Ana SayfaEkonomiAvokadonun Tanesi 5 TL’ye Çıktı! Üreticinin Yüzü Güldü

Avokadonun Tanesi 5 TL’ye Çıktı! Üreticinin Yüzü Güldü

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Yılın Son Hasadında Fiyat 5 TL’ye Ulaştı

Antalya kentine bağlı Gazipaşa’da yoğun olarak avokado üretimi yapılıyor. Bin dönüm kadar araziyi avokado üretimi için kullanan çiftçiler sezonun son ürünlerini toplamaya başladı. Sezon boyunca avokadodan beklediğini bulamayan üreticinin yüzü son hasat ürünlerinde güldü.

Avokado üreticileri sezonda düşük fiyatlardan sattıkları ürünlerini şu anda tane hesabı üzerinden aracıya satıyor. Tanesi 5 liraya çıkan avokado fiyatı üreticinin güzünün gülmesini sağladı. Avokadonun tezgahlarda vatandaşa satış fiyatı ise 7 ile 8 lira arasında değişiyor.

Avokado Türkiye’nin güneyinde sadece belirli bölgelerde yetişiyor. Üretim yerleri arasında Gazipaşa, Alanya ve Anamur ilçeleri başı çekiyor. Söz konusu ilçelerde vatandaşın geçim kaynağı olan avokado kolay yetişme, hızlı büyüme ve kolay bakımıyla üreticilerinde öncelikli tarım ürünü olarak kayda geçiyor. Avokadonun getirisi ise üreticiyi özellikle son hasatta memnun edecek seviyeye çıkarak, yüzlerin gülmesine neden oldu.

Bölgelerde yetiştirilen ürünler özellikle büyük kentlere sevk ediliyor. Talebin yoğun olduğu kentler arasında İstanbul ilk sırada yer alıyor. İstanbul’u Ankara ve İzmir gibi kentler takip ediyor. Yurdun birçok yerinde tanınmayan bu şifa deposu meyve, dünyanın en fazla tüketilen meyveleri arasında ilk sıralarda bulunuyor.

Gazipaşa ilçesinde üretim yapan çiftçilerde bu duruma işaret ederek, “Halkımız avokadoyu bilmiyor. Bizler bölge üreticileri olarak iyi bir çıkış yakaladık. Yurtdışında tanıtım çalışmaları yapılırsa biz üreticiler daha fazla üretecek, daha fazla kazanç elde edeceğiz. Hem kendi kazancımızı arttıracağız, hem de ihracatla ülke ekonomisine katkı sağlayacağız” şeklinde konuşuyor.

Bir dönümlük araziye yaklaşık kırk kadar avokado ağacı ektiklerini belirten üreticiler, ağacın durumuna göre bir yılda yaklaşık 300 ile 400 adet arasında ürün hasat ettiklerini belirtti. Avokadodan elde edilen kazanç ise, senelik olarak 180 bin lirayı aşıyor denildi. 

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.