Ana SayfaEkonomiMısır'da Ekonomi Tepetaklak!

Mısır’da Ekonomi Tepetaklak!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Mısır’da Enflasyon Çıldırdı! Şubat Ayı Enflasyonu Yüzde 2,7 Arttı

Mısır Şubat ayında yüksek enflasyonla karşı karşıya kaldı. Ülkedeki şubat ayı enflasyon oranı yüzde 2,7’lik oranda artış yaşadı. Buda geçen 30 senenin en yüksek oranı olarak kayda geçti. Mısır Kamu İstatistik Ajansı enflasyon seviyesinin yüzde 31,7’lik seviyede olduğunu açıkladı.

Mısır’daki enflasyonun artmasını para biriminin değer kaybetmesi tetikledi. Mısır’ın para birimi cüneyh 2017’nin Martında yeniden değer kaybetmeye başlamıştı. Buna göre cüneyh’de dolar karşısında 18,15 seviyesine çıktı. Söz konusu seviye ise Mısır’da tarihi rekor olarak adlandırıldı. Duruma müdahale eden Mısır Merkez Bankası, para biriminin dolar karşısındaki değerini yükseltmeye çalıştı. Şubat ayında bu rakam 15,7’lik seviyeye düştü. Ülkenin para birimi 2016 yılının Kasımından bu güne sürekli değer kaybetmeye devam etti.

GIDA FİYATLARI YÜZDE YÜZ ARTTI

Mısır’daki yüksek enflasyon ülke vatandaşlarını zor durumda bıraktı. Ülkede akaryakıttan gıdaya kadar tüm temel ihtiyaç maddelerine zam uygulandı. Fakat Mısırlı vatandaşları en fazla etkileyen zam gıda kalemi oldu. Ülkedeki gıda ürünlerine gelen zam oranı yüzde yüzlük orana yaklaştı.

Tüm bu gelişmeler yaşanırken, ülke yönetimi ucuz ekmek üretiminde düşüş uygulanmasına karara verdi. Yoksul halk tabakası alınan bu karar karşısında tepki vermekte gecikmedi. Protesto gösterilerine sahne olan Mısır ekonomik bir dar boğaz içerisine girdi.

Tedarik ve İç Ticaret Bakanı Ali Musaylihi de protestolardan payını aldı. Halka ucuz ekmek satan fırınlardan haksız kazanç elde ettiği öne sürülen bakanın, akıllı kart düzenlemesine tepkiler çığ gibi büyüdü.

Mısır ekonomisinin bu günlere gelmesinde 2013 yılındaki darbe etkili oldu. ülkedeki darbeden sonra ekonomin belirsiz olması nedeniyle bir çok yabancı yatırımcı ülkeden ayrılmayı tercih etti. 2015 yılında Rusya’ya ait uçağın düşmesi ise, Mısır’ın turizm gelirlerinin düşmesine neden oldu.

Ülkenin gelir kaynakları arasında öneme sahip olan Suveyş Kanalı’ndan gelen gelirde de düşüşler yaşandığı öğrenildi. Tüm bunların yanında körfez ülkelerinden Mısır’a verilen petrol ve petrol ürünleri destekleri de sona erdi. Bu durumda ülkenin ekonomisine ekstra maliyet yükledi. 

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.