Ana SayfaEkonomiÇalışanlara Müjde! Arabulucu Büroları Devreye Giriyor

Çalışanlara Müjde! Arabulucu Büroları Devreye Giriyor

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

TBMM gündemine kısa bir süre içinde taşınması planlanan tasarı iş hayatına önemli yenilikler getirecek. Çalışanları yakından ilgilendiren konuların yer aldığı tasarı toplam 35 maddeden oluşuyor.

35 maddelik tasarıda çalışanları ilgilendiren konular ise arabulucu hizmeti ve zaman aşımı olarak ele alındı. İş Mahkemelerindeki yoğunluk nedeniyle çalışanların mağdur olduğu davalar yeni tasarı sonrasında 3 haftada çözüme kavuşacak. Yeni tasarı kapsamında arabulucu devreye girecek.

SORUNLARIN 3 HAFTADA ÇÖZÜLMESİ HEDEFLENİYOR

Yeni hazırlanan tasarıya göre çalışanlar; kıdem tazminatı, izin parası ve mesai ücreti gibi işverenden alamadığı alacakları için öncelikle arabulucu hizmeti veren büroya başvuru yapacak. Arabulucu bürosuna müracaat etmesine rağmen işleminden sonuç alamayan çalışanlar, konuyu mahkemeye taşıyabilecek. İşin iade edilmesi davalarında da arabulucu hizmeti veren bürolar öncelikli olacak.

Kusuru olmadığı halde işten çıkartılan işçiler için işe iade davası, 4 – 8 brüt maaş arasında tazminat alma hakkı konularına da arabulucu büroları bakacak.

Arabulucu bürosu olmayan yerlerde başvurular, sulh hukuk mahkemesi yazı işleri müdürlüğüne yapılacak. Hukuk Mahkemesi yazı işleri müdürlüğüne yapılacak başvurular 3 hafta içerisinde çözüme kavuşturulacak.

Bu durumlar dışında iş hayatıyla ilgili uyuşmazlıklarda başvurular Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılacak. Sosyal Güvenlik Kurumu başvuruya 60 gün içinde cevap vermezse çalışan dava açabilecek.

ZAMAN AŞIMI SÜRESİ 10 YILDAN 2 YILA DÜŞÜRÜLDÜ

Yeni tasarıyla zaman aşımı düzenlemesi de yapıldı. Çalışanlara verilen haklar arasında yer alan yılık izin ücret hakkı ve tazminat hakkında zaman aşımı süresi 10 yıldan 2 yıla indirildi.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.