Ana SayfaEkonomiTerör Yüzünden Yasaklanan Azotlu Gübre Hem Çiftçiyi Hem Tüketiciyi Vurdu

Terör Yüzünden Yasaklanan Azotlu Gübre Hem Çiftçiyi Hem Tüketiciyi Vurdu

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Terörün ülke ekonomisine zararlarından biri de gıda sektörü de karşımıza çıkıyor. Bomba yapımında kullanıldığı için haziran ayında yasaklanan azotlu gübrenin eksikliği bu yıl hissedilecek. Terörün ülke ekonomisine maddi manevi zararları bulunmakta.

İnsan canına ve malına büyük zararı olan terör ülke sakinlerini psikolojik yönden de derinden etkilemektedir. Terörün en çok zarar verdiği sektörlerin başında “turizm” gelmektedir. 2016 yılında ülkemize gelen turist sayısında yüzde 33’lük bir azalma olurken, turizm geliri de hemen hemen aynı oranda azaldı. 2016 yılında Türkiye’ye gelen turist sayısında 10 milyon civarında azalma yaşanırken, turizm sektöründen elde edilen gelirdeki azalma da 8 milyar doları aştı.

Meracılık Faaliyetlerinde Yoğun Seviyede Düşüşler Yaşanıyor!

Turizm sektörünün yanında gıda sektöründeki etkilenmeler de vatandaşın cebine yansıyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu yaylalarında yapılan meracılık terör nedeni ile eskisi gibi yapılamamaktadır. Bu da kırmızı et fiyatına yansımaktadır. Son 10 yılda meracılık faaliyetinin yürütülememesinden dolayı kırmızı et fiyatları neredeyse yüzde 200 artış gösterdi.

Terörden darbe yiyen bir başka sektör ise tarım ve dolayısıyla gıda sektörü. Tarımda kullanılan azotlu gübre bomba yapımında kullandığından dolayı kullanımı 2016 Haziran ayında yasaklandı. Toprağa kışın atılan nitratlı gübre tarımda kullanılan gübrenin yaklaşık 3’te 1’ini oluşturuyor. Yıllık kullanılan 5 milyon ton civarında gübrenin yaklaşık 1,5 milyon tonunun azotlu gübre olduğu belirtilmektedir.

Azotlu gübre genellikle hububat, mısır, buğday gibi ürünlerde kullanılmaktadır. Nitratlı gübre kullanılamadığından dolayı söz konusu ürünlerde verimin düşeceği buna paralel olarak fiyatın artacağı düşünülmektedir. Üretimde yaşanacak kaybın ise yaklaşık yüzde 20 civarında olacağı düşünülmektedir. Terör birçok sektörde olduğu gibi üretimde azalmaya da sebep olarak enflasyonun yükselmesine zemin oluşturmaktadır. Bu belanın milletimize verdiği zarar hemen her alanda kendini gösteriyor.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.