Ana SayfaGündemFaiz Artışı Borçlu Ülkeleri Zor Duruma Sokuyor!

Faiz Artışı Borçlu Ülkeleri Zor Duruma Sokuyor!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Küresel ekonomide güç sahibi olan ülkelerin merkez bankalar tarafından faizlerin sürekli olarak artırılması yönünde alınan kararlar, borçlu konumda yer alan ülkelerin önemli düzeyde endişe yaşamaya başlamasına sebep oluyor.

Küresel ekonomi, oldukça sıkıntılı bir sürece tekrar girecek gibi gözüküyor. 2008-2009 döneminde baş gösteren küresel kriz sonrasında, yaşanan kriz etkilerinin bertaraf edilebilmesi için Merkez Bankaları yıllarca faiz oranlarını önemli ölçüde yükseltmemişti. Son dönemlerde ise normalleşme sürecinin başlatılması yönünde olan fikir birlikleri de, borçlu konumda yer alan ülkelerin önemli bir eşiğe ulaşmasına sebep oldu.

Normalleşme Süreci Faiz Artırımını Beraberinde Getiriyor!

Başta ABD olmak üzere birçok ülkenin merkez bankası kademeli olarak faiz artışı gerçekleştirmeye başladı. Yaşanan bu artış neticesinde birçok ülkenin sahip olduğu borçlar da ivmeli bir şekilde yükselmeye başladı. Borçların sürdürülebilirliği konusunda da önemli endişeler ortaya çıkarken, son 10 yılda sahip olduğu borcu en büyük ve en hızlı şekilde yükselten iki ülke olarak da Çin ve Türkiye gözüküyor.

Amerika Merkez Bankası tarafından önümüzdeki hafta içerisinde gerçekleştirilecek olan toplantı sonrasında para politikalarının normalleşmesi konusunda yeni bir karar çıkması yönünde beklentiler mevcut iken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından atılacak adımlar arasında kriz teşviklerinden çıkılması, İngiltere ve Japonya Merkez Bankaları’nın yapacağı açıklamalarda da daha az güvercin görünümü sergilenmesinin beklentileri piyasalarda baş gösteriyor.

2017 yılı itibariyle parasal genişleme politikalarını sonlandıran ve normalleşme konusunda atılan adımları hızlandıran Amerika Merkez Bankası, bu yıl içerisinde üç defa faiz artırımı gerçekleştireceğini öngören ekonomistler, İngiltere Merkez Bankası’nın da 10 yıl aradan sonra ilk defa faiz artırımına gitmesinin, özellikle borç bakımından büyük meblağlar ile uğraşan ülkeler için önemli bir sorun teşkil edebileceğini ifade ediyor.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.