Ana SayfaEkonomiGençler Çeyiz İçin Biriktiriyor

Gençler Çeyiz İçin Biriktiriyor

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından düzenlenen ve 16 Aralık 2015 tarihinde yürürlüğe giren Çeyiz Hesabı projesi evlenmek isteyip maddi sıkıntıları nedeniyle evlenemeyen kişilerin yoğun ilgisini çekti. Birikimlerini değerlendirerek evlenme sürecindeki masraflarını kolay bir şekilde ödemek isteyen 24 yaşını doldurmamış gençler ve çocuklarını evlendirmek için birikim yapmayı planlayan aileler bu proje kapsamında bankalara 17 milyon lira civarında mevduat yatırımı gerçekleştirdi.

Uygulama 18 Nisan 2016 tarihinde başlamasına rağmen kısa sürede bu kadar birikimin gerçekleşmiş olması ise şaşırtıcı bulundu. 14 bankada 23 bin 940 kişinin açtığı hesaplarda bakanlık verilerine göre 16 milyon 767 bin 980 lira birikim gerçekleşti.

Kimler Çeyiz Hesabı Açabilir?

Türk vatandaşı olan herkes ikamet koşulu olmaksızın bu hesabın sunduğu avantajlardan faydalanma şansına sahip. Ancak öncelikli hedef genç yaşta evliliğin teşvik edilmesi olduğu için bireylerin 27 yaşından önce evlenmeyi hedeflemeleri gerekmekte.

Sisteme katılmak isteyenlerin Türkiye’de yer alan bir mevduat veya katılım bankasında hesap açtırması gerekmektedir. Minimum 3 yıl düzenli ödeme durumunda devlet tarafından mevduatın yüzde 15’i kadar ek destek sağlanacak. Eğer 5 yıl veya daha uzun süre yatırımlar gerçekleştirilirse birikimin yüzde 20’si kadar devlet desteği alınması mümkün. Ancak toplam devlet desteği 5 yıla kadar olan yatırımlarda 4 bin 500, 5 yıl ve üzeri yatırımlarda ise 5 bin TL’yi geçemeyecek.

2019’da Ödemelere Başlanacak

Bu kapsamda bireylere ilk ödemeler 2019 yılında gerçekleştirilecek. Bireylerin devlet desteğini alabilmeleri için evlilik tarihi itibariyle 6 ay içinde evlilik cüzdanları ve ilk evlilikleri olduğunu ispatlayabilecek bir belge ile ilgili bankaya başvurmaları gerekiyor. En geç 2 ay içerisinde bankadan devlet desteği tutarındaki para alınabilecek.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.