Ana SayfaKariyerBanka Mülakat Soruları: Geleneksel ve Akıl Almaz Sorular

Banka Mülakat Soruları: Geleneksel ve Akıl Almaz Sorular

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

İş Görüşmesi Soruları

Aşağıdaki sorular günümüzde birçok İK görüşmesinde TOP5 olarak soruluyor. Peki işe alım görüşmelerinde sorulan iş görüşmesi hazırlık sürecinde önceden bilgi sahibi olmanız gereken işe alım görüşmeleri soruları neler?

Bize Kendinizden Bahseder misiniz?

Buradaki gizli soru: Başvurduğunuz işle ilgili eğitiminiz, iş geçmişiniz ve profesyonel yetenekleriniz ne kadar uyuşuyor.

En mantıklı cevap: İK’cıların sevmedikleri cevapları vermeyin. “19..da şurada doğdum gibi bir cümle ile başlamayın”

Rahat ve net olun sizden öncelikle eğitim geçmişinizle ilgili bilgilerin teyidi isteniyor ve daha sonra iş geçmişinizle ilgili deneyimlerinize geçmeniz bekleniyor. Geçmişiniz anlatırken klişe cümleler kullanmamaya dikkat etmeniz gerekiyor şöyle iyiyim böyle iyiyim demek yerine geçmiş deneyimlerinizdeki başarılarınızı ve yaptıklarınızı somut bir şekilde anlatın. Muhakkak başvurduğunuz pozisyonla örtüşen deneyimlerinizi ön plana çıkarmaya gayret gösterin.

Kendinizi Önümüzdeki Beş Yılda Nerede Görüyorsunuz?

Buradaki gizli soru: Pozisyon ve şirketle ilgili kariyer hedefinizde ilerleme isteğiniz nasıl ve ne derecede.

En mantıklı cevap: -Bilmem, -Hiçbir fikrim yok gibi cevaplar burada kesinlikle söylenmemesi gerekenler.

Özel hayatınızla da ilgili cevap vermeyin, evlenmek istiyorum, eşim yakında çalışıyor vb.. gibi

Görüşme yaptığınız kişiye bu konuyu daha önce düşündüğünüzü hissettirin tabi cevap verebilmek için önceden fikrimizi veya cevabımızı düşünmüş olmamız gerekiyor. Bu soruyu cevaplarken size pozisyonun ne katacağını ve kariyer hedefinize ilerlerken nasıl bir deneyim sağlayacağından bahsedin. Ses tonunuzu ve duruşunuzu da mutlak özenle ayarlayın çünkü burada İK’cılar bu soruyu cevaplarken sizin şirkette ne kadar zaman çalışabileceğinizi de ölçüyorlar.

Zayıf Yanlarınız Neler, Biraz Bahseder misiniz?

Buradaki gizli soru: Kendi özelliklerinin farkında mısın? Zayıf yanların iş ve sosyal hayatında farkedip bunları iyileştirmek için zaman ve çaba harcıyor musun?

En mantıklı cevap: Bu tehlikeli sorularda İK’cılar bile farklı görüş bildiriyorlar. Hiç zayıf yanınızın olmadığını söylerseniz sizi megolaman olarak nitelendirebilirler böyle bir cevabı hiç düşünmeyin bile. Hayatınızdan alıntı yaparak bir zayıf yanınızdan ve çaba göstererek zayıf yanınızı nasıl iyileştirdiğinizden veya öğrendiğinizden bahsedebilirsiniz.

Örneğin; Bir gruba/ekibe hitap ederken kötüydünüz ve bunun farkında olduğunuz için bir kursa yazılıp topluluk önünde hitap becerinizi güçlendirdiniz gibi.  Eskiden mükemmelliyetçilik veya uzun sure çalışma azmi cevabı hoş karşılanabilirken artık İK görüşmelerinde bu cevaplar geçerli olmuyor.

Sizi En Çok Ne Motive Ediyor?

Buradaki gizli soru: Kendi zaman planını kendin yapabiliyor musun veya yöneticinin başında seni tetiklemesi mi gerekiyor? Çalışma ortamında senin motivasyonunu ne düşürür?

En mantıklı cevap: Bu soruda tuzak sorusu sayılabilir. Bir çalışanın yöneticisi tarafından tetiklenmesi demek aslında çalışanın içsel motivasyonunu yöneticisine dayandırması demek yani kendi kendini motive edememesi.  İdeal bir çalışan olarak hedeflerinizin net olduğunda, yönetici ve çalışma arkadaşlarınızla açık iletişim kurabildiğinizde ve başarılarınızdan motive olduğunuzu söyleyin. Bunlarla ilgili geçmişte yaşadığınız deneyimlerinizden bahsedin. Asla daha fazla kazansam ve yüksek bir pozisyonda olacaksam daha iyi motive olurum gibi bir cevap vermeyin.

Neden Bu Pozisyon/Şirkette Çalışmak İstiyorsunuz?

Buradaki gizli soru: Bu iş için uygun musun, bu şirkette devam etmeye niyetin var mı yoksa işsiz kalmamak için geçici olarak mı bu pozisyona başvurdun?

En mantıklı cevap: Bu soruyu cevaplamadan önce başvuru yaptığınız pozisyonun görev tanımını ve şirketin faaliyetlerini ayrıntılı bir şekilde incelemeniz gerekiyor. Bu soruya cevap olarak hemen kendi isteklerinizi söylemeyin yani; Bu pozisyon benim için şöyle uygun böyle uygun demeyin. Pozisyonun amaçları ile kendi hedeflerinizi ilişkilendirin. Sağlayacağınız katkıları vurgulayın. Sizi seçmeleri durumunda neler katacağınızı iyi bir şekilde ifade edin.

Bu sorulara göz gezdirdikten sonra iş başvurusu için artık eliniz daha güçlü olacak.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.