Ana SayfaKredilerKonut Kredisinde Transfer ve Yapılandırma

Konut Kredisinde Transfer ve Yapılandırma

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Herhangi bir bankadan konut kredisine sahipsiniz ve bunu başka bir bankaya güncel faiz oranları ile taşıma yapmak istiyorsanız ‘transfer‘ veya ‘re finansman’ işlemlerini gerçekleştirmeniz gerekiyor. Ya da kredinizi banka değiştirmeyip kendi bankanızın güncel faiz oranları ile değiştirmek istiyorsanız ‘yapılandırma‘ işlemlerini gerçekleştirmeniz gerekiyor. Peki bu yapılandırma ve transfer işlemlerinden hangisi karlı, bu işlemler nasıl gerçekleşir hepsi haberimizin detayında. 

Yapılandırma mı yoksa transfer işlemi mi daha karlı? 

Yapılan araştırmalara göre bankaların faiz oranlarında düşüş gerçekleştiği zamanlarda kendi bankanızda yapılandırma yapmanız bazı durumlarda, diğer bankalarda daha düşük faiz oranı olmasına rağmen işlem masraflarından dolayı daha karlı çıkabilirsiniz. Fakat yapılandırma yapacağınız banka da faiz oranları çok yüksek ise transfer yapmanız daha karlı olabilir. Yapılandırma veya transfer işlemlerine karar vermeden önce bütün bankaların faiz oranları ve işlem ücretlerini de hesaba katarak kıyaslamanız yararınızadır.  

Transfer ve yapılandırma işlemi yapacak müşteriler ceza ödemek zorunda 

Transfer veya yapılandırma işlemi yapmak isteyen müşteriler ne yazık ki bir cezaya tabi tutuluyor. Yasalara göre kredinizin ödenmemiş miktarı üzerinden eğer vade 36 ayın altında ise yüzde 1 oranında 36 aydan fazla ise yüzde 2 oranında ceza kesiliyor. Tabii bu yüzde 1 ve yüzde 2 oranları belirlenen üst limitlerdir. Daha düşük oranlarda bankaların inisiyatiflilerine göre ceza ödemeniz ihtimalleri mevcut. 

Transfer veya yapılandırmaya karar vermeden önce bu ceza değerlerini de hesaplamanız sizin yararınızadır. 

Ekspertiz ve ipotek masraflarını yeniden ödemeniz gerekiyor 

Konut kredisinde yapılandırma veya transfer yapmak isteyen müşteriler yeniden ekspertiz ve ipotek masraflarını ödemek zorundalar. Hali hazırdaki ipotek yeniden değiştirilecek ve konut eksperi tarafından evinizin yeniden gayrimenkul değeri hesaplanacak. Bu işlemler sebebiyle yeniden ekspertiz ve ipotek masrafları hesaplanacak ve ödemeniz istenecek.  

İşlemlerde bu kadar masraf olmasına rağmen bankaların kredi faiz politikalarında değişiklik oluşması halinde ciddi anlamlarda karlar elde edebilirsiniz. Ayrıca bazı bankalarda ek olarak alınan masraflar kampanya dahilinde müşteriden istenmeye biliniyor.  

Transfer işleminde izlenilecek aşamalar 

Konut kredisi transferleri ‘değerlendirme’ ve ‘kullanım’ olmak üzere iki aşamadan oluşuyor. 

Değerlendirme aşaması: 

* Öncelikle konut kredinizi transfer etmek istediğiniz banka tarafından belgeleri hazırlayarak banka şubelerinden birine başvuruda bulunmanız gerekli. Bu belgeler genelde gelir belgeniz, tapu senetlerinizin fotokopisi ve kimlik fotokopiniz şeklinde. Hangi belgelerin istendiğini bankaların internet sitelerinden öğrenebilirsiniz. 

* Banka şubesi başvurunuzu değerlendirmeye alacak ve 2-3 iş günü içerisinde size olumlu yada olumsuz bir cevap verecek. 

* Transfer için başvurduğunuz banka başvuruyu onaylarsa şu anki kredinizin olduğu bankadan kapama yazısı isteyecek. Bu kapama yazısı sizin şuana kadarki ödediğiniz ücret, kalan kredini miktarınız ve borcunuzun ödenmesi halinde ipoteğin kaldırılacağını teyit eden yazıdır. 

* Eksper raporu istenecek ve olumlu gelmesi halinde değerlendirme aşaması son bulup kullanım aşamasına geçilecek. 

Kullanım aşaması: 

* Banka yetkilileri sizin tapunuza kendi adlarına ipotek koymak için evraklar verecekler. Bankanın belirlediği tapu görevlisi ise sizin tapunuza 2. derece ipotek konulacak. 

* İpotek işleminden sonra banka eski bankanızdan yeniden güncel borç bilgisinin olduğu belge isteyecek. 

* Belge gelir gelmez de işlemler başlanacak ve kalan borç bilginiz yeni bankanız üzerinden açılacak olan kredi hesabınız üzerine aktarılacak. 

* Eski bankanız daha önceki kapama yazısında teyit ettiği gibi ipoteği kaldırdığına dair yazıyı yeni bankanıza gönderecek. 

* Yeni bankanız tarafından konutunuza koyulan 2. dereceden ipotek 1. dereceye taşınacak. 

 Transfer işlemleri bütün bankalarda genel itibari ile bu şekilde gerçekleşiyor. Fakat bazı adımlarda değişiklik gözükmesi ihtimali de mevcuttur. 

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.