Ana SayfaEkonomiMesleki Yeterlilik Belgesi İçin Son günler!

Mesleki Yeterlilik Belgesi İçin Son günler!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Ülke genelinde tehlikeli meslek grubunda görülen sıvacı, bacacı, otomotiv montajcısı gibi meslekler için alınması zorunlu kılınan Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan işçiler 1 hafta sonra çalıştırılmayacak. İşverenler, eğer Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan işçi çalıştırışa işçi başına 500 lira ceza ödemek zorunda kalacak.

Belgeyi Temin Etmek İçin Yeterli İlgi Oluşmadı

Safir İnsan Kaynakları Danışmanlık, İstihdam ve Belgelendirme Hizmetleri Limited Şirketi (SABEMER) Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Öztanık yaptığı açıklamada, ‘’ Uygulamanın başlaması ile birlikte en çok belgelendirme ihtiyacı inşaat sektöründe oluşacaktır. Konu hakkında tüm müteahhitlere detaylı bilgi verdik. Yıl sonunda belgelendirme mecburiyeti olduğunun altını çizerek taşeron ve alt taşeronlara kadar indik. Daha yeni yeni belgelendirme için başvurular gelemeye başlıyor. Mesleki Yeterlilik Belgesi konusunda acele edilmeli, çok az zaman kaldı’’ dedi.

İsmet Öztanık henüz kamu otoritesinin ilan ettiği zorunluğa yeterli ilginin oluşmadığının altını çizerken, ‘’ Yetkili kuruluşlarca tamamlanan Mesleki Yeterlilik belgelendirmede ulaşılan sayı henüz 100 bin civarı, ancak Türkiye genelinde Mesleki Yeterlilik Belgesi almak zorunda olan kişi sayısı ise 500 bin civarıdır. Henüz belgeyi almak için gereken ilgi oluşmadı’’ dedi.

Belgelendirme Masrafları İçin Teşvik Veriliyor

SABEMER Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Öztanık açıklamasının devamında, ‘’ Belge için gereken sınav ücretleri ve belge masrafları yaklaşık olarak 600 lira tutuyor. Mesleki Yeterlilik Belgesi alması gereken işçiler bu ücreti kendileri karşılıyor ancak burada ödenen paranın tamamı devlet tarafından teşvik olarak geri veriliyor. Burada maksat çalışanların yeteneğini, becerilerini ve iş güvenliği reflekslerini standart hale getirmek’’ dedi.

İnşaat alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarına da çağrıda bulunan Öztanık, ‘’ Lütfen bu işe sahip çıkın, bu düzenlemeler sektör için olmazsa olmaz, işçilerin güvenliği çok önemli. Ülkemiz dünyada  müteahhitlik alanında ikinci sırada yer alıyor, bu alanda işlerimizi layıkıyla yerine getirmek için bu düzenlemelerin uygulanması gerekiyor’’ dedi.

Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilen 40 meslek dalı ve seviyeleri şöyle;

3. Seviyede Bulunan Meslek Dalları

Ahşap kalıpçı (Seviye 3), alçı  sıva uygulayıcısı (Seviye 3), alçı levha uygulayıcısı (Seviye 3), betonarme demircisi (Seviye 3), alüminyum kaynakçısı (Seviye 3), betoncu (Seviye 3), doğal gaz çelik boru kaynakçısı  (Seviye 3), çelik kaynakçısı  (Seviye 3),  duvarcı  (Seviye 3), betonarme demircisi (Seviye 3), endüstriyel boru montajcısı  (Seviye 3), iskele kurulum elemanı   (Seviye 3), seramik karo kaplamacısı (Seviye 3),  su yalıtımcısı (Seviye 3), panel kalıpçı  (Seviye 3), ses yalıtımcısı (Seviye 3), yangın yalıtımcısı (Seviye 3), otomotiv  montajcısı (Seviye 3), inşaat boyacısı  (Seviye 3), tünel  kalıpçısı (Seviye 3), plastik kaynakçısı (Seviye 3), ısı yalıtımcısı (Seviye 3), sıvacı (Seviye 3), ısıtma ve doğal gaz iç tesisat yapım  personeli (Seviye 3), otomotiv sac ve gövde kaynakçısı (Seviye 3)

3. – 4. Seviyede Bulunan Meslek Dalları

Bacacı (Seviye 3 ve 4), doğal gaz polietilen boru kaynakçısı (Seviye 3 ve 4)

4. Seviyede Bulunan Meslek Dalları

Direnç kaynak ayarcısı (Seviye 4), doğalgaz ısıtma ve gaz yakıcı cihaz servis personeli (Seviye 4), doğal gaz altyapı yapım kontrol personeli (Seviye 4), otomotiv mekanikçisi (Seviye 4), doğal gaz işletme bakım operatörü (Seviye 4), kaynak operatörü (Seviye 4)

5. Seviyede Bulunan Meslek Dalları

 Hidrolik pnömatikçi (Seviye 4 ve 5), makina bakımcı (Seviye 3, 4 ve 5), otomotiv elektromekanikçisi (Seviye 5)

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.