Ana SayfaEkonomiİran’la Kritik Uzlaşı: Ticareti Kendi Para Birimimizle Yapacağız!

İran’la Kritik Uzlaşı: Ticareti Kendi Para Birimimizle Yapacağız!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Türkiye İran’dan aldığı doğal gaz karşılığında Türk lirası üzerinden ödeme yaparsa, bunun karşılığında İran’ın Türkiye’den müteahhitlik veya başka hizmetler alabileceğini belirtti. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi İran ile Türkiye arasında yapılan ticaretin milli para birimleri kullanılarak yapılması konusundaki görüşmelerin devam ettiğini bildirdi.

Günümüzde bir kısım alışverişlerde Türk lirası ile ödeme yapıldığını fakat tamamen bu sisteme geçilmesi konusunda İran ile tarih belirlendiğini söyleyen Zeybekçi milli para birimi ile ödeme yapmanın avantajlarından bahsederek; kara para, kayıt dışı para, teröre para aktarılması gibi illegal işlerin bu sistemde olamayacağını belirtti.

Dolar’dan Yakamızı Kurtarmalıyız!

Bu sistemde kayıtların açık; tüm dünyanın önünde olduğunu, gayet şeffaf bir sistem olduğunun altını çizdi. İran ile ticaretin bu yöntemle artırılabileceğini belirterek son 2 yılda Türkiye İran arasındaki dış ticaretin yarı yarıya azaldığını dile getirdi. Nihat Zeybekçi dolar/Türk Lirası paritesi hakkında da açıklamalar da bulundu. Hassas bir konu olduğunu ve bu konuda ufak bir hareketin Türkiye’yi oyuna çekebileceğini söyleyerek, güçlü bir ülke olduğumuzu ve böyle oyunlara gelmememiz gerektiğini bildirdi. Merkez Bankası’nın da son 8 aydır döviz ihalesi yapmadığını belirterek “hiç muhatap olmuyor.” dedi. Merkez Bankası’nın döviz alım-satım yapmayarak oyuna gelmediğini bildirdi.

Zeybekçi; Türk lirasının hızla değer kaybettiğini belirterek sebep olarak ise Euro’nun da değer kaybetmesini gösterdi. Geçtiğimiz hafta doların kısa bir sürede değer kazanıp kaybetmesine binaen endişe tabanlı bir oynama, tamamen psikolojik ve algı bir süreç diye yorum yapan Nihat Zeybekçi, “Taban sürüklemediği sürece, kamu düzeni açısından oyuna girmediğimiz sürece, bir şey olmaz, net söylüyorum.” şeklinde konuştu.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.