Ana SayfaEkonomiDoğalgaza Spot Piyasa Kurulacak!

Doğalgaza Spot Piyasa Kurulacak!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Spot Doğalgaz Piyasası Türkiye’de!

Doğalgaz üretimi yapan ülkelere yakın konumunu değerlendirmeyi planlayan Türkiye, bu konuda yeni bir adım atmaya hazırlanıyor.

Doğalgaz ticaretinde önemli bir konumda yer alan Türkiye bu durumu fırsata dönüştürmeye hazırlanıyor. Buna göre Türkiye’de spot doğalgaz piyasasının oluşturulması ilk hedef olarak belirlendi.

Doğalgaz üreten ülkelere komşu olan Türkiye, doğalgazda ticaret merkezleri arasında girmek istiyor. Bu hedefle hayata geçirilecek proje hakkında ilk açıklama Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. tarafından yapıldı. EPİAŞ’a bağlı olarak işleyecek piyasada alım ve satım işlemleri yapılacağı açıklandı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu yetkilileri de yaşanan gelişmeleri doğruladı. Kurumun aldığı karara göre doğalgaz ticaretinde elektronik bir platform kurulacak. Söz konusu platform “Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasası Yönetmeliği” kapsamında değerlendirilecek. EPDK yaptığı en son toplantıda bu konuyla ilgili kararı verdi.

EPDK’nın kurul toplantısında onaylanan yönetmelik uyarınca, Türkiye’de doğalgaz fiyatları artık daha objektif olarak tespit edilecek. Piyasada faaliyet gösteren firmalar daha şeffaf şartlarda çalışmalarını yürütecek. Doğalgaz Türkiye’de ticari olarak piyasada yerini alacak. Bu da rekabetçi ortamda fiyatlandırmanın yapılmasının önünü açacak. Yönetmelikle birlikte doğalgazın fiyatını spot piyasa belirleyecek.

Oluşturulması hedeflenen spor doğalgaz piyasası, hem işlem hacmini hem de doğalgaz miktarını arttıracak. Bu piyasada söz konusu alanda ticaret yapacak şirketler, fiyatlarını elektronik ortamda ilan edecek. Alış ve satış noktalarında tekliflerini bu platform aracılığı ile verme imkanı yakalayacak.

BOTAŞ dışında tedarik edilmekte olan ve fiyatı belirlenen dengeleme gazında ise “Ticaret Platformu” etkili olacak ve fiyatlar burada belirlenecek. Söz konusu işlemlerle dengeleme gazı da fiyatlandırılmış olacak. Böylelikle elektrik ile doğalgaz piyasaları daha dengeli işler hale gelecek. 

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.