Ana SayfaEkonomiDolar Üzerinden Borcu Olanlara Tavsiyeler

Dolar Üzerinden Borcu Olanlara Tavsiyeler

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Doların Kasım ayında ABD’de yapılan başkanlık seçimlerinde Donald Trump’ın galibiyetinden itibaren hızla yükselmeye başlaması, dolar üzerinden borcu olan kişileri kara kara düşündürüyor.

Yakın zamanda hızlı bir yükseliş yaşayan dolar piyasalarda büyük çalkantılara sebep oldu. Bilhassa döviz üzerinden borçlu olan vatandaşları bir telaş sardı. Ancak 20 yıldır mevcut olan bir yasa sayesinde döviz üzerinden borçlanan vatandaşlar borçlarını Türk Lirası olarak ödeyebilir. Bu yasaya göre döviz üzerinden borçlanan kişi veya kurumlar mahkemeye başvurarak sözleşmenin yeniden yapılandırılıp döviz üzerinden olan borcu Türk Lirası olarak değiştirebilirler.

UZMANLAR NE DİYOR ?

Konunun uzmanı olan avukatlar, döviz kurlarındaki artışın döviz üzerinden borcu olan vatandaşları ciddi ölçüde  zarara uğrattığını belirterek, bu zararı telafi edebilmek için Borçlar Kanunu 138.madde uyarınca sözleşmenin yeniden yapılandırılabileceğini dile getiriyor. Bu yasanın yaklaşık 20 yıl önce çıktığını fakat vatandaşların çoğunlukla bundan haberi olmadığı için mağduriyet yaşadıklarını söyleyen uzmanlar, döviz üzerinden borçlananların ilk önce alacaklıyla anlaşma yoluna gitmesini, bu yolla sonuç alınamaması durumunda ise mahkemeye giderek sözleşmenin yeniden yapılandırılması için başvuruda bulunmasını tavsiye ediyor.

Geçen yıl içerisinde dolar fiyatı 2,60 TL seviyesindeyken 100 bin dolar borç alan bir vatandaş TL hesabıyla 260 bin TL borçlanıyordu. Günümüzde dolar fiyatı 3,41’e yükseldiği için ödenecek borç 341 bin TL’ye yükseliyor ve bu durum borçluyu 81 bin TL zarara sokmuş oluyor. Borçlunun mahkemeye gidip sözleşmenin yeniden yapılandırılması durumunda ise borçlu olan kişi söz konusu 81 bin TL farkı ödemek zorunda kalmıyor.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.