Ana SayfaGündemMerkez Bankası 67 Milyar Değerinde Banknot Operasyonu Gerçekleştirdi

Merkez Bankası 67 Milyar Değerinde Banknot Operasyonu Gerçekleştirdi

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın geçtiğimiz günlerde bankalara gönderdiği uyarı yazısında, ATM’lere 200 lira değerindeki banknotları koymamaları yönünde bir talep iletilmişti.

Merkez Bankası tarafından bankalara iletilen ATM’lere 200 liralık banknotları koymama talebinin altından, TCMB’nin gerçekleştirdiği 67 milyar lirayı aşkın banknot operasyonu çıktı. Merkez Bankası, 2020 yılının Temmuz ayından bugüne kadar geçen süre zarfında toplam 67 milyar 188 milyar değerindeki 747 milyon 553 bin adet banknotu piyasadan çekti. 200 liralık banknotların perde arkasından çıkan olayda, para azaltma operasyonu sırasında 33 milyar liralık kısım Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal döneminde gerçekleştirildi.

Banknot Operasyonunda Amaç Türk Lirasına Değer Kazandırmak

Banknot Operasyonunda Amaç Türk Lirasına Değer Kazandırmak
Banknot Operasyonunda Amaç Türk Lirasına Değer Kazandırmak

Merkez Bankası’nın uyguladığı bu yöntemin arkasında yatan en önemli sebeplerin başında ise, Türk Lirası’na değer kazandırma çabası yatıyor. TL’ye değer kazandırmanın yanı sıra enflasyonu düşürmek için de uğraş veren Merkez Bankası, bu kapsamda piyasada yer alan 5, 10 ve 20 liralık küçük kupürlü kağıt paraların azalmasına da neden oldu. Sıkı para politikası etkinliğini genişletmeyi planlayan TCMB, küçük kupürlü miktarlarda sorun yaşanmaması adına 200 liralık banknotları ATM’lere koymaması yönünde bankalara uyarıda bulundu.

100 Lira En Çok Çekilen Kağıt Para

100 Lira En Çok Çekilen Kağıt Para
100 Lira En Çok Çekilen Kağıt Para

7 aydan bu yana devam eden para azaltma operasyonu çerçevesinde, 402 milyon adet olarak çekilen 100 liralık banknotlar, listenin ilk sırasında yer aldı. Piyasada azalış yaşanan 5, 10 ve 20 lira ise toplamda 97 milyon adet geriye gitti. Naci Ağbal’ın görevde olduğu Kasım ayında piyasada 212 milyar 891 milyon para dolaşırken, Şubat ayında bu paranın değeri 180 milyar 38 milyon liraya kadar geriledi.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.