Ana SayfaEkonomiKüresel Kamu Borcu Patladı

Küresel Kamu Borcu Patladı

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) her yıl açıkladığı küresel kamu borcu rakamları bu yıl da artışta. Bilindiği üzere IMF her yıl küresel kamu borcunu açıklıyor.

2015 itibariyle 52 trilyon dolar olan küresel borç; 2016 yılında 10,7 trilyon dolar artarak 2016 sonunda 62,7 trilyon dolara yükselmesi bekleniyor.

2008 Krizinin Etkileri Sürüyor

Küresel krizden bu yana bir çok dünya ülkesi ekonomisini toparlayamadı. Ülke ekonomileri büyüyemedikleri ve düşmeden stabil kalamadıkları için iç ve dış ticaretlerinde farklı politikalar izlemeye başladılar. Ülkelerin merkez bankaları ekonomilerini korumak açısından farklı politikalara yöneldiler, aynı zamanda yerli yatırım ve yerli üretimi artırıcı politikalar izlenmesine önem verdiler.

2016 sonunda küresel milli gelirin 74,5 trilyon dolar olması bekleniyor. Yani küresel kamu borcu küresel milli gelirin yüzde 84,1’ine denk geliyor. Küresel kamu borcunun çoğunu, yaklaşık yüzde 84’ünü, dünya devi olarak bildiğimiz ülkeler oluşturuyor. Küresel kamu borcunun yüzde 29’u tek başına Amerika Birleşik Devletleri’ne ait.

ABD Birinci, Japonya İkinci

ABD’yi yüzde 19,9 ile Japonya takip ediyor. Japonya’nın ardından ise yüzde 6,25 ile Çin geliyor. Son zamanlarda zor günler geçirmesine rağmen ekonomisinin bozulmasına izin vermeyen Türkiye’nin küresel kamu borcundaki payı ise yüzde 0,4 oranında. Türkiye yüzde 0,4’lük oranıyla 181 ülke arasından 39. sırada yer alarak bir çok gelişmiş ülkeyi geride bıraktı. IMF tahminlerine göre kamu borcunun milli gelire oranına bakıldığında ise Japonya yüzde 250,4 oranı ile listenin başında yer alıyor. Ardından yüzde 183,4 oranı ile Yunanistan ve yüzde 143,9 oranı ile Lübnan geliyor. Yani bu ülkelerin kamu borcu milli gelirlerine oranla çok yüksek miktardadır.

Küresel kamu borcu milli gelirinden fazla olan 17 ülke arasında; Kıbrıs, İtalya, Belçika, Mozambik, Yeşil Burun Adaları, Portekiz, Libya, ABD, Jamaika, Butan, Barbados, Singapur, Eritre ve İspanya da bulunuyor.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.