Ana SayfaEkonomi2016’da Ülkemize Yabancı Yatırımcının İlgisi Azaldı!

2016’da Ülkemize Yabancı Yatırımcının İlgisi Azaldı!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Uzmanların açıklamalarına göre Türkiye ile yabancı şirketlerin ortaklık ilişkisi ve Türkiye’den şirket alma hususunda yarı yarıya azalma söz konusudur. Bunun yanı sıra yatırımcı profilindeki değişiklikle, Uzak Doğu ve Körfez ülkeleri ön plana çıkmaktadır.

Rekabet Kurulu’nun raporlarına göre 2015 yılında yabancı yatırımcıların Türk şirketlerine yaptıkları yatırım sayısı 50’ye yaklaşmıştır. 2016 yılı ise işlem sayısı bazında 2015 yılı rakamlarının yarısına bile ulaşılamamıştır. 2016 yılında yerli ve yabancı yatırımcının gerçekleştirdiği işlem sayısı 23’tür.

QNB Finansbank En Büyük Yabancı Yatırım!

2016 yılı içerisindeki en büyük yatırım Qatar National Bank S.A.Q’ın Finansbank’ı satın alması ile gerçekleşmiştir. Qatar National Bank Finansbank’ın yüzde 99,8’ini bünyesine katmıştır. Uzmanların açıklamalarına göre yabancı yatırımcının 2017 yılında da çekimser davranacağı düşünülüyor. Buna sebep olarak dünyadaki genel ekonomik konjonktür ve Türkiye’nin geçirdiği sıkıntılı dönem gösterilmektedir.

Yatırımcıları durduran bir diğer sebep ise doların değer kazancıdır. Kur yükselişinden kaynaklı olarak  bazı şirketlerin karlılık oranları hassaslaşmış ve şirketi almayı düşünen yatırımcı için risk seviyesi artmıştır. Dolar kurunun artış göstermesi Türk şirketlerinin değerini düşürmüştür fakat yabancı yatırımcılar döviz cinsinden getiri beklemektedir. Yani ihracat yapan şirketlerin ve döviz geliri yüksek olan şirketlerin şansı artmıştır.

Kiralarda yaşanan düşüş eğilimi de perakende sektöründe yatırımı bulunan yabancı iş adamları için daha geniş alana yayılma fırsatı oluşturmuştur. Günlük gelişmeler yerli ve yabancı yatırımcıları korkutsa da Türkiye’nin ekonomik potansiyelini gören yatırımcıların var olan ilgileri devam etmektedir. Gen Temizer Özer Bürosu ortağı Baran Gen’in açıklamalarına göre, Türkiye, nitelikli ve rekabetçi iş gücü, jeopolitik konumu, genç nüfusu gibi bir çok sebebin yabancılar üzerinde cezbedici bir etki bırakmaktadır.

2016 yılında yapılan işlemlere bakıldığında Avrupalı yatırımcıdan Uzak Doğulu yatırımcıya doğru bir geçiş söz konusudur. Baran Gen 2016 yılında Hint, Çin, Japon menşeli yatırımcıların ilgisinin oldukça yoğun olduğunu ve 2017’de de aynı ilgiyi beklediklerini belirtmiştir.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.