Ana SayfaEkonomiBayraktar: Peynirde Atılım Yapılmalı

Bayraktar: Peynirde Atılım Yapılmalı

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Yaptığı yazılı açıklama ile Türkiye’deki peynir üretimi ve ihracatı hakkında bilgilendirmede bulunan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2016 yılında dünyada toplamda 19,4 milyon ton peynir üretimi gerçekleştirildiğini Türkiye’nin ise potansiyelinin altında bir performans göstererek 661 bin ton peynir üretimi ile dünya genelinde 3,4 oranında paya sahip olduğunu söyledi. Türkiye’nin 2015 yılı rakamlarını inceleyen ve kamuoyuna bilgilendirmede bulunan Bayraktar 2015 yılında 26,8 milyar dolarlık dünya peynir ihracat pazarından Türkiye’nin 162 milyon dolarlık ihracat oranı ile sadece yüzde 0,6 oranında pay alabildiğine dikkat çeken Bayraktar, rakamların potansiyelin çok altında odluğunu, dünya sıralamasında 24’üncü sırada olmamızın kabul edilebilir olmadığını söyledi.

Süt Üretiminde Üst Sıralarda

Türkiye’nin dünyadaki 656 milyon tonluk inek sütü üretimin 17 milyon tonunu karşılayarak süt üretiminde 10’ uncu sırada yer aldığını, koyun sütü üretiminde ise 1,1 milyon ton ile Çin’den sonra geldiğini ve dünyada ikinci olduğunu, keçi sütü üretiminde 8’inci sırada, manda sütü üretiminde ise 9’uncu sırada yer aldığını bu yüzden peynir üretiminde daha üst seviyelerde olunması gerektiğini söyledi.

Hollanda’dan Gerideyiz

Dünyada peynir denilince akla ilk Fransa’nın geldiğini hatırlatan Bayraktar, Konya büyüklüğünde bir yüzölçümüne sahip olan Hollanda’nın 889 bin ton peynir üretimi ile Türkiye’yi geride bıraktığını, ülkede peynir üretim, ihracat ve tüketim performansının potansiyelin çok altında olduğunu söyledi.

İhracat Artabilir

Türkiye’de 193 çeşit peynir olduğunu ve bu çeşitlilik ile adeta bir peynir cenneti olduğunu belirten Bayraktar, ürünlerin dünyaya tanıtılması ile ihracatın en az 8 – 10 kat artacağını, ürünlerin ülkemize has olmasının farklı ülkeler tarafından beğeni toplayacağını söyledi.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.