Ana SayfaEkonomiSigara Piyasasının Yüzde 20’si Kaçak

Sigara Piyasasının Yüzde 20’si Kaçak

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Her geçen gün ülke genelinde dumansız hava sahası adına getirilen düzenlemeler ile yasaklar daha ciddi bir boyuta taşınırken, yetkililer tarafından son dönemde sarmalık tütünün kayıt dışılığının attığı ve bu oranın yasal sigara piyasasının yüzde 20’sine ulaştığı bilgisi verildi. Yetkililer tarafından açıklanan 2016 yılı verilerine göre kaçak olarak satışı gerçekleştirilen ve yasal olmayan bu yollar ile kullanılan sarmalık tütünlerin vergisi tahsil edilirse devlete 7,5 milyar lira ek gelir sağlanmış olacak. Kayıt dışı bu satışların ülke ekonomisine büyük zararı olduğunu belirten yetkililer, kaçak sigara tüketimi ile mücadelenin her geçen gün daha kapsamlı olarak devam ettiğini belirtiyor.

2014’te Yüzde 20’ye Ulaştı

Tütün ürünleri kaçakçılığının küçük esnafın gelirleri başta olmak üzere kayıtlı istihdam ve ülke ekonomisine büyük zarar teşkil ettiğini belirten Tütün Sanayicileri Derneği, yaptıkları araştırma ile kaçak sigara ticaretinin 2009 yılına kadar yüzde 5- 7 arasında seyrettiğini 2014 yılında bu rakamın yüzde 20,7’lere kadar çıktığını, kaçakçılıkla mücadele sayesinde son dönemlerde bu rakamların yüzde 10’lara kadar gerilediğini belirtirken sektör temsilcileri bu gerilemede kaçak olarak satılan açık tütünün büyük etkisi olduğunu belirtiyor.

Yüzde 80 Daha Ucuz

2010 yılı itibari ile tütün mamullerine uygulanan vergilerin artırılması sonucunda fabrikasyon sigaraya göre yüzde 80 daha ucuz olan sarmalık tütünün kayıt dışı piyasası büyümeye başladı. Çoğunlukla Bitlis, Adıyaman, Diyarbakır ve Hakkari’de üretilen açık sarmalık tütünler yasal sigara piyasasının yüzde 20’si büyüklüğe ulaştı.

Geniş Kapsamlı Mücadele

Kayıt dışı sarmalık tütünlere karşı kapsamlı mücadele Maliye ve İç İşleri bakanlığı tarafından yürütülüyor. Konu hakkında açıklamaya yapan Maliye bakanı Ağbal, bu konuda iki bakanlığın geniş kapsamlı bir mücadele içine girdiğini, bu kayıt dışı ortadan kalktığı taktirde devlete 7,5 milyar lira kazandırılacağını söyledi.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.