Ana SayfaKariyer2023 SEGEM Sınav Takvimi ve 10 Soruda SEGEM Belgesi!

2023 SEGEM Sınav Takvimi ve 10 Soruda SEGEM Belgesi!

SEGEM Nedir? Nasıl Alınır? Ne İşe Yarar? Kimler SEGEM Belgesi Alabilir? Kiralık Alınabilir mi? En Yakın SEGEM Sınavı Ne Zaman? Tüm Sorularınızın Cevabı Bankaciyim.net'te!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Sigortacılık Eğitim Merkezi’nin kısaltılmış telaffuzu olan SEGEM, sigortacılık sektöründe görev alabilmek için görülmesi gereken eğitimleri, girilmesi gereken sınavlar ve bunun gibi görevleri yerine getiren bir kuruluştur. Banka için alınması gereken sertifikalar konusunda da faaliyet gösteren SEGEM, Türk Sigortacılık Sektörünün gelişmesi ve ilerleme kaydetmesini amaçlamaktadır. SEGEM Sınav takvimine yazının sonundan ulaşabilirsiniz.

Sigorta ve Bankacı Adayları için 25 Sertifika ve Eğitim” Detaylı Bilgi için Tıklayınız.

1. SEGEM Nedir?

1. SEGEM Nedir?
1. SEGEM Nedir?

Başta sigorta acenteleri olmak üzere sigorta eksperleri, aktüer ve reasürans brokeri olmak isteyenler için farklı farklı eğitim ve sınavlar düzenleyen SEGEM belgesi, sigortacılık sektöründe önemli bir yere sahiptir. Kişilere alanında yeniliklerle geliştirmeyi sağlar ve sigorta haricinde bankacılık eğitimi ve sınavlarını belirlemekle de görevli olan bir kuruluştur.

2. SEGEM Belgesi Nasıl Alınır?

2. SEGEM Belgesi Nasıl Alınır?
2. SEGEM Belgesi Nasıl Alınır?

Sigortacılık Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen SEGEM, internet sitesi üzerinden sınav takvimi yayınlamaktadır. Ücretli olan sınav için belirlenen tutarın yatırılması sonrası sınavı da geçerseniz belgeyi almaya hak kazanabilirsiniz. Daha detaylı açıklama ise;

SEGEM Belgesini alabilmek için öncelikle adayların Sigortacılık Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen belirli bir sigortacılık eğitiminden geçmiş olması ve SEGEM sınavına girmiş olmaları gerekmektedir. Sınav sonucunsa başarılı sonuç alan adaylar bu belgeye sahip olabilirler. SEGEM belgesi ve sınavları ile alakalı her türlü bilgiye Sigortacılık Eğitim Merkezi’nin internet sitesi üzerinden erişebilmek mümkündür.

3. SEGEM Belgesi Ne İşe Yarar?

3. SEGEM Belgesi Ne İşe Yarar?
3. SEGEM Belgesi Ne İşe Yarar?

Bir başka ifadeyle, SEGEM Sertifikası, bu sektör sigortacı, reasürans brokeri ve sigorta brokeri gibi unvanlarla faaliyet göstermeye yarayan bir belgedir. SEGEM Sertifikasına sahip olan kişilerin ne yazık ki sigorta poliçesi satışı konusunda resmi bir izni bulunmamaktadır. Genel anlamda düzenlemesi, pazarlaması yasaktır.

SEGEM Belgesi, sigorta eksperi olmak, sigorta acentesi açabilmek, aktüer olarak görev yapmak için bankaların istediği sertifikalar arasında yer almaktadır. Bu sertifikaya sahip olmayan kişiler sigortacılık sektöründe çalışamamaktadır.

4. Lise Mezunu SEGEM Belgesi Alabilir mi?

4. Lise Mezunu SEGEM Belgesi Alabilir mi?
4. Lise Mezunu SEGEM Belgesi Alabilir mi?

SEGEM Belgesi alabilmek için belirlenen bazı koşullar mevcuttur. Bu koşullara göre, bu belgeye sahip olabilmek için eğitim düzeyinin lise mezunu olması yeterlidir. Yani lise mezunu olan her birey, SEGEM sınavına girebilmekte ve sınavı başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra bu belgeye sahip olabilmektedir. Bu sayede de sigorta teknik personeli olarak sektörde görev almaya başlanılır.

SEGEM Belgesinin temin edilmesiyle birlikte 1,5 yıllık çalışma süresini doldurup üniversiteden mezun olunabilmesi halinde bireyin kendine ait bir sigorta acentesi açabilmesi mümkündür. Bu şekilde kişi artık sektörde daha geniş bir kitleye hitap edebilir ve kendini geliştirebilme imkanı elde edebilir.

5. Kimler SEGEM Belgesi Alabilir?

5. Kimler SEGEM Belgesi Alabilir?
5. Kimler SEGEM Belgesi Alabilir?

SEGEM Belgesi, bu sektörde faaliyet göstermek isteyen herkes için zorunlu bir belgedir. Buna birkaç örnek göstermek gerekirse;

Teknik Personel Yeterlilik Sertifikası bulunmayan sigorta şirketlerinde sigorta hizmetlerine yönelik olarak; bilgilendirme, poliçe satış işlemleri gerçekleştirebilme izni olacak olan teknik personelin, tüzel kişi şirket, gerçek kişi ve şirket yöneticileri, müdürleri gibi vasıflar ile faaliyet gösterecek kişiler alabilir. Bu vasıflar olmasa dahi bankacılık ve sigortacılık işleri ile meşgul olacak olan kişiler tarafından alınmalıdır.

6. Bankacılar için SEGEM Belgesi Neden Gerekli?

6. Bankacılar için SEGEM Belgesi Neden Gerekli?
6. Bankacılar için SEGEM Belgesi Neden Gerekli?

SEGEM sertifikası yalnızca sigortacıların değil, bankacıların da alması gereken bir belgedir. Bankacılık eğitimleri neticesinde yine SEGEM sınav sorularına tabi tutulan adaylar, bu sektörde faaliyet gösterebilmek için SEGEM sertifikasını almak durumundadır. Bunun nedeni ise sigorta hizmeti sunan bankacıların poliçe üzerine atacağı imzanın yasalar önünde geçerli kılınabilmesidir. Aksi takdirde bu beleye sahip olmayan banka çalışanın gerçekleştirdiği satışlar yasal olmayacaktır.

Sigortacılarda olduğu gibi bankacılarda da aynı prosedürler uygulanırken, adaylar almış oldukları eğitimler neticesinde Sigortacılık Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen SEGEM sınav sorularına tabi tutulmaktadır. Bu sınavda en az 60 puan alan adaylar başarılı olarak kabul edilmekte ve SEGEM sertifikası almaya hak kazanmaktadır.

7. BES ve SEGEM Belgesinin Önemi Nedir?

7. BES ve SEGEM Belgesinin Önemi Nedir?
7. BES ve SEGEM Belgesinin Önemi Nedir?

SEGEM belgesi, bankacılık ve sigortacılık sektörlerinde acente sahibi olmak, sigorta brokeri, reasürans brokeri olmak ve bunun gibi unvanlarla faaliyet göstermek için, satışını gerçekleştirmiş olduğu poliçenin geçerli olabilmesi için gerekli olan bir belgedir. Kanunlarla sabit olan bu belge, her sigortacı ve bankacı tarafından alınmalıdır.

BES belgesi ise, Bireysel Emeklilik Aracısı olarak görev yapabilmek üzere talep edilen bir belgedir. Bu belgeye sahip olanlar bu alanda görev alamadıklarından meslekleri için önemli bir husus olmuştur.

8. Kiralık SEGEM Belgesi Alınabilir mi?

8. Kiralık SEGEM Belgesi Alınabilir mi?
8. Kiralık SEGEM Belgesi Alınabilir mi?

SEGEM belgesi günümüzde sigorta acentesi açan bazı insanlar tarafından çevresinde SEGEM belgesine sahip olan kişilerden belgesini kiralayabilmektedir. Bunun karşılığında belge sahibine aylık olarak belirlenen miktarda bir ücret ödenirken, bu belge sayesinde sigortacılık alanında hizmet verebilmek mümkündür. Tüm bunlara rağmen bu yöntemin oldukça riskli olduğunu ve yasal sorumluluklar gerektirdiğini belirtmek gerekir. Dolayısıyla kişinin kendisini herhangi bir riske atmadan sınavlara girerek kendi adına bir belge alması tavsiye edilmektedir.

9. Online SEGEM Sınavı Yapılıyor mu?

9. Online SEGEM Sınavı Yapılıyor mu?
9. Online SEGEM Sınavı Yapılıyor mu?

SEGEM sınavı online olarak yapılmamaktadır. Fakat eğitimler internet üzerinden gerçekleştirilmektedir.

Öncelikle SEGEM sınavı için başvuru yapacak olan adaylar, Sigortacılık Eğitim Merkezi’nin resmi internet sitesi üzerinden başvuru işlemlerini gerçekleştirmesi gereklidir. Bu işlemler için öncelikle SEGEM’e üye olmak, açılan sayfada adaydan talep edilen bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurmak, kullanıcı girişinin gerçekleştirdikten sonra sistem üzerinden başvuruda bulunmak gereklidir. Son olarak sınav için belirlenen ücretin SEGEM kurumuna “Yeterlilik Sınavı” adı altında yatırılması ile başvuru işlemi tamamlanmış olacaktır.

Sınav başvurusunu tamamlayan adaylar, sistem üzerinden e-öğrenme portalı aracılığı ile hem SEGEM çıkmış sınav sorularına erişebilmekte, hem de gerekli eğitimlere dahil olarak sınava hazırlanabilmektedir. Üstelik bu eğitimlere SEGEM Akademi sayfası üzerinden haftanın her günü 24 saat erişebilmek mümkündür.

10. En Yakın SEGEM Sınavı Ne Zaman?

10. En Yakın SEGEM Sınavı Ne Zaman?
10. En Yakın SEGEM Sınavı Ne Zaman?

2023 SEGEM Yılı Sınav Takvimi

AySınavın Adıİlan TarihiBaşvuru TarihleriSınav TarihiSınav İlleri
MartSigorta Tahkim Komisyonu Hakemlik Sınavı27 Ocak 202327 Ocak-5 Mayıs 202320 Mayıs 2023İstanbul
NisanSigorta Eksperliği Ön Alım Sınavı25 Ocak 2023*İleri bir tarihe ertelenmiştir**İleri bir tarihe ertelenmiştir*Ankara, İstanbul , İzmir, Diyarbakır, Trabzon
MayısAktüerlik 1. Seviye Sınavları 1. Dönem17 Şubat 202310 Mart-10 Nisan 20236-7 Mayıs 2023İstanbul, Ankara
MayısBroker Teknik Personel Sınavı3 Nisan 20233-28 Nisan 202313 Mayıs 2023İstanbul
MayısAktüerlik 2. Seviye Sınavları 1. Dönem17 Şubat 202310 Mart-10 Nisan 2023  27-28 Mayıs 2023İstanbul, Ankara
HaziranTeknik Personel Yeterlilik Sınavı10 Nisan 202310 Nisan-10 Mayıs 20233 Haziran 2023Ankara, Antalya, Adana, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Giresun, İstanbul, İzmir, Kars, Kayseri, Trabzon
EylülAktüerlik 1. Seviye Sınavları 2. Dönem17 Şubat 202311 Temmuz-11 Ağustos 20239-10 Eylül 2023İstanbul, Ankara
EylülTeknik Personel Yeterlilik Sınavı1 Ağustos 20231-25 Ağustos 2023  16 Eylül 2023Ankara, Ağrı, İstanbul, İzmir, Konya, Mersin, Samsun, Şanlıurfa, Siirt
EylülAktüerlik 2. Seviye Sınavları 2. Dönem17 Şubat 202311 Temmuz-11 Ağustos 202323-24 Eylül 2023İstanbul, Ankara
KasımTeknik Personel Yeterlilik Sınavı18 Eylül 202318 Eylül-11 Ekim 20234 Kasım 2023Ankara, Antalya, Adana, Aydın, İstanbul, Kocaeli, Trabzon, Van
KasımAktüerlik 3. Seviye Sınavları17 Şubat 202312 Eylül-12 Ekim 20234-5-18-19-25 Kasımİstanbul
AralıkAktüerlik 4. Seviye Sınavları17 Şubat 20231-30 Kasım 20239 Aralık 2023İstanbul
AralıkTeknik Personel Yeterlilik Sınavı6 Kasım 20236 Kasım-1 Aralık 202323 Aralık 2023Ankara, Antalya, Adana, İstanbul, İzmir, Malatya, Trabzon
2023 yılında SEGEM bünyesinde gerçekleşecek olan sınavların genel takvimidir. 1 Mart 2023 tarihinde SEGEM tarafından güncellenmiştir.

Not 1: SEGEM, sınav illeri, sınav tarihleri ile başvuruların başlangıç ve bitiş tarihlerinde değişiklik yapma hakkını saklı tutar. Bu sebeple internet sitemizin takip edilmesi önem arz etmektedir.

Not 2: Yıl içerisinde düzenlenmesine karar verilebilecek yeni sınavlar hakkında bilgi sahibi olabilmek için sınav takvimimizin takip edilmesi önemle rica olunur.

Güncelleme Tarihi: 01.03.2023

SEGEM Hakkında Sık Sorulan Sorular

SEGEM Nedir?
Sigortacılık Eğitim Merkezi’nin kısaltılmışıdır. Finans, Bankacılık ve Sigortacılık bölümlerinde okuyan ve mezun olanların alması gereken eğitimdir.
SEGEM Belgesi Nasıl Alınır?
İlk olarak Sigortacılık Eğitim Merkezi’nin düzenlediği eğitimi almak gerekir. Eğitim sonrasında SEGEM sınavına girmek ve başarılı olmak gerekir.
SEGEM Belgesi Ne İşe Yarar?
Sigortacı, reasürans brokeri ve sigorta brokeri gibi unvanlarla faaliyet göstermeye yaraya bir belgedir. Sigorta eksperi olmak, sigorta acentesi açabilmek, aktüer olarak görev yapmak için bankaların ve şirketlerin istediği sertifikalar arasında yer almaktadır.
Lise Mezunu SEGEM Belgesi Alabilir mi?
Evet.
Kimler SEGEM Belgesi Almalıdır?
Bilgilendirme, poliçe satış işlemleri gerçekleştirebilme izni olacak olan teknik personelin, tüzel kişi şirket, gerçek kişi ve şirket yöneticileri, müdürleri gibi vasıflar ile faaliyet gösterecek ya da bu vasıflar olmasa dahi bankacılık ve sigortacılık işleri ile meşgul olacak olan kişiler.
Bankacılar için SEGEM Belgesi Neden Gerekli?
Bankacıların poliçe üzerine atacağı imzanın yasalar önünde geçerli kılınabilmesidir. Aksi takdirde bu beleye sahip olmayan banka çalışanın gerçekleştirdiği satışlar yasal olmayacaktır.
BES ve SEGEM Belgesinin Önemi Bedir?
SEGEM belgesi, bankacılık ve sigortacılık sektörlerinde acente sahibi olmak, sigorta brokeri, reasürans brokeri olmak ve bunun gibi unvanlarla faaliyet göstermek için, satışını gerçekleştirmiş olduğu poliçenin geçerli olabilmesi için gerekli olan bir belgedir. Kanunlarla sabit olan bu belge, her sigortacı ve bankacı tarafından alınmalıdır. BES belgesi İSE Bireysel Emeklilik Aracısı olarak görev yapabilmek üzere talep edilen bir belgedir.
Kiralık SEGEM Belgesi Alınabilir mi?
Hayır.
Online SEGEM Sınavı Yapılıyor mu?
SEGEM sınavı online olarak yapılmamaktadır. Fakat eğitimler internet üzerinden gerçekleştirilmektedir.
En Yakın SEGEM Sınavı Ne Zaman?
En yakın SEGEM sınavı tarihi ise 15 Şubat ve 11 Nisan 2019’dur.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

2 YORUMLAR

  1. merhaba.bankadayken segem belgemi aldım. ancak belge elimde değil. bu belge ile bir sigorta acentası açabilir miyim? kısaca bir sigorta acentası açmak istiyorum. daha başka şartları var mıdır?

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.