Ana SayfaEkonomiTüketici Haklarını Bilmek Mağduriyeti Sonlandırıyor

Tüketici Haklarını Bilmek Mağduriyeti Sonlandırıyor

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Tüketici hakları konusunda bilgi sahibi olmanın kazanımlarından bahseden Berlin Tüketici Merkezi Yönetim Kurulu üyesi Fuat Şengül, özellikle küçük yaştaki çocuklar tarafından internetten sipariş edilen ürünlerin yüksek faturaları karşısında tüketicinin sahip olduğu hakları bilmesinin mağduriyeti ortadan kaldırabileceğini söyledi.

Berlin Tüketici Merkezi Yönetim Kurulu üyesi Fuat Şengül satın alınan ürünlerin insan sağlığına zarar vermeyen yapıda olması gerektiğinin altını çizerken, ‘’ Tüketicinin haklarını bilerek alışveriş yapması büyük kazanımlar sağlar. Her tüketici mal ve hizmet satın alırken, yanıltıcı reklam, etiket ve ambalajdan korunarak gerçek bilgilere sahip olmak ister. Ürün hakkında doğru bilgilere sahip olmadan satın alan tüketici aldığı üründen ya da hizmetten memnuniyetsiz olabilir. Tüketici ayıplı, kusurlu ürünlerde iade, değiştirme ya da ödenen bedeli geri alma hakkına sahiptir. Ancak bu haktan yararlanabilmek için satın alınan ürün için verilen yasal sürenin doğru bilinmesi gerekiyor. Ürünler için verilen yasal süre firmalar tarafından genellikle 2 ila 4 hafta arasında farklılık gösterir. Bazen bir yıl sonra iade edilebilen ürünler dahi olabilir. Tüketiciler üründen memnun değil ya da ürün kusurlu ise iade etmelerini tavsiye ederim’’ dedi.

Yanlış Bilginin Verilmesi Ürünün İade Hakkını Doğurur

Berlin Tüketici Merkezi Yönetim Kurulu üyesi Fuat Şengül açıklamasının devamında, ‘’ Örneğin; bir araba satın aldınız ve satın alma döneminde satıcı arabanın 100 kilometrede beş litre yakıt yaktığı bilgisini sizinle paylaştı. Eğer satıcı bu bilgiyi sizinle paylaşıyor ya da bir broşür üzerinde belirtiyorsa bilginin doğru olma zorunluluğu vardır. Kullanım süresince aracın beş yerine 8 -9 litre benzin yakıyor olması satıcı firmanın yanıltıcı bilgi verdiğini açığa çıkarır ve satın almanın üzerinden bir yıl gibi uzun bir zaman geçmiş de olsa satış sözleşmesini iptal etme hakkınız vardır. Ya da 2 yıl gibi bir süre için evinize bağlanan internet veya telefonu, sizden kaynaklanmayan nedenler sonucu evi boşaltmak zorunda kalırsanız, yeni taşındığınız adreste firma size telefon ya da internet hizmeti sunamıyorsa sözleşmeyi tek taraflı iptal etme hakkına sahipsiniz’’ dedi.

İnternet Üzerinden İndirilen Uygulamalar

Pek çok ebeveynin 18 yaş altındaki çocukların internet üzerinden yaptığı işlemler konusunda sıkıntı yaşadığının altını çizen Şengül, ‘’ 18 yaşının altındaki çocukların yasal olarak sözleşme yapma hakkı yoktur. Çocukların internetten indirdiği uygulamalar sonucunda gelen faturalar ile aileler bu durumdan haberdar oluyor. Çocuklar 18 yaşından küçük olduğu için satış gerçekleşmemiş sayılır, anne babalar bu yaştaki çocukların satın aldıklarını ödemek zorunda değiller’’ dedi. İtirazların yasal süre zarfında yapılması gerektiğini belirten Şengül, itirazların e-posta, faks ya da iadeli taahhütlü posta yolu ile yapılmasını tavsiye etti.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.