Ana SayfaBankacılıkFaiz Sistemi Mi Kar Payı Sistemi mi Seçilmeli?

Faiz Sistemi Mi Kar Payı Sistemi mi Seçilmeli?

Faiz Sistemi mi Kar Payı Sistemi mi Seçilmeli? Kredi Faizi İle Kredi Kar Payı Arasındaki Farklar Nelerdir? Detaylar İçin....

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Bankalar ile finansal ilişkiler içerisinde bulunan herkes faiz ve kar payı terimlerini muhakkak duymuştur. Bu tür konuların bankalardan kredi çekmeden ya da kredi kartı başvurusu yapmadan önce mutlaka en ince ayrıntısına kadar her şeyi öğrenmek gerekir. İhtiyaçlarınız doğrultusunda size en uygun olan kredi imkanından yararlanabilmeniz için bankacılık ve finansal işlemler hakkında en temel bilgileri bilmenizde fayda olacaktır.

Kredi faizi ile kredi kar payı birbirlerine çok yakın anlamlı kelimeler görünseler de işin aslı öyle değildir. Bu iki terim birbirinden çok farklıdır. Faiz kavramı muhafazakar kesimler tarafından genellikle kabul edilmez. Bankaların haksız olarak kazanç elde etmesi olarak düşünülen kredi faizleri ile kar payı kavramı arasında aslında gerçektende fark vardır.

Faiz kavramı, bireylerin bankalardan aldıkları kredi tutarını ödeme yaptıkları vade süresine göre yüzde olarak kar verme işlemidir. Burada asıl önemli olan husus, yatırımı sağlayan bankalarında, kredi ödeme süresi öncesinde elde edecekleri kar miktarlarını öğrenebilmeleridir. Ancak kar payı kavramında durum böyle değildir. Kar payı ile vade süresi sonunda ne kadar kazanç ya da ne kadar zarar elde edileceği kesin olarak bilinmemektedir.

Katılım Bankası olarak hizmet veren kurumlarda elde edilen zarar ve karlar ortak mantık üzerine kurulmuştur. Bankaların aldıkları paralar farklı sektörlerdeki iş kollarında değerlendirilir, sonrasında kar payları meydana çıkar. Söz konusu bu paralar ortak bir yerde toplanır, toplanan paranın miktarına göre farklı iş kollarında yatırımcılara verilir.

Kredi Faizi Mi Kredi Kar Payı Mı?

Faiz sisteminde kredi kullanımından önce bankanın size sunmuş olduğu faiz miktarı belli olur. Ve siz yatırımlarını gerçekleştirmeden önce ne kadar faizle ne kadar ödeme yapacağınızı biliyor olursunuz. Ancak kar payı sisteminde durum böyle değildir. Kar elde edebileceğiniz kadar zarar etme olasılıklarınız da hep yüksektir. Hiç bir zaman finansman kullanmadan önce tam ve net bir şekilde ne kadar kazanç elde edeceğinizi bilemezsiniz.

Faiz sisteminde ekonomi çok büyük zirveler yaşadığında yahut tam tersi şekilde ekonomik çöküşler yaşadığından sizin faiz oranlarınız her zaman sabit kalacaktır. Faiz oranları kurda meydana gelen hareketlenmelerden etkilenmemektedir. Ancak kar payında böyle bir kesinlik söz konusu değildir. Yani kazanç elde etmek ya da kaybetme gibi durumlar hiçbir zaman öncesinde belli olmaz. Eğer risk almayı sevmiyorsanız kar payı sistemi size göre değildir. Ancak ufak da olsa bir risk alabilirim diyor ve kaybetmeyi de göze alıyorsanız, kar payını seçerek büyük kazançlarda elde edebilirsiniz.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.