Ana SayfaEkonomiZeytin İhracat Fiyatlarında Tarihi Artış

Zeytin İhracat Fiyatlarında Tarihi Artış

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Bu içerikte neler var?

    Türkiye üretiminde, İspanya ve Mısır’ın ardından dünya üçüncüsü olduğu sofralık zeytin üretiminde dünya üçüncüsü olmaya devam ederken 2015 ile 2016 sezonu kapanışına ramak kala sofralık zeytin ihracat fiyatlarında muhteşem bir seviye yakaladı. Hem yeşil zeytin bazında, hem de siyah zeytin kapsamında 2 Dolar seviyesinin üstüne çıkan Türkiye ne yazık ki ihracat artışlarında yeterli dereceye ulaşmamızı sağlamadı.

     

    İhracat sofralık zeytin fiyatlarının tavan yapması bile ihracat bazında gerilemeye engel olamadı. 2015 ve 2016 dönemi içerisinde 111 milyon 381 bin dolarlık sofralık zeytin ihracatı gerçekleştirildi. İhracat miktarındaki düşüş %19’luk bazda yaşanırken fiyatta ise sadece %5 oranında bir düşüş gerçekleşti.

    DÜNYA ÜÇÜNCÜSÜYÜZ

    Dünya üçüncüsü konumunda olsak da zeytincilik yapanlar matematik yapmaya devam ediyorlar. Son 10 yıllık periyot zarfında zeytin fiyatlarında en yüksek seviyeyi görmemize rağmen 1 Ekim 2015 tarihi ile 31 Ağustos 2016 tarihi arasında 54 bin 39 ton sofralık zeytin ihracatı yapıldı ve bunun karşılığı olarak da 111 milyon 381 bin dolar ülkeye geçti. Zeytincilik yapanlar ise 2016 ve 2017 sezonu için kara kara düşünmeye başladılar.

    RAKİPLERİMİZ İSPANYA VE MISIR

    Konu ile ilgili açıklama yapan isimlerden bir tanesi de Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği oldu. Birliğin yönetim kurulu başkanı konumunda olan Davut Er,  sofralık zeytin ihracatı kapsamında bu tablo karşılarında olduğu sürece ihracat anlamında düşüşün gerçek bir sonuç olduğunu ve 2016 ve 2017 sezonu için de büyük bir sofralık zeytin stoklarının olması gerektiğini söyleyerek rakiplerinin ise İspanya ve Mısır olduğunu dile getirdi. 77 ülkeye sofralık zeytin ihraç eden ülkemizin rakiplerini geçmesi için de rakipleri ile eş güdümlü bir fiyat seviyesinde kalması gerektiğinin önemine vurgu yaparak konuşmasına son verdi.

    Orhan Babaeski
    Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
    Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

    Merak ettiklerini sormak için:

    Yorum alanını doldurun.
    Lütfen adınızı buraya yazın

    Aramıza Katılın

    48,216BeğenenlerBeğen
    11,397TakipçilerTakip Et
    63TakipçilerTakip Et
    2,247TakipçilerTakip Et
    0AboneAbone Ol

    Kuveyt Türk Gişe Yetkilisi Alımları Yapıyor!

    Türkiye'de 300'den fazla şubesi olan ve 5000'den fazla da çalışanı olan Kuveyt Türk Katılım Bankası bünyesinde istihdam etmek için Gişe Yetkilisi alımı yapacağını duyurdu.

    Yurt İçi Piyasaları TCMB Faiz Kararına Odaklandı!

    Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası toplantısından sonra süregelen belirsizlikler sebebiyle negatif bir seyir izlenirken,...

    Emeklilere Müjde: En Düşük Emekli Maaşları 7.500 TL Oldu!

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam davet edildiği canlı yayın programında önemli açıklamalarda bulundu....

    Banka Mülakatında Başarılı Olmanın Sırrı Soruları Bilmekten Geçer!

    Bankaların düzenlediği sınavlar, mezun olunan bölümler gibi birçok şartı başarılı bir şekilde arkada bırakan bankacı adayları, genellikle mülakat aşamasında bir takım sorunlar yaşamaktadır. Bu yüzden banka mülakatında sorulan sorulara genel bir yaklaşım ile bilgilendirme yapmak istedik.

    Bankalar EYT’liler için Yarışıyor: EYT Destek Kredisi Hazırlandı!

    Neredeyse 2,5 milyon insanın EYT’den faydalanarak emekli olması, bankalardaki rekabet ortamını artırdı. Bir yandan...

    4 Banka Müfettiş Yardımcısı Alımı Yapıyor!

    2023 yılı güncel banka iş ilanları arasında yer alan duyurulara göre 4 banka Müfettiş...