Ana SayfaKredi KartlarıKredi Kartı Ekstresi: Nedir, Nasıl Öğrenilir?

Kredi Kartı Ekstresi: Nedir, Nasıl Öğrenilir?

Yayın tarihi:

Google Haberlere Abone Ol:

Kredi Kartı Ekstresi

Günümüzde kredi kartı kullanımın yaygınlaştığı hem gözle görülür bir konu hem de istatistiki bir veridir. İstatistiki verilere göre Türkiye’de 54 milyona yakın bireysel kredi kartı kullanıldığı söylenebilir. Hal böyleyken çoğu tüketicinin kredi kartı ekstresi ile tanıştığını söylemek yanlış olmayacaktır.

Kart ekstresi kart sahibinin ay içerisinde yaptığı harcamaları içeren ve son ödeme tarihi gibi bilgilerin yer aldığı hesap özeti olarak tanımlanabilir. Kart ekstresi kişinin borç yükünü gösteren belgedir de diyebiliriz. Kredi kartı hesap özeti kişinin borç yükü ile ilgili olduğu için önemlidir.

Kart ekstresinde sadece kredi kartı borcu yer almaz. Kart ekstresinde kredi kartı hesabın kesildiği tarih olan hesap kesim tarihi, borcun en son ne zaman ödenmesi gerektiğini belirten son ödeme tarihi ve yapılabilecek en az ödeme tutarı olan asgari ödeme tutarı da yer alır. Ayrıca kredi kartı özetinde hesap kesim tarihinden itibaren kart bakiyesini belirten hesap bakiyesi, bir önceki hesap bakiyesini belirten devir bakiyesi yer alır.

Kart ekstresinde kredi kartı borcunun geç ödenmesi halinde, kart borcunun asgari tutar üzerinden yatırılması halinde ve kredi kartından avans çekilmesi halinde uygulanan faiz oranları da yer alır. Yani kredi kartı ekstresini inceleyerek gecikme faiz oranı, akdi faiz oranı ve nakit avans faiz oranı hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Kredi Kartı Ekstresi Öğrenme

Eskiden kart ekstresi bankalar tarafından kart sahibine posta yolu ile iletiliyordu. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte kredi kartı hesap özetine ulaşmak kolaylaştı. ATM, eposta, telefon ve internet bankacılığı kullanılarak kolaylıkla kart ekstresi öğrenilebilir. Ayrıca posta yoluyla ulaştırılan kredi kartı hesap özetleri tüketiciye uzun zaman sonra ulaşırken teknolojik gelişmelerle birlikte hesap kesim tarihinden hemen sonra kart ekstresi öğrenilebilir.

Kredi Kartı Ekstresi Neden Önemli?

Kredi kartı ekstresiyle ilgili bilgi edinildiğinde son ödeme tarihi ve asgari ödeme tutarının önemli olduğu biliniyor. Kredi kartı ekstresinin son ödeme tarihine kadar asgari tutarı ödemelisiniz. Aksi durumda kartınız gecikmeye giriyor ve kredi notunuz olumsuz yönde etkileniyor.

Kredi kartı ekstresi ile gelen bilgiler içinde dönem borcu ve asgari tutar hakkında bilgiler yazıyor. Sizin asgari tutarı ödemeniz yeterli oluyor. Ancak ödeme imkanınız varsa dönem borcunun ödenmesi ya da asgari tutardan fazla ödeme yapılması kredi notu olumlu yönde etkiliyor.

Bankaların kredi kartı kullanıcılarına sunduğu çeşitli avantajlar vardır. Bu avantajlardan biri de puan biriktirmedir. Her bankanın sistemi birbirinden farklıdır. Siz anlaşmalı olan yerlerden alışveriş yaparsınız ve kredi kartınızda puan birikir. Daha sonra bu puanları alışverişlerinizde kullanabilirsiniz. Kredi kartı ekstresi bilgilerinde de bu puanların bilgileri yazar.

Kredi kartını kullandığınız yıllık ücret ödemeniz gerekir. Bu ücret bankadan bankaya göre değişmektedir. Kredi kartı yıllık ücreti bilgileri de yine kredi kartı ekstresinde yazmaktadır.

Aynı zamanda yaptığınız harcamaların takibini gerçekleştirmek istiyorsanız bunu kredi kartı ekstresinden yapmanız mümkündür. Bunun sonucunda bütçe planlaması da yapabilirsiniz.

Kredi Kartı Ekstresinde Neler Görülür?

Kredi kartı ekstresinde görebileceğiniz şeyler arasında şunlar vardır;

  • Asgari ödeme tutarı,
  • Son ödeme tarihi,
  • Hesap kesim tarihi,
  • Hesap bakiyesi ve devir bakiyesi,
  • Gecikme faizi ve akdi faiz.

Asgari Ödeme Tutarı: Kredi kartı asgari ödeme tutarı aylık olarak ödemeniz gereken minimum tutardır. Yani kredi kartı ekstresinde asgari ödeme tutarı diye bir bilgi bulunur. Bu dönem borcundan ödenmesi gereken minimum tutar bilgisidir. Asgari ödeme tutarı ödenmesi zorunlu olan tutardır. Ödenmediği durumda kredi notu düşer. Kredi notunun düşmesinden dolayı kredi kartı limit artışı olmaz, kredi başvuruları red yer. Bu gibi durumlara düşmemek için en az asgari ödeme tutarının ödenmesi gerekir.

Asgari ödeme tutarı toplam borç değildir. Toplam borç dönem borcudur. İlgili banka dönem borcu üzerinden hesaplama gerçekleştirir ve asgari ödeme tutarını belirler. Ödenmediği durumda borca faiz uygulaması gerçekleşir. Ödenmemeye devam etmesi halinde ise banka tüm dönem borcunun ödenmesini talep eder. Yine ödenmezse kara listeye girersiniz ve kredi notunuz düşer.

Son Ödeme Tarihi: Kredi kartı ekstre bilgilerinde yazan son ödeme tarihi asgari ödeme tutarının son ödeme tarihidir. Eğer son ödeme tarihine kadar ödemenizi yapmaz ve bu tarihi kaçırırsanız borcunuza faiz uygulanır.

Hesap Kesim Tarihi: Kredi kartı ile gerçekleştirilen tüm harcamalar kredi kartı ekstresinde görülür. Hesap kesim tarihi nedir diye merak edenler oluyor. Bu harcamaların bulunduğu hesap özetinin düzenlendiği tarihtir. Bu tarihe kadar kredi kartı ile gerçekleşmiş harcamalar, faiz ve benzeri gibi pek çok bilgi hesaplamasıdır.

Hesap Bakiyesi ve Devir Bakiyesi: Hesap bakiyesi, hesap kesim tarihi itibariyle kartınızdan yapabileceğiniz harcama miktarını gösterir. Devir bakiyesi ise, önceki hesap özetinin hesap bakiyesidir.

Gecikme Faizi ve Akdi Faiz: Kredi kartı ekstresindeki asgari ödeme tutarı ödenmediği durumda faiz uygulaması yapılır. Bu faiz uygulamasına gecikme faizi denir. Dönem borcu için de ayrıca bir faiz uygulaması yapılır. Buna ise akdi faiz denilir.

Kredi Kartı Ekstresi Nereye Gelir?

Kredi kartı ekstreleri her zaman bankaya vermiş olduğunuz adrese teslim edilir. Aynı zamanda bankaya mail adresi vermişseniz buraya da iletilir. Ekstre gelme zamanı hesap kesim tarihi ile aynıdır. Hesap kesimi gerçekleşir, ekstre gönderilir.

Kredi kartı ekstresinin adrese ulaşma süresi ortalama 1 haftadır. Eğer adres değişikliği gerçekleştirdiyseniz bunu bankaya bildirmeniz gerekir. Çünkü ekstrenin size ulaşmamış olması yani eski adresinize ulaşmış olması sizin sorumluluğunuzdadır, bankanın değil.

Bunun yanı sıra eğer internet bankacılığı ya da mobil bankacılık kullanıyorsanız buralardan da kredi kartı ekstre bilgilerini öğrenmek mümkündür. Günümüzde hemen hemen herkes bu kanallardan bilgileri öğrenmektedir.

Kredi Kartı Ekstresi Sorgulama Nasıl Yapılır?

Kredi kartı ekstresini sorgulamak istiyorsanız mobil bankacılık ya da internet bankacılığı kullanabilir, bankanın şubelerine gidebilir, çağrı merkezini arayabilirsiniz. Ancak bankaya ekstrem mailime gelsin diye bir bilgi vermişseniz mail adresinizden de bu bilgilere ulaşabilirsiniz.

Kredi kartı borcu sorgulama işlemini aynı zamanda ATM’lerden de yapabilirsiniz.

Asgari Ödeme ile Dönem Borcu Arasındaki Fark Nedir?

Bazen kişiler dönem borcu ile asgari ödeme tutarı arasındaki farkı karıştırabiliyorlar. Yazının başında da bahsettiğimiz gibi asgari ödeme tutarı o ay ödemeniz gereken minimum tutardır. Bunu banka belirler. Hesaplamasını banka gerçekleştirir. Dönem borcu ise ödemeniz gereken toplam tutardır.

Asgari ödeme tutarının hesaplanması dönem borcu üzerinden gerçekleşir. Kredi kartı dönem borcunun yüzde 20’lik kısmı asgari ödemeye tekabül eder. Ancak bu oran hem bankaya hem de kart türüne göre farklılık gösterebilmektedir.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.