Ana SayfaEkonomi2009 Yılından Beri İlk Kez Türkiye Ekonomisi Küçüldü!

2009 Yılından Beri İlk Kez Türkiye Ekonomisi Küçüldü!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Türkiye İstatistik Kurumu’ndan (TÜİK) yapılan açıklamaya göre Türkiye ekonomisi bu yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,8 oranında küçüldü. 2009 yılından beri çeyrek bazında daralma sergilemeyen ülkemiz ekonomisindeki daralma, beklentileri de aşan oranda gerçekleşti.

Bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,7 ve ikinci çeyreğinde yüzde 3,1 büyüme gerçekleştiren Türkiye Ekonomisi; gerek 15 temmuz darbe girişiminin etkisiyle, gerek İngiltere tarafından alınan Avrupa Birliği’nden çıkış kararı (Brexit) alınmasının etkileriyle ve gerekse jeopolitik gelişmeler nedeniyle 3. çeyrekte yüzde 1,8 daralma gösterdi.

Yarım Puanlık Daralma Bekleniyordu!

2009 yılının üçüncü çeyreğinden bu yana ilk kez küçülen Türkiye ekonomisinde, 2016 yılının 3. çeyreğinde bir daralma yaşanacağı aslında bekleniyordu. Zira çevresel faktörler her geçen gün kötüye gitmekte. Özellikle Suriye ve Irak’ta yaşanan savaş, ülkemizin bahse konu ülkelere yaptığı ihracatı derinden sarsmış durumda. Bununla birlikte, 15 temmuz darbe girişiminin ekonomiye olan etkilerinin de yılın üçüncü çeyreğinde görüleceği tahmin ediliyordu. Ancak ekonomideki daralmanın maksimum binde beş yani yüzde yarım düzeyinde kalacağı ön görülüyordu.

Öngörüleri 3 kattan fazla oranda aşan daralma, yüzde 1,8 seviyesinde gerçekleşti. 2008 global krizinin ardından 2009 yılının üçüncü çeyreğinde daralan Türkiye ekonomisi, o tarihten bu yana aralıksız genişleme kaydediyordu. 2016 yılının üçüncü çeyreğinde gerçekleşen daralma ile birlikte bu seri de sona ermiş oldu.

Bahse konu yüzde 1,8 daralma sonrasında yıl sonu hesaplamalarında Türkiye ekonomisindeki genişlemenin yüzde 3’ün altında kalmasına kesin gözüyle bakılıyor. Zira 2016’nın son çeyreğinde bu oranda bir daralma beklenmese de, ortalamaları yukarıya çekecek bir genişlemede ön görülmüyor. Türkiye ekonomisinin 2016 yılını yüzde 2,5 ile 2,8 bandında gelişme oranı ile kapatacağı tahmin ediliyor.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.