zor olabilmektedir. Hem bu sebeple hem de bankaların ağlarını genişletmeleri açısından, küçük yerleşim yerlerine yeni şubeler açılabilmektedir. Bankacılık sistemi içinde yer alan perakende bankacılığın tanımı bu şekilde yapılabilmektedir.

Perakende Bankacılık Nedir?

Kısaca, bir bankanın ağını genişleterek daha küçük yerleşim yerlerine ulaşabilmesi ve hizmet vermesidir. Bu anlamda hem o bölgede yaşayan kişilere hizmet ulaştırılmış olup hem de bankanın hizmet ağı genişletilmiş olmaktadır. Bu sayede müşteri memnuniyeti sağlanarak, mevcut banka daha prestijli hale gelmektedir.

Bankaların yerel şubeler açarak büyümesi, banka ve bölgede yaşayan kişiler için avantajlar sağlamak ile birlikte birçok sorumluluğu da beraberinde getirmektedir. Perakende bankacılık olarak isimlendirilen bu sistemde müşteriye eksiksiz ve tam hizmet sunulması gerekmektedir. Ayrıca finansal anlamda verilen imkanlara ve ürünlere hakim olmak iyi bir hizmet sunulması açısından çok önemlidir.

Perakende bankacılık yetkilisi, kişilerin hem ihtiyaçlarına çözüm odaklı seçenek sunar hem de danışmanlık yapar. Bu durum da bilgi birikimi ve sorumluluk getirmektedir. Finansal anlamda detaylara hakim olmak, müşteri ilişkilerini iyi tutmak ve gerekli bilgilendirmeyi yapmak gibi farklı görevlerin doğru şekilde yerine getirilmesi gerekmektedir. Ancak bu sayede bankacılık sistemi doğru şekilde yönetilmektedir.

Perakende Bankacılığın Özellikleri Nelerdir?

Özellikleri Nelerdir?
Özellikleri Nelerdir?

Bankacılık sektörü kapsamında yer alan perakende bankacılığın temel özelliği küçük yerleşim yerlerine kurulması ve hizmet vermesidir. Perakende bankacılık sisteminde bankalar ve diğer finansal kuruluşlar arasında sağlanan bağlantı ile hizmet sunulmaktadır. Bireysel bankacılıktan farklı olarak finansal kuruluşlara, devlet kurumlarına ve daha geniş ölçekli işletmelere hizmet sunmaktadır.

Büyük, orta ölçekli veya küçük işletmelere bankacılık hizmetlerinin sunulması perakende bankacılığın bir parçası olarak bilinmektedir. Burada amaç, bir işletmenin ya da kurumun, finansal anlamda almak istediği tüm hizmetlerin, tek bir bankacılık sistemi ile sağlanmasıdır. Böylelikle her işlem için ayrı ayrı bankalar ile bağlantı kurulmasına gerek kalmaz. Ayrıca alınan hizmetlere göre toplu bir hizmet alımı söz konusu olduğu için çeşitli avantajlı ve indirimli durumlar da mevcuttur.

Kamu kuruluşlarına veya işletmelere verilen perakende bankacılık hizmetleri içinde birçok farklı finansal hizmet bulunmaktadır. Sunulan bu hizmetler ile alakalı perakende bankacılık yetkili gerekli bilgilendirmeyi yapar. Bu finansal hizmetlerin en avantajlı kısmı indirimli faiz oranlarıdır. Bu sayede işletmeler birçok hizmeti neredeyse faizsiz denebilecek kadar düşük oranlar ile alabilmektedir.

Perakende bankacılık aynı zamanda yatırım yapan, mülk alım satımı ile ilgilenen işletmeler için oldukça avantajlı seçenekler sunmaktadır ve iyi bir yoldur. Toplam finansal portföye erişimin kolay olması ve hesaplar arasındaki aktarımın kolaylıkla gerçekleşmesi de bu bankacılık sistemi içindeki avantajlardır.

Perakende Bankacılığın Riskleri Var mı?

Her sektörde olduğu gibi bankacılık sektörü için de belirli riskler mevcuttur. İyi bir risk yönetiminin sağlanması ile olası olumsuzluklar ortadan kaldırılabilmektedir. Perakende bankacılık sistemi dahilinde farklı riskler söz konusudur. Bu riskler farklı sebepler ile ortaya çıkabilir ve kimisi kontrol edilebilir düzeyde olabilecekken kimisi için kontrol zorlaşmaktadır. Kontrol edilebilecek risklerin tahmininde bulunmak daha kolaydır ve gerekli yöntemler kullanılarak bunların ortadan kaldırılması kolaylaşmaktadır. Kontrol edilemeyecek olan riskler ise ani bir şekilde ortaya çıkan ve genellikle daha kapsamlı inceleme gerektiren risklerdir. Bu kapsamda, likidite riski, kredi riski, faaliyet riski, operasyonel risk ve faiz riski gibi birçok farklı risk ile karşılaşmak mümkün olabilmektedir.

Perakende Bankacılığın Diğerlerinden Farkları Nelerdir?

Diğerlerinden Farkları Nelerdir?
Diğerlerinden Farkları Nelerdir?

Perakende bankacılık, adından da anlaşılacağı gibi bireysel bankacılık hizmetleri yerine toptan bankacılık hizmeti sunmaktadır. Bu sayede farklı ölçekteki işletmeler, devlet kurumları veya şirketler için toptan bir uygulama söz konusudur. Bu sayede bahsi geçen kurumların tüm finansal işlemleri tek bir çatı altında toplanmaktadır. Bu durum karmaşayı ortadan kaldırırken aynı zamanda birçok farklı avantaj da sunmaktadır.

Perakende Bankacılık Yetkilisi Nasıl Olunur?

Perakende bankacılık yetkilisi olabilmek için mesleğe yönelik pazarlama, bankacılık, finansal yönetim gibi konularda kişilerin kendilerini geliştirmeleri gerekmektedir. Bu konu önemli bir bilgi birikimi gerektirdiği için özel eğitimlerin alınması ve çeşitli sertifikasyon programlarına katılmak faydalı olabilmektedir.

Perakende Bankacılık Yetkilisi Ne İş Yapar?

Perakende bankacılık yetkilisi, bankacılık sistemi içinde sunulan hizmetlerin kişilere doğru bir biçimde aktarılmasını sağlamaktadır. Ayrıca hizmetin sunulmasının yanı sıra takibinin de gerçekleştirilmesini sağlamaktadır. Bu anlamda hem işletmenin hem de müşterilerin finansal ihtiyaçlarını değerlendirmek, bunlara hızlı bir biçimde yanıt vermek de perakende bankacılık yetkilisinin görevleri arasında yer almaktadır.

İş alım süreçlerinin yönetilmesi ve işlerin ilerleyişinin denetimi de bu kişilerin görevlerindendir. Ayrıca kişilere ve kurumlara danışmanlık hizmetini de perakende bankacılık yetkilisi kişiler vermektedir. Bu kişilerin, liderlik vasıflarının olması ve oluşabilecek sorunlara akılcı ve pratik çözümler üretebilmeleri çok önemlidir.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.