Ana SayfaKredilerMikro Kredi Nedir?

Mikro Kredi Nedir?

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Mikro Kredi Nedir?

Yoksullukla mücadele devletlerin ve STK’ların asli görevleri arasında yer alıyor. Yoksullukla mücadele, toplum refahının arttırılması gibi çalışmalar hem devlet organları tarafından hem de çeşitli STK’lar tarafından yürütülüyor. Yoksullukla mücadele amacı ile başlatılan kampanyalar arasında mikro kredi de yer alıyor. Bu kredi kadınlara yönelik bir kredilendirme türü olması ile birlikte yoksullukla mücadele amacı taşıyor.

Bu kredi 1976 yılında Bangladeş’te uygulanmaya başlayan ve aklındaki iş fikrini uygulamak için finansman ihtiyaç duyan kadınlara yönelik bir kredilendirme türüdür. Kredi kredilendirme miktarı 100 TL ile 1.000 TL arasında değişiyor. Bu kredi devlet tarafından verildiği gibi özel sektör tarafından da sağlanabiliyor.

Kredi ile bilgili ve becerikli kadınlara destek verilerek iş kurmaları sağlanıyor. Bu kredi ile ev hanımlarını iş hayatına kazandırılarak aile ekonomisini desteklemeleri sağlanıyor ve böylece yoksullukla mücadele ediliyor. Ayrıca bu kredi ile üretim oranının arttırılması amaçlanıyor.

Mikro Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Türkiye’de mikro kredi başvurusu yapabilmek için şartları sağlıyor olmalısınız. 5 kadının bir araya gelmesi ve Kredi Merkezi’nin aramaları gerekmektedir. Merkeze ise mikro kredi almak istiyorum demeleri gerekmektedir. Ancak bunun 5 kadının akraba olmamaları gerekmektedir. Kredi almak istiyorum diye aradığınızda aynı semt ve aynı mahalleden olmanız farklı iş alanı kurmanız için önemlidir. Örneğin; kadınlardan biri terzi dükkanı açacakken diğeri kuaför, diğeri ise örgü dükkanı açabilir.

Mikro Kredi Veren Bankalar

Ne yazık ki ülkemizde mikro kredi veren banka hali hazırda bulunmuyor. Fakat bu konu üzerine çalışmaların olduğu biliniyor. Yani ileride kredi veren bankalar olabilir.

Ülkemizde mikro kredi veren banka bulunmaması ile birlikte mikro kredisi veren vakıflar mevcuttur. Devlet destekli Türkiye İsrafı Önleme Vakfı ve Kadın Emeğini Destekleme Vakfı kadınlara destek amaçlı kredi veriyor.

  • Kadın Emeğini Destekleme Vakfı Adresi: İstiklal Cad. Bekar Sok. No: 17 Beyoğlu, İstanbul
  • Telefon Numarası: 0212 292 26 72
  • İnternet Adresi: www.kedv.org.tr

Kadın Emeğini Destekleme Vakfı’nın programı 3 tanedir. Bunlar;

  • Ekonomik Güçlendirme Programı,
  • Afet ve Göç,
  • Güçlendirme ve Kooperatifleşme Programı.

Türkiye Graamen Mikrofinans Programı (TGMP)

Bu program ile farklı illerden kredi almak mümkündür. Bunun için TGMP isimlerini bilmelisiniz. Daha sonra başvuru aşamasında yetkili personele yapılacak iş fikri anlatılmalıdır.

Mikro Kredi Nasıl Alınır?

Bu krediyi alabilmek için öncelikle yukarıda bahsettiğimiz vakıflar ile iletişime geçilmesi gerekiyor. Daha sonra ev ziyaretinde bulunan vakıf yetkililerine yapılacak iş ile ilgili planın aktarılması gerekiyor. Eğer kredi talebi olumlu olursa kadın girişimci 3 günlük eğitime alındıktan sonra kredi kullanılabilir.

Mikro Kredi ile Hangi İşleri Yapabilirim?

Ev hanımlarına iş yeri kurma kredisi olarak da tanımlanabileceği mikro kredi ile el yeteneklerinin analiz edilebileceği işlerin kurulması mümkündür. Bu işler ise şu şekildedir;

  • Terzilik,
  • El işi boyamaları,
  • Ev yemekleri
  • El işleri ürünleri,
  • Nakış, dikiş,
  • Çocuklar için bisiklet dükkanı,
  • Tatlı üretimi,
  • Ev işi pastane ürünleri,
  • Halı ve kilim dokuma,
  • Organik manavlar.

Kredi Geri Ödemesi Nasıl Oluyor?

12 ay vadeli alınan 1.000 Türk Lirası kredinin aylık ödemesi 83.33 Türk Lirasına tekabül ediyor. 2.000 Türk Lirası kredinin aylık ödemesi ise 166 Türk Lirasına tekabül ediyor. Bu kredinin faizi ya da kredi kesintisi olmuyor.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.