Ana SayfaBirikim & YatırımAkbank Kur Korumalı Mevduat Hesabı Avantajları Nedir? 

Akbank Kur Korumalı Mevduat Hesabı Avantajları Nedir? 

Yayın tarihi:

Google Haberlere Abone Ol:

Kur korumalı mevduat hesabı henüz 3 ayını doldurmamasına rağmen, ciddi bir talep görmüş durumda. Açıklanan en son rakamlara göre sistemden yararlananların yatırımları 540 milyar TL’yi aşmış durumda. İlk katılan bankalar arasında yer alan Akbank, %15,50 oranındaki faiz oranı ile birlikte, kur korumalı mevduat hesabı açmak isteyenlerin ilk tercihleri arasında yer alıyor. 

Akbank mevcut müşterilerinin yanı sıra, ayrıca açmış oldukları yeni hesaplar ile birlikte, ciddi bir yatırımcı kitlesine ulaşırken, hem web sitesi ve mobil üzerinden işlem yapılmasını sağlıyor, hem de şubelerden de işlem yapılmasına imkân sunuyor. Özellikle web sitesi ve mobil üzerinden açılan mevduat hesapları USD’ye bağlanırken, yine mevduat tarihi olarak 3 ya da 6 ay seçilebiliyor. Banka şubelerinde ise USD, EUR ve GBP işlemlerinden biri seçilebilirken, mevduat tarihi ise 3, 6, 9 ve 12 ay olarak belirlenebiliyor. 

Kur Korumalı Mevduat Hesabı Nedir?

Kur Korumalı Mevduat Hesabı Nedir?
Kur Korumalı Mevduat Hesabı Nedir?

Kur korumalı mevduat nedir? Diye merak edenler için hemen açıklayalım. 21 Aralık 2021 tarihinde açıklanan bu sistem, Türk Lirasına yatırımı arttırmak ve ayrıca yatırım yapanların döviz cinsindeki artışlardan zarar görmemesi için rekabetçi bir ürün olarak uygulamaya geçmiştir. Buna göre Türk Lirası üzerinden bankaların vermiş olduğu faiz oranlarının yanı sıra, eğer döviz cinsinde belirlenmiş olan dövizde artış daha yüksek olursa, yatırımcıya bu rakam üzerinden ödeme yapılacak. Kısacası Akbank’ın vermiş olduğu %15,50 oranından daha yüksek bir döviz yükselmesi olursa, yatırımcıya güncel kur üzerinden ödeme yapılacak. 

Bu sistem ile yatırımcının Türk Lirasında kalması sağlanırken, USD, EUR ve GBP daha fazla yükselirse, hesaplama döviz kurlarına göre yapılarak aradaki fark ise Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından mevduat hesabı sahiplerine ödenecek. İlk ödeme ise Mart ayının sonunda yapılmaya başlanacak. 

Kur Korumalı Mevduat Hesabı Nasıl Açılır?

Türk vatandaşları, Türkiye yerleşkesinde ikamet eden gerçek kişiler ve yine Türk vatandaşı olup, yurt dışında yaşayan işçi, iş adamı ve yatırımcılar bu sistemden yararlanabiliyor. Ayrıca çifte vatandaşlığı bulunan gurbetçilerin yararlanması sağlanırken, çifte vatandaşlığı olmasa da Türkiye’de yerleşkesi bulunanların da sisteme girmesi sağlanmış durumda. 

Bunun haricinde açılacak hesapların 3, 6, 9 ve 12 ay gibi para çekilmeme durumu da bulunuyor. Mevduat hesapları ile hiçbir farkı olmayan bu sistemde, tek fark vade sonundaki hesaplamanın nasıl yapılacağıdır. Merkez Bankasının açıklamış olduğu güncel kur oranlarına göre yapılan hesaplama ile birlikte, mevduat hesabı sahibinin hesabına elde etmiş olduğu kâr oranı aktarılmaktadır. 

Kur korumalı mevduat hesabı açmak için Akbank mobil uygulamasını da kullanabilirsiniz. Birkaç adımda açacağınız hesap ile yatırımlarınızı güvene alabilir ve Türk Lirası üzerinden yapacağınız bu yatırımların, döviz karşısında korunmasını da sağlayabilirsiniz. 

Kur Korumalı Mevduat Hesabından Kesinti Yapılacak mı?

Kur Korumalı Mevduat Hesabından Kesinti Yapılacak mı?
Kur Korumalı Mevduat Hesabından Kesinti Yapılacak mı?

Vadesi dolmadan önce hesaptan para çekilmesi durumunda mevduat bozulacağı için, hesap vadesiz hesaba dönecektir. Ancak vadesi dolduğu zaman, herhangi bir kesinti olmadan paranızı vade farkı ile alabilirsiniz. Yine bu sistem ile birlikte açıklanan bir diğer önemli konu ise gelir vergisi stopajı da uygulanmayacağıdır. 

Resmi Gazete’de yayınlanan bilgilere göre yeni açılan kur korumalı mevduat hesaplarından ve kur korumalı mevduat hesaplarına dönüştürülen hesaplardan, gelir vergisi stopajı vergisi alınmayacak ve vergi uygulaması da yapılmayacak. Böylelikle herhangi bir kesinti olmadan direk olarak mevduat faiz oranı ya da döviz kurundaki yükselmeye göre elde ettiğiniz kâr hesaplarınıza yansıtılacak.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.