Ana SayfaGündemRekabet Kurumu 7 Bankaya Ceza Verdi!

Rekabet Kurumu 7 Bankaya Ceza Verdi!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Rekabet Kurumu 2016 yılında başlattığı soruşturma kapsamında 7 bankayı kartel oluşturmakla suçlanması gündem haberleri arasında dikkat çekti. 

7 Banka Kartel Oluşturmaktan Suçlu Bulundu

2016 yılında Bank of Tokyo Mitsubishi tarafından “Pişmanım” konulu Rekabet Kurumu’na yaptığı başvuru ile başlatılan ve dünya genelinde 13 bankayı içine alan soruşturmada görevli heyet tarafından 7 bankanın kartel oluşturduğuna karar verildi. Rekabet Kurumu tarafından suçlu bulunan 7 banka ile ilgili karar 29 Kasım 2017 tarihinde açıklanacak.

Soruşturma 2016 yılında Japon bankalarından olan Bank of Tokyo Mitsubishi tarafından Rekabet Kurumu’na yapılan bir başvuru ile başlatılmıştı. Bank of Tokyo Mitsubishi başvurusunda, Türk şirketlerine kullandırdıkları kredilerde 12 banka ile rekabeti ihlal ettiklerini tespit ettiklerini, bundan pişman olduklarını, gerekenin yapılmasını talep etmişti.

Rekabet Kurumu Soruşturma Başlatmıştı

Rekabet Kurumu tarafından bu başvuru üzerine gerekli incelemeler yapılmış ve kurumsal müşterilere kredi veren bu bankaların rekabete aykırı davranıp davranmadığının tespit edilmesi amacıyla 2016 yılının nisan ayında soruşturma başlatmıştı. Soruşturmada görev alan heyet 2008 – 2014 yılları arasında devi firmaların, Türkiye’den de Turkcell, Türk Telekom, Avea, Vestel, Net Holding, Tüpraş, Ülker’in de olduğu büyük firmalara kullandırılan sendikasyon kredilerini yüksek faiz uygulanıp uygulanmadığı ve vadeleri ile ilgili mercek altına aldı, bahsi geçen firmalarla temasa geçti.

7 Bankaya Ceza Verilmesini İstedi

Rekabet Kurumu’nun görevli heyeti tarafında yapılan incelemeler sonucunda 7 bankaya kartel oluşturarak rekabete aykırı davrandıkları gerekçesiyle cirolarının yüzde 2 – 4 oranlarında ceza verilmesini istedi. Heyet ayrıca Bank of Tokyo Mitsubishi UFJ Turkey’in cezasının kaldırılması ile ilgili kanaatini de bildirdi. Soruşturmaya konu olan diğer 5 bankanın rekabeti ihlal ettiklerime dair bir bilgiye ulaşılmadığını da bildirdi. Geçtiğimiz günlerde 13 bankadan sözlü savunma isteyen Rekabet Kurumu heyeti, 7 bankanın avukatları ve diğer temsilcileri de bankalarının kartel oluşturduğu ile ilgili bir delil olmadığını, ceza almaları halinde yurtdışından Türkiye’ye sağlanacak olan sendikasyon kredilerinin riske edilmiş olacağını söylediler.

Rekabet Kurumu Hangi Bankaları Suçlu Buldu?

Rekabet Kurumu’nun rekabeti ihlal ettiği gerekçesiyle ceza verilmesini istediği bankalar Deutshe Bank, Citibank, ING Bank, JP Morgan Türkiye, Merrill Lynch, RoyalBank ve Sumitomo Mitsui Banking olurken, yapılan soruşturmada rekabet ihlaline rastlanmayan bankalar ise HSBC, Standard Chartered, Societe Generale, Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) ve UBS olduğu bildirildi. 

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.