Ana SayfaEkonomiTZOB Başkanı: Enflasyonun Sorumlusu Çiftçi Değil

TZOB Başkanı: Enflasyonun Sorumlusu Çiftçi Değil

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Üreticinin mağduriyeti hakkında açıklamalarda bulunan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, geçen ay tarım ürünlerinde gerçekleşen fiyat artışının bir önceki aya göre yüzde 1,36 oranında gerilediğini, şubat ayı itibari ile enflasyonun yüzde 9,29, 12 aylık ortalamaya göre ise yüzde 3,19 oranında olduğunu söyledi. Piyasalardaki değişikliğin üreticiden bağımsız ilerlediğini savunan Bayraktar, gıda ve alkolsüz içeceklerde şubat ayında enflasyonun yüzde 0,84 oranında çıktığını yıllık enflasyon oranının yüzde 8,72 olarak hesaplandığını, 12 aylık ortalamalara göre ise yüzde 5,51 seviyesinde olduğunu, tüm bunlara rağmen tarımda üretici fiyatları endeksinin gerilediğini, genel tüketici enflasyonunun ve gıda da tüketici enflasyonunun artışa geçtiğini söyledi.

Üretici Fiyatları Yaz Ayında Düşer

Tüketicide yalnızca ayakkabı, giyim ve ev eşyası enflasyonunda düşüş yaşandığının altını çizen Bayraktar, normal şartlarda tarımda üretici fiyatlarının düşmesinin sadece tarla üretiminin en üst noktalara geldiği yaz aylarının yaşandığı dönemde gerçekleştiğini söyledi.

Düşüşler ve Artışlar Yaşandı

Yaz aylarında tarımda üretici fiyatları düşüşünün yaşanmasından sonra 2016 yılının eylül ayı ile birlikte yüzde 1,01 oranında bir artış yaşandığını belirten Bayraktar, sonraki süreçte tarımda üretici fiyatlarının ekim ayında yüzde 0,63 oranında düştüğünü, kasım ayında ise yüzde 1,85 oranında düştüğünü söyledi. Normal şartlarda bu düşüşün olmaması gerektiğini belirten Bayraktar, yaşanan tabii afetler dolayısı ile aralık ayında tarımda üretici fiyatlarının yüzde 3,51 oranında arttığını ocak ayında ise yüzde 9,51 oranında arttığını söyledi.

Çiftçi Enflasyonun Sorumlusu Değil

Yaşanan bu gelişmelerden sonra genel tüketici enflasyonun yüzde 0,81 oranında artış gösterdiğini, alkolsüz içeceklerde yüzde 0,84 oranında fiyat artışı gerçekleştiğini söyleyen Bayraktar, böyle bir ortamda tarımda üretici enflasyonunun yüzde 1,36 oranında gerileme yaşamasının çiftçinin enflasyonun sorumlusu olmadığını gösterdiğini belirtti. Bayraktar yaşanan tabii afetlerin seralardaki, depolama ve üretimdeki sorunlara rağmen tarımda üretici fiyatının gerilemesinin üreticiyi mağdur ettiğini söyledi.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.