Ana SayfaSigortaZorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir?

Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir?

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

BES Nedir?

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından düzenlenen Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi kanunu ile 45 yaş altı kamu veya özel şirket çalışanı fark etmeksizin BES zorunlu hale getirildi. Zorunlu BES düzenlemesi Resmi Gazete’ de yayınlanarak yasalaştı ve 1 Ocak 2017’de yürürlüğe giriyor.

Açılımı Bireysel Emeklilik Sistemi olan BES’in zorunlu hale gelmesi ile iç tasarrufların attırılması amaçlanıyor. Bunun yanında emekli olanların hayat standartlarını ve refah seviyelerini korumak da isteniyor. BES normal emekliliğin tamamlayıcısı olarak düşünülüyor.

Zorunlu BES Kimleri Kapsıyor?

Düzenlenen kanun ile birlikte 45 yaş altı özel sektörde çalışanlar ve kamuda çalışanlar zorunlu BES kapsamında yer alıyorlar. 45 yaşını doldurmamış çalışanlar işverenin düzenlediği emeklilik sözleşmesi ile emeklilik planına dâhil oluyorlar.

Bireysel Emeklilik Sistemi Zorunlu Mu?

Yapılan düzenlemelere göre kişilere cayma hakkı tanındığı için Bireysel Emeklilik Sistemi’nin zorunlu olduğu söylenemez. Fakat cayma hakkında kanun tarafından düzenlenmiştir. Çalışan emeklilik planı kendisine bildirildiği günden itibaren 2 ay içeresinde cayma hakkını kullanabiliyor. Çalışanın cayması durumdan parası iade ediliyor ve yatırım geliri kazanılmışsa elde edilen gelir de kişiye iade ediliyor. Bu işlemler yaklaşık 10 işgünü içerisinde gerçekleşiyor.

BES Devlet Katkısı Ne Kadar?

Bireysel Emeklilik Sistemi’ne dâhil olmuş kişiler her ay yatırdıkları paranın %25’i kadar devlet desteğinden yararlanabilecekler. Bunun yanında kesin olmamakla beraber zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi’ne dâhil olanlar ilk katılım tutarı olarak 1.000 TL devlet katkısında yararlanabilirler.

Bireysel Emeklilik Sistemine Ne Kadar Para Yatırmak Gerekiyor?

BES kapsamında çalışanların hesabından kesilecek para miktarı tam olarak belli değil. Fakat sisteme dâhil olan kişilerden her ay 50 TL ile 100 TL arasında bir para kesintisi olması bekleniyor. Bu kesilen paralar kişi adına açılmış bireysel hesaplara yatırılarak emeklilik fonlarında değerlendirilecek.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.