Ana SayfaEkonomiOperatöre 45 Saniyede Bağlantı

Operatöre 45 Saniyede Bağlantı

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Bu içerikte neler var?

    Elektrikle ilgili sorunların çözümü için başvurulan çağrı merkezlerinde operatöre bağlanmak için artık beklemeye gerek kalmayacak. Artık çağrı merkezlerinde operatöre bağlanmak için 45 saniye şartı getirilecek. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’dan  (EPDK) alınan bilgilere göre yeni açılacak olan çağrı merkezlerinin hizmet kalitesi ile ilgili düzenlemeler ve kurallar belirlendi. Bu çağrı merkezlerinin elektrik dağıtım merkezleri tarafından açılacağı belirtildi.

    Bu kapsamda açılan ilk çağrı merkezi geçtiğimiz hafta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından Denizli’de açılmıştı. Çağrı merkezinde 24 saat boyunca hizmet olacağı belirtilmişti. Bu çağrı merkezine getirilen zorunlu bir özellik ise operatörlerle ilgili bölümde meydana geldi. Buna göre çağrı merkezlerine ulaşan kişiler artık uzun süre operatöre bağlanmak için beklemek zorunda kalmayacak ve en fazla 45 saniye içinde operatörle görüşebilecek.

    9 Çağrı Merkezi Kurulacak

    Elektrik dağıtım şirketleri (EDAŞ) tarafından ülke çağında 9 çağrı merkezi daha kurulacağı belirtildi. Kurulacak bu yeni çağrı merkezlerinde aboneler elektrik ile ilgili soruların cevaplarını alabilecek. Aboneler bu çağrı merkezleri ile kaçak elektrik kullanan kişileri de şikayet edebilecek, elektrikle ilgili arıza bildirimi yapabilecek, ödemelerle ilgili itirazlarını bildirebilecek. 

    Operatörlere bağlanan ve 2 dakika içinde işini tamamlayamayan kişiler ise yeniden operatörlere yönlendirilecek. 45 saniye sınırlandırılacak bekleme süresi içine reklamlar da dahil edilecek.

    Çağrı merkezlerine başvuru yapan herkese bir takip numarası verilecek ve kişiler istediği anda mesaj ya e posta ile de dönüş alabilecek. 

    Çağrı merkezleri ile yapılacak görüşmelerin tamamı kayıt altında tutulacak. Çağrı merkezinde yapılacak raporlar ve işlemler sonrasında değiştirilmeyecek. Elektrik dağıtım şirketlerinin (EDAŞ) kuracağı çağrı merkezlerinde yapılan görüşmeler 5 yıl boyunca yedeklenecek ve saklı tutulacak. 

    Akredite kuruluşları tarafından çağrı merkezleri sürekli olarak denetlenecek ve incelemeler belgeler halinde her yıl Mart ayında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna (EPDK) sunulacak. 

    Orhan Babaeski
    Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
    Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

    Merak ettiklerini sormak için:

    Yorum alanını doldurun.
    Lütfen adınızı buraya yazın

    Aramıza Katılın

    48,216BeğenenlerBeğen
    11,397TakipçilerTakip Et
    63TakipçilerTakip Et
    2,246TakipçilerTakip Et
    0AboneAbone Ol

    Ziraat Hayat ve Emeklilik İş Başvuruları

    Türkiye'nin lokomotif kurumlarından olan Ziraat Grubu, emeklilik ve sigorta şirketi kariyer planlamaları iş başvuruları ve personel alımları hakkında merak ettikleriniz.

    Türkiye’nin İlk Dijital Bankası Faaliyete Göstermeye Başladı!

    Bugün itibariye Resmî Gazete’de yayımlanan bir karara göre Türkiye’nin ilk dijital bankası Hayat Finans...

    Akbank Yarı Zamanlı Takım Arkadaşları Arıyor!

    Akbank, banka iş ilanları kapsamında yayımlamış olduğu yeni bir ilanla yarı zamanları görevlendirmek üzere...

    BDDK Onayladı: 2 Yeni Banka Kuruluyor!

    Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Resmî Gazete’de yeni bir ilan yayımladı. Yayımlanan bu...

    QNB Finansbank 11 Farklı İl için Banka Personel Alımı Yapıyor!

    QNB Finansbank tarafından yapılan banka iş ilanları duyurusunda 11 farklı il için banka personel...

    Banka Gişe Yetkilisi Ne İş Yapar? Görevleri Nelerdir?

    Bankalar şube ağlarını genişlettikçe personel alımlarını da artırıyorlar. Banka iş ilanları yayınlanırken denk gelmişsinizdir gişe yetkilisi alımları ilanlarına. Başvuru yapmadan önce banka gişe yetkilisi ne iş yapar, görevleri nelerdir, bankaların aradığı kriterler nelerdir? Bunları bilmeniz gerekli.