Ana SayfaEkonomiFed Faiz Kararını Açıkladı Amerikan Doları Yükselişe Geçti

Fed Faiz Kararını Açıkladı Amerikan Doları Yükselişe Geçti

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Uzun zamandır merakla beklenen Fed’in aralık ayı toplantıları nihayet sona erdi. Bu hafta Salı ve Çarşamba günleri (13 – 14 Aralık) gerçekleştirilen Fed toplantılarında alınan kararlar, Türkiye saatiyle dün akşam 22:00 sıralarında Fed Başkanı Janet Yellen tarafından kamuoyu ile paylaşıldı.

Fed Başkanı Janet Yellen tarafından açıklanan faiz kararlarında; politika faizinin 25 baz puan artırıldığı deklare edildi. Piyasaların beklentisi doğrultusunda gerçekleşen 25 baz puanlık artış, zaten uzun zamandır fiyatlanmaktaydı. Ancak buna rağmen Fed kararlarının açıklanmasının akabinde Amerikan Doları yine global çapta değerlenmeye başladı. Zira Fed Başkanı Janet Yellen, 2017 yılında 3 kez faiz artışı beklediğini açıkladı.

2017 Yılı İçin 2 Faiz Artışı Öngörülüyordu, 3.sü Doları Artırdı!

Toplantı öncesi ekonomistler tarafından 2017 yılına dair yapılan tahminlerde Fed’in 2 kez faiz artışına gideceği öngörülüyordu. Lakin Fed tarafından 2017 yılında 3 kez faiz artırımına gidilebileceği açıklandı. Bu duruma şüphesiz ABD Başkanlığı’na yeni seçilen Donald Trump’ın politik ve ekonomik söylemlerinin de etkisi oldu. Fed’in orta vadedeki faiz beklentileri göz önüne alındığında; ABD Merkez Bankası’nın 2018 ve 2019 yılı için de minimum 3’er kez faiz artırım kararı almayı planladığı görüldü.

ABD Merkez Bankası Fed tarafından açıklanan bu kararların ardından Amerikan Doları küresel çapta tekrar yükseliş trendine girdi. Özellikle gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değerlenmeye başlayan Amerikan Doları, Türk Lirası karşısında da daha piyasalar açılmadan yükselmeye başladı. Saat 08:27 itibariyle 3,54 sınırına gelen Amerikan Doları, dünü 3,47 düzeyinden kapatmıştı. Doların bundan sonraki seyrini, Ocak ayında başkanlık koltuğunu devralacak olan Donald Trump’ın politikaları belirleyecek. Ekonomistler, Trump’ın kampanya sürecindeki söylemlerini eyleme geçirmemesi halinde doların değer kaybedebileceğini düşünüyorlar.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.