Ana SayfaEkonomiBaşbakan Yardımcısı “Big Mac” Endeksini Paylaştı Sosyal Medya Karıştı!

Başbakan Yardımcısı “Big Mac” Endeksini Paylaştı Sosyal Medya Karıştı!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek tarafından dün twitter hesabı aracılığı ile paylaşılan bir bilgi, sosyal medya hesaplarından yorum sağanağına tutuldu. “Big Mac” endeksini paylaşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’i eleştiri yağmuruna tutan kullanıcılar, bu endeksin uluslararası düzeyde dikkat edilen bir gösterge olduğunu öğrenince işler değişti.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek tarafından paylaşılan Big Mac endeksi, dünya üzerinde Big Mac menüsünün hangi ülkelerde kaç dolara satıldığını ortaya koyan ve bir karşılaştırma yapan rapor konumunda.

En Ucuzu Mısır’da En Pahalısı İsviçre’de!

Amerika Birleşik Devletleri’nde hali hazırda ortalama 5,06 dolar seviyesinde satılan Big Mac’in endeksteki karşılaştırmaları ABD’ye göre yapılıyor. ABD’deki Big Mac fiyatı sıfır noktası olarak alındığında; Big Mac’in daha pahalı olduğu birkaç ülke bulunuyor.

Bunlardan ilki İsviçre konumunda. Zira İsviçre’de Big Mac ABD’ye göre yüzde 25 daha pahalı satılıyor. İsviçre’de Big Mac’in ortalama fiyatı 7,5 dolar yani yaklaşık 30 lira. Ayrıca Norveç, İsveç ve Venezuela’da da Big Mac ABD’ye göre daha pahalı satılıyor.

Bu ülkelerin akabinde Big Mac fiyatları diğer ülkelerde ABD’ye nazaran daha ucuz satılmakta. Big Mac’in en ucuz satıldığı ülke konumunda olan Mısır’da Big Mac’in fiyatı 2 doların altında. Bu da yaklaşık 7,5 Türk Lirası’na denk geliyor. Big Mac fiyatı Ukrayna, Malezya ve Güney Afrika’da da 2 dolar düzeyinde alıcı buluyor. Rusya’da Big Mac’in fiyatı 2,15 dolar seviyesinde.

Ülkemiz Big Mac endeksinde orta sıralarda yerini almış durumda. Türkiye’de Big Mac fiyatı ortalama 2,75 dolar düzeyinde; yani yaklaşık 10,75 Türk Lirası. Big Mac endeksine göre Türk Lirası dolar karşısında yüzde 45,7 düzeyinde daha az değerli konumunda. Bahse konu endeksin bilimsel bir parite olduğunu bilmeyenlerin yaptığı eleştiriler ise sosyal medyanın kimi zaman ne kadar mesnetsiz olabildiğinin ispatı niteliğinde.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.