Ana SayfaGündemYüksek Faiz Kredilerine Aldırış Edilmeden Zirveye Ulaşıldı!

Yüksek Faiz Kredilerine Aldırış Edilmeden Zirveye Ulaşıldı!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Ekonomik şartlar altında her geçen gün artış gören yüksek faiz kredilerine rağmen taleplerde artış görülmesiyle yapılan araştırmalarda %33 oranla artış görülürken 906 milyar lirayla zirveye ulaşım sağlandığı görüldü. Kredi kullanan kişilerin sayısı ise tam olarak 34.5 milyon olarak belirlendi ve rekora gidildi.

Yüksek faiz kredilerinde artış devam eden kredilerde ve kredi taksitlerinde verilen sınırlamaların olmasına rağmen krediler hala talep edilmeye devam ediyor. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerinden elde edilen verilerden yola çıkarak Mayıs ayından itibaren toplamda geçerli olan yılda aynı dönem içerisinde &22,3 artışla 4 trilyon 50 milyar liraya kadar artış sağladı. Bireysel kredilerde de %33 oran artışla 906 milyar liraya kadar artış yaşandı. Bireysel krediler üzerinden oluşan hacimde en yüksek belirlenen faiz kullanıma açılan ihtiyaç kredilerinden oluşmayla da dikkat çekiyor. Takip edilen kredilerin dışında son yıl içinde bireysel kredi kullanımını gerçekleştiren kişilerin sayısı 1.7 milyondan 34.5 milyona çıktı. Ortalama belirlenen kredi bakiyesi ise 26.2 bil liraya kadar yükseliş gördü.

Normalleşme sürecine girildiği günden bugüne parasal sıkılaşmaya gidilmede yükseliş gören faiz kredilerinde talep artışı durmak için yeterli bir neden olmadı. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından elde edilen verilere bakıldığında toplam kredilerde geçen yıla göre %22.3 artış ile 4 trilyon 50 milyar liraya kadar yükseliş gördü. Bireysel krediler için artış ise %33 ile toplamda kredi artışlarında görülen hızın daha da üstüne çıkarak 906 milyon ile rekora koştu. Geçilen bir yıllık dönem içinde de oluşan takiple krediler olmadan kullanım sağlayan kişilerde 1.7 milyon kişilik bir artışla 34.5 milyon kişilik artış görüldü. Ortalama olarak kredi bakiyelerinde gerçekleşene artış ise 26.2 bin liralık miktar oldu.

Yüksek Faiz Kredileri Merkez Bankası Gündeminde!

Yüksek Faiz Kredileri Merkez Bankası Gündeminde!
Yüksek Faiz Kredileri Merkez Bankası Gündeminde!

Yüksek Faiz Kredileri Merkez Bankası Gündeminde! İhtiyaç kredileri faizinde %23.66, taşıt kredi faizinin %22,39’a, konut kredisi faizinin %17,84’e kadar çıkış yaşandığı mayıs ayında bireysel kredi talepleri de hız olarak artışta devam ederken bu süreçte Merkez Bankası gündemine kadar geldi. Temmuz ayının başında talep yavaşlatma politikası izlemek adına Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) makroihtiyati önlemleri de ele alarak hayata geçirdi. Fakat önlemler sırasında TBB verilerde bankalardan alınan bireysel kredi miktarlarında 869 milyar lira, finansman şirketlerinden kullanım sağlanan kredi miktarları 36.8 milyara kadar yükseliş gösterdi. Bu durumda da toplam bireysel kredilerde kişi sayısı da geçen yılın mayıs ayında %5,25 artışla 34 milyon 536 bine kadar artış gördü. Bankalarda alınan bireysel kredi kullananlarda da sayı olarak 34 milyon 165 bin adete ulaşarak zirveye yerleşti.

Bankadan İhtiyaç Kredisinde 1.1 Milyon Kişilik Artış

Bankadan İhtiyaç Kredisinde 1.1 Milyon Kişilik Artış
Bankadan İhtiyaç Kredisinde 1.1 Milyon Kişilik Artış

Yüksek faiz kredilerinden özellikle bireysel kredi alanlarında en büyük hacimler ihtiyaç kredilerinden oluşuyor. TBB verilerinde ihtiyaç kredileri toplam bireysel kredilerde %46 oluşumuyla geri kalanda da %33 olarak konutta, %17’sini de kredi kartları %5 taşıt kredileri olarak sıralamaya girdi. İhtiyaç kredilerinde faiz mayıs ayında %23.66 seviyesindeyken tüm bireysel kredilerle faiz en yüksek oranda öne çıkıyor. Faizde düşüklük ya da hafif bir etki olsa da haziran ayında %23,37 oranla temmuzda da %23.31’e kadar gerileme gördü. Ancak geçen yılda mayıs ayı içerisinde ihtiyaç kredisi faizi yıllık %10,61 ile görüldüğü en düşük seviyede dikkat çekmişti. Bu görülen düşük faizde kredi kullanımlarında hız artışı yaşanmıştı. İhtiyaç kredilerinde ise geçen yılda aynı ay içerisinde artış %26.6 ve kullanılan kredilerde de 418 milyar lira görüldü. İhtiyaç kredisini kullanan sayılarda da 28 milyon 257 bin adetle belirleme yaptı ve 963 bin ile neredeyse geçen yıla göre 1 milyon kişilik artışa işaret etti. Bankalar tarafından da daha çok baskın kullanılan ihtiyaç kredileri mayıs ayında kullanan kişilerden artış olarak 1.1 milyon kişi ve 27 milyon 757 bin adete ulaştı.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.