Ana SayfaEkonomiZeytin İhracat Fiyatlarında Tarihi Artış

Zeytin İhracat Fiyatlarında Tarihi Artış

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Türkiye üretiminde, İspanya ve Mısır’ın ardından dünya üçüncüsü olduğu sofralık zeytin üretiminde dünya üçüncüsü olmaya devam ederken 2015 ile 2016 sezonu kapanışına ramak kala sofralık zeytin ihracat fiyatlarında muhteşem bir seviye yakaladı. Hem yeşil zeytin bazında, hem de siyah zeytin kapsamında 2 Dolar seviyesinin üstüne çıkan Türkiye ne yazık ki ihracat artışlarında yeterli dereceye ulaşmamızı sağlamadı.

 

İhracat sofralık zeytin fiyatlarının tavan yapması bile ihracat bazında gerilemeye engel olamadı. 2015 ve 2016 dönemi içerisinde 111 milyon 381 bin dolarlık sofralık zeytin ihracatı gerçekleştirildi. İhracat miktarındaki düşüş %19’luk bazda yaşanırken fiyatta ise sadece %5 oranında bir düşüş gerçekleşti.

DÜNYA ÜÇÜNCÜSÜYÜZ

Dünya üçüncüsü konumunda olsak da zeytincilik yapanlar matematik yapmaya devam ediyorlar. Son 10 yıllık periyot zarfında zeytin fiyatlarında en yüksek seviyeyi görmemize rağmen 1 Ekim 2015 tarihi ile 31 Ağustos 2016 tarihi arasında 54 bin 39 ton sofralık zeytin ihracatı yapıldı ve bunun karşılığı olarak da 111 milyon 381 bin dolar ülkeye geçti. Zeytincilik yapanlar ise 2016 ve 2017 sezonu için kara kara düşünmeye başladılar.

RAKİPLERİMİZ İSPANYA VE MISIR

Konu ile ilgili açıklama yapan isimlerden bir tanesi de Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği oldu. Birliğin yönetim kurulu başkanı konumunda olan Davut Er,  sofralık zeytin ihracatı kapsamında bu tablo karşılarında olduğu sürece ihracat anlamında düşüşün gerçek bir sonuç olduğunu ve 2016 ve 2017 sezonu için de büyük bir sofralık zeytin stoklarının olması gerektiğini söyleyerek rakiplerinin ise İspanya ve Mısır olduğunu dile getirdi. 77 ülkeye sofralık zeytin ihraç eden ülkemizin rakiplerini geçmesi için de rakipleri ile eş güdümlü bir fiyat seviyesinde kalması gerektiğinin önemine vurgu yaparak konuşmasına son verdi.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.