20 Ekim 2026, Salı
TCMB, 19.10.2026
SON DAKİKA
Ekonomi

Tasarruf Hareketi ile Kalıcı Zenginlik

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek Türkiye’de kalıcı zenginlik için gerekli tasarrufun yeterince yapılmadığını ve tasarruf ortalamasının ülkede çok düşük olduğunu dile getirdi. Türkiye’de ortalama tasarruf miktarının yüzde 15 civarında olduğu belirtildi.

Paylaş
Tasarruf Hareketi ile Kalıcı Zenginlik

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye’de tasarruf oranının çok düşük olduğunu ve oranın yüzde 15’i bulmadığını dile getirdi. Şimşek, kalıcı zenginlik sağlamak için tasarruf yapmanın şart olduğunu belirtirken tasarruf etmek yolları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek Türkiye’nin tasarruf oranlarını değerlendirdiği konuşmasında söze Türkiye’de tasarruf oranının milli gelire çok az katkı yaptığını söyleyerek başladı. Tasarruf yapıldığı takdirde ülkedeki cari açığın azalacağını vurgulayan Şimşek tasarruf arttıkça özel sektörde borçlar azalacak dedi.

Tasarrufu arttırmak için çeşitli uygulamaların yapıldığını belirten Şimşek bu kapsamda ilk olarak Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) değişiklik yapıldığını ifade etti. Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) yapılan değişiklik sayesinde tasarrufun 20 milyar liradan 57 milyar liraya çıktığı ve katılımcı sayısının ise 3 milyondan 6.5 milyon kişiye ulaştığı belirtildi. 

Ortalama tasarruf miktarının Türkiye’de yüzde 15 civarında olduğunu dile getiren Şimşek bu oranın çok düşük olduğunu sözlerine ekledi. Türkiye gibi orta sınıf ülkelerde bu rakamın yüzde 30 olduğunu dile getiren Şimşek Türkiye’de bu oranın yakalanmasını amaçladıklarını açıkladı.

Tasarruf Alışkanlıkları Öğretiliyor

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek , tasarruf alışkanlıklarını insanlara aşılamaya çalıştıklarını belirterek ilerleyen yıllarda yapılan çalışmalar sonucu tasarruf miktarında artış olacağını beklediklerini açıkladı. Tasarruf için gerekli devlet teşviklerinin yapıldığını anlatan Bakan ülkenin büyümesi için vatandaşın da bilinçli olması gerektiğinin altını çizdi. Yapılan tasarrufların hep atıl olduğunu dile getiren Şimşek altın alıp evde bekletmenin anlamsız olduğunu, altının alındıktan sonra bankalara teslim edilmesi gerektiğini söyledi. Bu uygulamanın aynı zamanda altın sahibine de aylık  kazanç sağlayacağını belirten Şimşek yastık altı dövizlerin ülke ekonomisine hiçbir katkı yapmadığını dile getirdi. 

Mehmet Şimşek yatırım amaçlı dövizlerin ve altınların ülke ekonomisine olan katkısından bahsederken tüm vatandaşları tasarruf yapmaya davet etti.

Paylaş

Yorumlar

Yorum yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Spoiler içeren kısımları [spoiler]...[/spoiler] arasına yazın.