Ana SayfaBankacılıkFaiz Ve Kar Payı Arasındaki Farklar!

Faiz Ve Kar Payı Arasındaki Farklar!

Faiz Ve Kar Payı Arasındaki Farklar! Kar Payı İle Faizin Farkları Nelerdir? Kar Payı Ortaklıktır! Detaylar İçin...

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Kar Payı İle Faizin Farkları Nelerdir?

Faiz kelimesi yıllardır bankacılık sektöründe kullanılırken bankacılık sektörü literatürüne yeni yeni kar payı da eklendi. Devlet banklarının dahi kar payına dayalı katılım bankaları kurmasıyla, kar payı sadece ekonomi sözlüğünde yer alan bir kelimeden öteye geçti ve bizzat hayatımızın içinde kendine yer buldu. Bankacılık sektörünün olmazsa olmazı faizi ve muhafazakâr kesimin parlayan yıldızı kar payını anlamanın en iyi yolu faiz ve kar payı arasındaki farkları anlamaktan geçiyor.

Faiz sözlükten anlamına bakıldığında karşınıza bir ekonomik birime işletilmesi amacıyla verilen paranın kar payı anlamı çıkar. Daha kısa olarak tanımlamak gerekirse paranın kira bedeli de denilebilir. Faiz geliri verilen paranın belli bir katsayı ile oranlanması ile bulunur ve faiz karşılığı para verilmeden önce vade sonunda parasını kiralayanın ne kadar faiz geliri elde edeceği bellidir.

Ekonomik literatürde yerini alan kar payını ise bir ekonomik işletmenin iktisadi faaliyetler sonucu elde ettiği net dönem sonu karının söz konusu işletmeye sermaye sağlayanlar arasında bölüşülmesiyle elde edilen getiri ve şirkete sermaye sağlayanlara şirketin getirisi olarak tanımlanabilir. Kar payı getirisi işletmenin performansına bağlı olduğu için belli değildir.

Yukarıda yazdıklarımızdan da anlaşıldığı gibi faiz para sahibine net bir gelir sağlarken, kar payının getirisinin ne kadar olacağı belirsizdir. Faizde zarar etmek imkânsızken kar payı işletmenin performansına bağlı olduğu için zarar da edilebilir. Bunun dışında faiz bir nevi mülk sahipliğiyken kar payı ortaklıktır.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.