Ana SayfaEkonomiDış Ticaret Açığı Alarm Veriyor

Dış Ticaret Açığı Alarm Veriyor

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Türkiye İstatistik Kurumu 2016 Eylül ayı dış ticaret istatistiklerini açıkladı. Dış ticaret açığı yüzde 14,1 oranında arttı ve 4 milyar 362 milyon dolara yükseldi.  Türkiye İstatistik Kurumu ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ortak çalışmasıyla oluşturulan geçici dış ticaret istatistiklerine göre, 2016 Eylül ayında ihracat, 2015 yılının eylül ayına göre yüzde 5,6 oranında azaldı.

Bu orana göre 2016 Eylül ayı ihracat rakamı 11 milyar dolar civarında oldu. İthalat ise yüzde 0,7 oranında azalarak 15,5 milyar dolar civarında gerçekleşti. Bu rakamlara göre dış ticaret açığı hesaplandığında 4,5 milyar dolar civarında olduğu görülüyor. Bu da 2015 eylül ayı raporlarına göre 2016 eylül ayında dış ticaret açığı yaklaşık yüzde 14 oranında artmış bulunmakta.

İhracatımız İthalatı Karşılamıyor!

İhracatın ithalatı karşılama 2015 Eylül ayında yüzde 75,2 iken, bu yılın aynı ayında bu oran yüzde 71,5’e düşmüştür. Oranlara mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre baktığımızda 2016 Eylül ayında bir önceki aya göre ithalat yüzde 3 oranında artmış ve ihracat yüzde 3 oranında azalmış görünüyor. 2016 yılı eylül ayında dış ticarette en çok hangi ülkelerle alışveriş yaptığımıza bakarsak; ihracatta Almanya yine başta görünüyor. Almanya ithalat ve ihracatta ülkemizle en çok irtibatta olan ülkelerin başında geliyor. Almanya ile 2016 yılı eylül ayında yaklaşık 1 milyar 200 milyon dolar civarında ihracat gerçekleştirilmiştir. Almanya’nın ardından İngiltere ve İtalya gelmektedir.

İthalatta ise başı çeken ülke Çin konumunda. 2016 yılı eylül ayı verilerine göre yaklaşık 2 milyar 200 milyon dolarlık ithalat hacmi ile Türkiye en çok Çin’den ithalat yapmıştır. Çin’in ardından ihracatta en büyük pay sahibi olan Almanya geliyor. Almanya ile yapılan ithalat rakamı ise 1,5 milyar dolar civarında. 2016 Eylül ayında en çok ithalat yaptığımız ülkeler arasında Rusya ve İtalya da yer alıyor.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.