Ana SayfaKariyer9 Soruda CISM Sertifikası

9 Soruda CISM Sertifikası

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Siber güvenlik son zamanlarca sıkça karşımıza çıkmaya başladı. Siber güvenlik alanında eğitim almak isteyen kişi sayısı ise arttı. Peki bu alanda en etkili sertifikalardan biri olan CISM sertifikası nedir?

Siber güvenlik alanında çalışmak isteyen kişilerin bu alanda neredeyse hiç işsiz kalmadığı bir gerçektir. Hem bu sebeple hem de etkinliği sebebi ile son yıllarda cazip hale gelmeye başlayan siber güvenlik için birçok farklı eğitim ve sertifika programı bulunmaktadır. CISM sertifikası siber güvenlik alanında alınabilecek en etkili ve kabul gören sertifikalardan biridir. Bankacılık ve sigortalık alanlarında görev alınan bazı pozisyonlar içinde bu sertifika istenmektedir. Özellikle IT departmanında görev alan kişiler için CISM önemlidir.

CISM Sertifikası Nedir?

CISM, kurumsal alanlarda mevcut bilgileri koruma ve yönetme konusundaki yetkinliğinizi belirleyen bir sertifika türüdür. Bu sertifikayı almak, dünyanın pek çok yerinde bu sertifikanın yetkinliğini bilen işverenlerce oldukça etkili görülmektedir. Bu sertifika, kişilerin teknik yeterlilik konusunda bu konuda oldukça bilgili ve yetkinlik sahibi olduğunu kanıtlar nitelikte bir sertifikadır. Ayrıca verilerin korunması ve değerlendirilmesi kapsamında yer alan konulara da hakim olduğunuzu göstermektedir.

CISM Sertifikası Nasıl Alınır?

ISACA tarafından verilen bu sertifika için birçok farklı konuda eğitim programları bulunmaktadır. Belirli konularda verilen bu eğitimlerdeki bilgilerin tam ve eksiksiz öğrenilmesi sınavda başarılı bir sonuç almak için çok önemlidir.

CISM Sertifikası Ne İşe Yarar?

Mevcut verilerin korunması veya değerlendirilmesi aşamasında yalnızca güvenlik konusuna yoğunlaşmak doğru olmayabilir. Bu noktada işletme ve veri yönetimi konusunda da bilgi sahibi olmak önemli bir detaydır. Bağlı bulunulan firmanın yönetimi ve işleyişi hakkında bilgi sahibi olmak da, şirket için olumlu sonuçlar doğurmaktadır. CISM sertifikasının alınması tam da bunun için önemli bir hale gelmektedir.

Bunun yanı sıra, birçok yerde banka için alınması gereken sertifikalar arasında bu ve benzer sertifikalar karşımıza çıkmaktadır. Bankalara personel alımlarında genel olarak bankaların istediği sertifikalar arasında CISM sertifikasını görmek mümkündür.

CISM Eğitimi Neden Önemli?

CISM eğitimleri kapsamında, konu hakkında birçok detaylı bilgi sunulmaktadır. Dolayısı ile siber güvenlik ve bilişim alanında görev almak isteyen ve bu sınava hazırlanan kişilerin mutlaka iyi bir eğitim alması gerekmektedir. Ayrıca banka için alınması gereken sertifikalar arasında da bu sertifika ile çok sık karşılaşıldığı için bu alanda iyi bir eğitime sahip olmak kişiyi avantajlı kılmaktadır. Ayrıca banka eğitimleri, sigortacılık eğitimi gibi konularda da başarılı olmak CISM sertifikasının alınabilmesi açısından önemlidir.

CISM Sertifika Başvurusu Nasıl Yapılır?

CISM sertifikaları ISACA tarafından verilmektedir. Bu bağlamda ISACA internet sitesinden sınava ve eğitimlere dair detaylar incelenebilir. Aynı zamanda buradan başvuru yapılabilmektedir.

Sertifikanın Geçerlilik Süresi Ne Kadar?

CISM sertifikasının geçerlilik süresi 3 yıl olarak belirlenmiştir. 3. yılın sonunda tekrardan bu belgeyi almak gerekmektedir.

Bankada Çalışmak için CISM Sertifikası Zorunlu mu?

CISM, banka ve sigortacılık eğitimi olarak da geçmektedir. Bu durumda bankada çalışmak için zorunlu hale gelebilmektedir. Bankaların istediği belgeler arasında çoğunlukla bu sertifika bulunmaktadır. Ayrıca, genel olarak bu sertifikalara sahip olan kişilerin işe alınmasını daha ön planda tutulmaktadır. Yani zorunlu olmayan durumlarda bile personel başvuruları esnasında bu sertifikaya sahip olmak oldukça önemlidir.

CISM Sertifikası Şartları Nelerdir?

CISM sertifikasının alınması için şartlar şu şekilde sıralanabilir;

  • CISM sınavında başarılı olmak,
  • Banka eğitimleri ve sigortacılık eğitimi konusunda başarılı olmak,
  • Sertifika için başvuru işlemleri,
  • Mesleki etik kurallarına hakim olmak ve bu kurallara uymak,
  • Sürekli mesleki eğitim programına dahil olmak,
  • Bilgi Güvenliği Standartları kapsamda sunulanlara hakim olmak ve bunlara gösterilecek uyum,
  • Ayrıca sertifika almadan önceki 10 yıl içinde en az 5 yıllık bilgi güvenliği çalışmasına ihtiyaç vardır. Bu 5 yılın 3’ünün de yönetim alanında olması gerekmektedir.

CISM Sertifikası için Sınav Nasıldır?

Bu sertifikaya sahip olabilmek çok adımlı ve uğraştırıcıdır. Adaylar sınava tabi tutulmaktadır. Sınav 200 sorudan oluşan çoktan seçmeli sınava girerler. Sınav konuları ise şu şekildedir;

  • Information security management
  • Information risk management and compliance
  • Information security program development and management
  • Information security incident management

Sınavda başarılı olduktan sonra mevcut 2 üyeden onay almak gerekmektedir. Sertifikanın korunması için ise üyelik durumunun korunması gerekmektedir. Üyelerin yıllık üyelik ücretlerini ödemeleri, 3 senede 120 CPE kazanmaları gerekmektedir.

CISM Sertifikası Ücreti Ne Kadar?

ISACA üyesi olan kişiler CISM sertifikası için indirimli fiyat üzerinden değerlendirilirken, üye olmayanlar için standart fiyat uygulanmaktadır. Son yapılan sınavlarda, ISACA üyesi olanlar için 3 bin 450 TL + KDV, ISACA üyesi olmayanlar için ise 3 bin 950 TL + KDV şeklinde bir ücret belirlenmiştir.

Merak edenler için: Sigorta ve Bankacı Adaylarının Sahip Olmaları Gereken 25 Sertifika ve Eğitim

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.