Ana SayfaEkonomiKOSGEB Kredisi Umutları Bankada Söndü

KOSGEB Kredisi Umutları Bankada Söndü

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

KOSGEB sıfır faizli kredi başvurusuna olan yoğun talebin ardın, yetkililer kredi almaya hak kazanan işletme sahiplerine dün bilgi vermişti. Kredi heyecanı ile bankaya giden esnaf hayal kırıklığına uğradı. Pek çok banka, esnafı ‘’ Limitiniz yetersiz, Finansal açıdan uygun değilsiniz’’ diyerek geri çevirdi.

Ülke genelinde 244 bin 890 kişinin başvurduğu KOSGEB sıfır faizli kredi başvurusunun sonucunda sadece 15 bin kişiye umut olmuştu. Mutlu haberi alan esnaf bankadan aldığı olumsuz yanıt ile diğer banka alternatiflerini denedi ama sonuç pek değişmedi.

Bankalar kredi tutarını düşürdü

Esnafın yoğun ilgisi ile bunalan ve çözüm üretmeye çalışan bankaların bir kısmı olumsuz yanıt verip esnafı gönderirken bir kısmı da 50 bin liralık krediyi 10 bin liraya çekti. Esnaf 50 bin liralık KOSGEB onayına rağmen kredi verilmemesi karşısında büyük şok yaşadı.

Bankalar konu hakkında yaptıkları açıklamada, ‘’ Devlet KOSGEB kredisinde sadece faizi ödeme garantisi veriyor, ana paraya kefil olma durumu yok. Bizde mecburen işlemleri bankacılık statüsünde değerlendiriyoruz. Bu yüzden limit problemi olan, kara listeye giren ya da finansal açıdan sorunlu gördüğümüz kişilere kredi veremiyoruz’’ dedi. Henüz yasalaşmayan sicil affının bankaların ret cevabı vermesini tetiklediği yönünde açıklamalar yapıldı.

KOSGEB: Sorumluluk Bankada

KOSGEB Basın Müşavirliği yetkilileri, bankalar ile yaşanan sıkıntıları doğrularken kredi konusunda son sözün bankalarda olduğunun altını çizdi. Yetkililer, ‘’ KOSGEB olarak firmaların mali durumundan haberdar olmadan kredi başvurularını değerlendiriyoruz. Bankalar ile yapılan anlaşma gereği biz sadece kredinin faizini ödeyeceğiz. Bu yüzden son söz bankalara ait. Kredi aşamasında biz olmayacağız banka esnaf ile muhatap olacak. Kredi çıkmayanın yerine listeden yedek atama gerçekleştireceğiz’’ dedi.

Kota Uygulaması Esnafı Üzdü

KOSGEB kredisi için başvuranlara il kotaları nedeniyle olumlu yanıt verilemedi. Bu durumdan şikayetçi olan Bayburt, Manisa, Erzurum gibi illerdeki esnafların adına Erzurum Esnaf Odası Başkanı Hikmet Karaca yaptığı açıklamada, ‘’ KOSGEB öncesinde Kredi kriterleri hakkında açıklama yapmadı. Ben dahil esnafımız 50 bin liralık faizsiz krediyi alabilmek için gece gündüz KOSGEB kapısında bilgisayar başında bekledik. Sonuç hepimizi hüsrana uğrattı. Bugün yapılan açıklamaya göre krediye başvuranların sadece yüzde 4’ü uygun görüldü’’ dedi

Bankaları Şikâyet Edin

Bilim Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü yaşanan sıkıntılardan sonra yazılı bir açıklama ile esnafa, ‘’ 50 bin liralık faizsiz kredi için bankalara başvuru esnasında sıkıntı yaşayan işletmeler bakanlığın ‘’ALO 130’’ şikâyet hattı ile KOSGEB’E ulaşabilirler’’ dedi.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.