Ana SayfaKariyerÖSYM Sistemine Nasıl Giriş Yapılır? Şifre ve Fotoğraf Nasıl Değiştirilir, Puan Nasıl...

ÖSYM Sistemine Nasıl Giriş Yapılır? Şifre ve Fotoğraf Nasıl Değiştirilir, Puan Nasıl Hesaplanır?

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

ÖSYM Nedir? Ne İş Yapar? ve dahası yazımızda… Yazımızı faydalı bulur ya da eksik olduğunu düşündüğünüz bir yeri varsa yorum bırakırsanız seviniriz. Detaylı 2018 Sınav Takvimine yazının en altından ulaşabilirsiniz.

Herkese Sınavlarında Başarılar Dileriz…”

ÖSYM Nedir, Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, yüksek öğretim programlarında eğitim görmek isteyenlerin bilgilerini ve eğitim görmek istenilen yüksek öğretim programına yeterliliğin ölçülmesine öğrencileri hazırlayan kurumdur.

19 Kasım 1974 tarihinde kurulan kurum, öğrencileri seçme ve yerleştirmeden sorumludur. Yetkinlikleri arasında ise YGS, LYS, ALES, YDS ve KPSS’yi hazırlama ve yapma bulunmaktadır.

Sisteme Nasıl Giriş Yapılır?

Adayların kendilerine verilen şifreyle birlikte hem kişisel bilgilerine hem de sınav bilgilerine ulaşmaları için her gün aratılan sistem vardır. Bu sisteme Aday İşlemleri Sistemi yani ÖSYM AİS denilmekedir.

ÖSYM AİS sistemine giriş yapabilmek için şifrenin olması şarttır. ÖSYM Şifresi kurumdan tarafından verilir. Bunun değiştirilmesi, ilerleyen süreçlerde sorun yaşanmaması için önerilir. Kurumun verdiği geçici şifre ile ais.osym sistemine girilmeli, 8 ile 14 karakter arasında değişmek suretiyle şifre belirlenmelidir. Belirlenen şifrenin küçük ve büyük harf, özel simge ve rakamlara duyarlı olduğu unutulmamalıdır.

ÖSYM Giriş işlemleri sonrasında ise kişisel bilgilere, öncesine ait sınavların bilgilerine ya da yapılacak olan sınav başvuru bilgilerine ulaşılmaktadır.

ÖSYM Şifre Değiştirme Yapılması Zorunlu mu?

Adayların en çok merak ettikleri sorulardan biri ÖSYM şifremi nasıl değiştirebilirim? Ya da değiştirmek zorunda mıyım? Hayır. ÖSYM Şifre Değiştirme işleminin yapılması zorunlu değildir. İsteyenler değiştirmeyebilirler. Ancak bilinmesi gereken bir şey bulunur. Bu da şifrenin güvenliği çok önemlidir. Çünkü bu sistemde tüm kişisel bilgiler, ÖSYM ödeme, ÖSYM tercih bilgileri yer alır. Bunların çalınması sonucunda da yorucu ve uzun süren mahkeme süreçleri başlar. Yani şifre değiştirme ÖSYM tarafından sadece önerilir, zorunlu değildir.

ÖSYM Şifremi Unuttum, Ne Yapmalıyım?

Yoğun sınav stresi peşinde unutkanlıkları da getirir. Adaylar stresli sınav zamanlarında gerekli vitamin desteklerini almazlar ve geçici unutkanlık süreci devreye girer. (Yazının devamında sınav dönemlerinde nasıl beslenilmeli yazımıza göz atabilirsiniz.) Bu süreçte en çok karşımıza çıkan soru ÖSYM Şifremi unuttum, ne yapmam gerek olur.

ÖSYM Gis sistemine giriş yapılmalıdır. Sonrasında ise ÖSYM şifremi unuttum seçilmeli, ilk verilen şifreyi değiştirme esnasında belirlenen güvenlik sorusunun cevabı girilmelidir.

Bir diğer yöntem ÖSYM iletişim kısmından kurumun telefon numarasının aranması olmalıdır. Arama yapılarak durum izah edilmelidir. Size yeni bir şifre tanımlanacaktır. Bunu doğru bir şekilde not almalı ve bu şifrenizi de tekrardan değiştirmelisiniz.

Bir diğer yöntem ise ÖSYM başvuru merkezileri ziyaret edilmesidir. İlgili görevliye durum izah edilmelidir. Dakikalar içerisinde yine size şifre tanımlanacaktır. Bu şifreyi de değiştirmeniz çalınma ve unutma ihtimallerine karşın istenir. Ancak bunun için 5 Türk Lirası işlem ücreti tahsil edilir.

ÖSYM Fotoğraf Değiştirme, Güncelleme Nasıl Yapılır?

Bu konu adaylar için son derece önemli bir konudur. Genel olarak tüm adaylar ÖSYM AİS sistemindeki fotoğraflarını beğenmez, değiştirmek, güncellemek ister ancak bunu nasıl yapacağını da bilmezler.

ÖSYM fotoğraf değiştirme aynı zaman da son derece önemli bir mevzudur. Sistemdeki fotoğrafın size benzemesi istenmektedir. Akdi halde yapılan sınavlara katılamama durumu ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

ÖSYM Fotoğraf Güncelleme/Değiştirme için ilk olarak sizden dilekçe doldurmanız istenmektedir. Dilekçedeki tüm bilgilerin güncel olması gerekmektedir. Yine aksi durumda sınavlara katılım olmaz. Dilekçe işlemlerinden sonra ise nüfus cüzdanı fotokopisi ile kuruma e-mail ya da posta göndermeniz gerekmektedir.

ÖSYM Giriş Belgesi Nasıl Alınır?

ÖSYM Giriş belgesi almanın en kısa yolu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme sistemine giriş yapılması, belge alınacak olan sınavın seçilmesi ve çıktısının alınmasıdır. Ancak sadece bu yöntemle belge alınmamaktadır.

ÖSYM Çağrı Merkezi aranarak mailinize atmasını talep edebilir, ÖSYM Başvuru Merkezleri ziyaret edilerek yine aynı talepte bulunabilirsiniz.

ÖSYM Aday İşlemleri, Tercih ve Sonuçlar

ÖSYM aday işlemleri sistemi ilgili sınavın tercihlerini gerçekleştirebilir, benzer şekilde ÖSYM Sonuç öğrenebilir, çıktısını alabilirsiniz. Bunlar ne işe yarar? İş başvurusu yapılacağı zaman kurumlar sizden ÖSYM sonuç belgesi talep ederler. Çünkü her zaman en güvenilir ve seçici olma özelliği bu belgede bulunmaktadır. Bunun kaybolması durumunda yine ÖSYM sisteminden alabilirsiniz.

ÖSYM Sınavlarına Nasıl Çalışılmalı?

Adayların en çok merak ettiği sorularından biri de bu sınavlara nasıl çalışılması, nasıl bir yol izlenmesi gerektiği hakkındadır. ÖSYM çıkmış sorular ve cevaplarının incelenmesi her zaman artı puandır. Konular hep aynıdır ve bu konular üzerinden farklı çeşitlerde soru tipleri karşımıza çıkar. Örneğin KPSS matematik konuları hep aynıdır ve benzer soru tipleri çıkar. Bu nedenle de ÖSYM çıkmış sorular ve cevaplarının incelenmesi, sınav öncesi stres yoğunluğunun azalması için her zaman avantajdır. Unutulmamalıdır ki sınav her şey değildir!

Ayrıca düzenli ve istikrarlı çalışılmalıdır. Ayrıca bir konunun en iyi şekilde bilinmesi, tüm konulardan azar azar bilinmesinden çok daha iyidir. Yani her konuda fikriniz olacağına, bir konunun eri olmayı tercih etmelisiniz. Yapılan araştırmalar ve edilen tavsiyeler her zaman bu yöndedir.

ÖSYM Puan Hesaplama Nasıl Yapılır?

ÖSYM Puan hesaplama yöntemleri sınav çeşitlerine göre farklıdır. Ancak genel olarak dikkate alınan husus bir sorunun kaç kişi tarafından doğru ve yanlış cevaplandığı, kaç kişi tarafından boş bırakıldığıdır. Bir sorunun yüzdesel olarak doğru cevaplayan kişi sayısı az ise o sorunun diğer sorulara oranla puanı bir tık daha yüksek olmaktadır.

ÖSYM Başvuru İşlemleri Nasıl Yapılır?

Öncesinde sisteme kayıtlı olan kişilerin sisteme girmeleri, e-işlemler seçeneğinden aday işlemlerine geçmeleri, ilgili sınava giriş yapılmalıdır.

ÖSYM Para Yatırma Nasıl Yapılır?

Sisteme girip başvuru yapıldıktan sonra karşımıza banka şubeleri ile ATM’ler çıkmaktadır. Kişilerin kendilerine en uygun olanı seçmeleri ve kurumun internet sitesi üzerinde ödeme sistemini kullanarak ödemelerini gerçekleştirmeleri gerekmektedir.

İletişim Kanalları ve Detayları

ÖSYM iletişim kanalları çok sayıdadır. Bunlardan biri sisteme giriş yapılarak gerçekleşir.

Bir diğeri ÖSYM Çağrı Merkezi olmaktadır. Çağrı Merkezi aranarak başvuru, güncellemeler, bilgilerin değiştirme talepleri, sınavlar ve diğer kişisel bilgilere ulaşmak mümkündür.. Aynı zamanda şifre değiştirme işlemi de yine çağrı merkezi aracılığı ile yapmak mümkündür. Bunun için ÖSYM Telefon numarasının bilinmesi yeterli olmaktadır.

Bir diğeri ve öğrenci adayların en çok tercih ettiği kanal ÖSYM Twitter sayfasıdır. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte sosyal medya kullanım oranı da gün geçtikçe yükselmeye başlamıştır. Twitter ÖSYM için facebooktan daha çok tercih edilenler arasına girmeyi başarmış sosyal medyadır.

2018 ÖSYM Sınav Takvimi

  • DETAYLI 2018 GÜNCEL SINAV TAKVİMİ
  • 28 Nisan Cumartesi, 12 Mayıs Cumartesi, 9 Haziran Cumartesi, 8 Temmuz Pazar 2018 e-YDS,
  • 6 Mayıs Pazar – 18 Kasım Pazar 2018 ALES,
  • 20 Mayıs Pazar 2018 İSG,
  • 23 Haziran Cumartesi, 24 Haziran Cumartesi 2018 YKS,
  • 1 Temmuz Pazar 2018 e-ALES,
  • 8 Temmuz Pazar 2018 DGS ,
  • 22 Temmuz Pazar, 28 Temmuz Cumartesi, 29 Temmuz Pazar, 5 Ağustos Pazar, 9 Aralık Pazar 2018 KPSS.

Sınav Dönemlerinde Nasıl Beslenilmeli?

  • Şekere Dikkat: Sınav dönemlerinde 3 ana ve 2-3 ara öğün yapılması gerekir. Sınavlardan önce ve sınav esnasında basit şeker içeren yiyecek ve içeceklerinden uzak durulması gerekir. Bunlar; çikolata, tatlı, bisküvi gibi gıdalardır. Söylenenlerin aksine sınav dönemlerinde çikolata yemek yarardan çok zararlı olmaktadır. Tatlı ihtiyacı yiyecek ve içeceklere tarçın katılarak giderilebilir. Basit şekerler kan şekerini hızlı yükseltip düşürdükleri için uyku getirirler.
  • Kahvaltıyı Sakın Atlamayın: Günün en önemli öğünü olan kahvaltının kesinlikle atlanmaması gerekir. Kahvaltı, günün en önemli enerji kaynağıdır. Aynı zamanda kahvaltı yapılmayan günlerin baş ağrılı, yorgun ve algılamada sorunlar yaşandığı ispatlanmıştır. Aynı zamanda sabah kahvaltısı ile güne başlayan herkesin tüm hayatından daha başarılı olduğu da araştırılıp, ispatlanmıştır.
  • Balık Tüketin: Doktorlar tarafından 3-4 günlük periyotlarda balık yenmesi tavsiye edilir. Balığın öğrenmeyi ve konsantrasyonu artırması bilinir. Bileşenlerinde omega-3 bulunmaktadır.
  • Akşam Yemekleriniz Hafif Olsun: Sabah kahvaltısı ile akşam yemeği arasında 10-12 saatlik süre geçmesi gerekir. Bu süre kişilere ve acıkma süresine göre değişkenlik göstermektedir. Sabah kahvaltılarını zengin gibi, akşam yemeklerini fakir gibi yapmalısınız. Yani sabah kahvaltılarınızda olabildiğinde bol çeşit bulunmalıdır. Mutlaka yumurta yenmeli, süt grubundan bir besin tüketilmelidir. Akşam yemekleri ise olabildiğinde hafif, hatta mümkünse salata, çorba yapılmalıdır.
  • Ara Öğünlerinizi Fazla Kaçırmayın: Ara öğünlerde 3 veya 4 tane erik kurusu, ceviz veya sağlıklı kuruyemişler tüketilmesi gerekir. Yine basit şekerlerden uzak durulmalıdır. Sağlıklı kuruyemişler; fındık, fıstık, badem, kabak çekirdeği vb.
  • Kabızlık Varsa Aman Dikkat: Kabızlık problemi çekmeyenlerin her gün 1 muz yemesinde fayda vardır. Muz, hem serotonin salgılar hem de zengin potasyum içerir.
  • Dışarıda Değil Evde: Sınavdan önce gece beslenmesine çok dikkat edilmelidir. Gece beslenmesi sabah yapılan kahvaltı kadar önemlidir. Gıda zehirlenmelerine karşın taze gıdalar tercih edilmelidir. Sınav öncesi dışarıda yemek yemek de çok risklidir.
  • Gaza Dikkat: Yine sınavdan önce gaz yapan yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır. Bunlar; kurubaklagil yemekleri, lahana, pırasa, bezelye, bulgur pilavı, mercimek köftesi, kısır, kola ve benzeridir.
  • Sos Seviyorsanız Dikkat: Ağır soslu yiyecekler mideye zarar verir. Bu zarar uzun süreli olmasa da sınava yetecek kadar bir süre olur. Yani soslu yemekler tercih edilmemelidir. Aynı zamanda yağda kızartma çeşitleri yerine fırın yemekleri tercih edilmelidir. Az işlenmiş ve sade besinler sınav öncesi için idealdir.
  • Suyun Azı da Çoğu da Zarar: Yatmadan 2,5 veya 3 saat önce kafeinli ve gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır. Benzer şekilde çay ve kahve tüketimine de dikkat edilmelidir. Hatta içilmemesi tavsiye edilir. Aynı zamanda hem sınavdan önceki gece fazla su içmek hem de sınav öncesinde fazla su içmek idrar için zararlıdır. Sınav zamanı dikkat dağınıklığına yol açar. Bu nedenle de ideal sıvı tüketimi yapılmalı, fazlasına kaçılmamalıdır.
  • Sınav Sonrasına da Dikkat: Sınavdan sonra da yediklerinize ve içtiklerinize dikkat etmelisiniz. Sınav stresi ile çok şeker tüketirseniz hem uykuya hem de halsizliğe yol açar. Sınav sonra bitki çayı içip, rahatlamalısınız. Yine hafif yiyecekler tüketmelisiniz. Ağır yiyecekler stresle birlikte midenizde rahatsızlıklara yol açabilir. Aynı zamanda sınavdan sonra 45 dakika-1 saatlik bir yürüyüş iyi gelmektedir. Yürüyüş beyni psikolojik anlamda fazlası ile rahatlatır. Yüksek sesli müzik dinleyerek beyni yormamak gerekir. Bu nedenle de yürüyüşünüzü arkadaşınızla, ailenizle muhabbet ederek yapmak çok daha iyidir. Hem psikolojik hem de fiziksel olarak dinlenmeniz için tavsiye edilir.

2018 GÜNCEL SINAV TARİHLERİ

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.