Ana SayfaEkonomiLavanta Üreticisi Kazanıyor

Lavanta Üreticisi Kazanıyor

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Ülkemizde her geçen gün popülaritesi artan lavanta ilaç ve kozmetik sanayisinde önemli bir yere sahip. Bu özelliği ile de üretici açısından önemli bir gelir kaynağı oluşturuyor.

Son yıllarda gerçekleştirilen tanıtımlar ile üretiminde geçen yıl yüzde 87 artış yaşanan lavantadan elde edilen yağdan yüksek gelir elde ediliyor. Üretici lavanta yağından para kazanırken mor renge boyanmış güzel kokulu lavanta bahçeleri de ziyaretçi akınına uğruyor ve eko-turizm ile kazanç kapısı oluşturuyor.

Fransa ve Bulgaristan Lavanta Üretiminde Birinci Sıradalar

Ülkemizde lavanta üretimi diğer ülkelere oranla daha az. Her geçen gün bitkinin daha da popüler olması insanlar tarafında keşfedilmesini ve üretime geçilmesini sağlıyor. Bitki ilaç ve kozmetik alanında oldukça yoğun olarak kullanılıyor.

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Adnan Tülek, lavanta yetiştirmek için ağır ve taban suyu yüksek topraklardan uzak durulması gerektiğini belirtiyor. Tülek, lavantanın bunun dışındaki birçok alanda yetiştirilebileceğini ve makinalı hasada uygun bir bitki olduğunu belirtti.

Tülek açıklamasının devamında, ‘’ Lavantadan dekar başına yaklaşık olarak 8 -10 litre arası uçucu yağ elde ediliyor. Yağın litresi Bulgaristan’da 80-100 avro arasında işlem görüyor. Bitkinin ekonomik ömrü yaklaşık olarak 10 yıl. Lavanta üretimi konusunda en büyük üreticiler Fransa ve Bulgaristan. Bulgaristan’da yaklaşık 40 bin dekar alanda lavanta üretimi gerçekleştiriliyor ve bu orandaki üretim ülke ekonomisine oldukça katkıda bulunuyor. Türkiye’de ise üretim yapılan alan yaklaşık olarak 600 dekar civarında bulunuyor’ ’dedi.

Lavanta Turizmi

Tülek konuşmasının devamında, ‘’ Lavanta bitkisi Haziran – Temmuz ayında çiçek açar ve görüntüsü ile birçok kişiyi de etkiler. Bu dönemde eko-turizm olarak büyük talep görüyor’ ’dedi.

Lavanta üretimi yapan Isparta’nın Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak Köyü Muhtarı Mehmet Aydemir, ‘’ Köyümüz yaklaşık 50 yıldır lavanta üretimi yapıyor. Devlet arazilerinin köy tüzel kişiliğine aktarılmasından sonra 6 – 7 yılda köydeki lavanta ekim sahaları iki katın açıktı. Lavanta üretimi ile turizm canlandı. Köyümüze ilgi çok arttı. Geçen yıl çok rağbet gördük alt yapı problemiz olduğu için çok fazla turist ağılayamadık. Köyümüzde Lavanta Kokulu Kadın Kooperatifi kurduk. 15 Temmuz sonrası turist sayımız azaldı ancak bu sene 30 bin turisti ağırlamak istiyoruz’ ‘dedi.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.