Ana SayfaGündemMerkez Bankası Finansal İstikrar Raporunu Yayınladı!

Merkez Bankası Finansal İstikrar Raporunu Yayınladı!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Finansal İstikrar Raporu-Kasım 2017’yi yayınladı.

TCMB tarafından her ay hazırlanan Finansal İstikrar Raporu’nun kasım sayısı yayınlandı. 2017 yılının geneline göz atıldığında tedbir ve teşviklerin yarattığı etki sebebi ile iktisadi alanda gerçekleşen faaliyetlerin güçlü seyrinin devam ettiği belirtildi.

2017 Kasım Finansal İstikrar Raporu Ana Maddeleri

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yayınlanan raporda;

  • Bir önceki rapor dönemi sonrasında geçen süreçte, kredi büyüme hızı önceki yılların ortalamasına yaklaşırken, bu büyümenin merkezinde ise çekirdek yükümlülükler ile fonlanma olduğu görünüyor.
  • Hane halkı finansal kaldıraç oranı için mevcut olan olumlu görünüm, kendini korumaya devam ediyor.
  • Türkiye ekonomisinin elde ettiği güçlü büyüme oranlarının yarattığı etki sayesinde, 2017 yılının ikinci çeyreği sonrasında firmaların elde ettikleri kârlılıklar artış gösterirken, bilançolar sağlamlığını korumaya, likidite göstergeleri ise toparlanma sürecine devam ediyor.
  • Reel sektörde hizmet veren firmaların sahip oldukları toplam kredi borcu ile gayri safi yurtiçi hasıla arasındaki oran yıl başından beri yatay bir seyirde devam ediyor.
  • Sektörün sahip olduğu aktif kalitesi, sağlıklı görünümünü; Türk Lirası cinsinden olan kredilerin büyümesi, tahsilat süreçlerinde olumlu bir seyrin hakim olması ve iktisadi faaliyetlerin canlanmasının etkisi ile korunmaya devam ediyor.
  • Türkiye’de bankacılık sektörü, likidite pozisyonları açısından sahip oldukları güçlü yapıyı sürdürmeye devam ediyor.
  • Şirketlerin sahip oldukları kârlılık oranlarının gelişmesi, öz kaynak ve sermaye yeterliliğine önemli bir destek sunuyor.

Merkez Bankası’nın Küresel Piyasalar Yorumu

Merkez Bankası tarafından yayınlanan raporun küresel piyasalar bölümünde, global ekonominin olumlu bir seyir izlediği, risk iştahının arttığı ve gelişmiş ülke statüsündeki ülkelerde para politikalarında yaşanan belirsizliklerin azaldığına dikkat çekildi. Eylül ayı itibariyle parasal normalleşme sürecine giren Fed’in almış olduğu bilanço küçültme kararının, Avrupa Birliği’ne üye olan ülkelerdeki ekonomi politikalarındaki belirsizliğin azalmasının da bu duruma katkı sağladığı ifade edilirken; İspanya’da devam eden siyasi belirsizliğin ve İngiltere’nin halen Brexit süreci için yol haritasını kesinleştirmemiş olması sebebi ile Euro Bölgesi’ndeki dışsal risklerin bir miktar arttığı ifade edildi.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.