Ana SayfaKariyerBanka Pozisyonları ve Bölümleri/Birimleri

Banka Pozisyonları ve Bölümleri/Birimleri

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Bankaların belki de kalbi sayılabilecek birimlerinden bir tanesi olan operasyon grupları, aslında müşterilerin tüm hizmetlerinin hazır hale getirildiği birimlerdir. Kredi kartları, krediler, çek senet işlemleri, dış ticaret işlemleri, ödemeler, havale, EFT ve benzeri gibi çoğu işlemin arka planda yürütüldüğü asıl banka pozisyonları ya da birimler olarak ifade edilebilir.

Bankalar çoğunluklu olarak 3 ana departmandan oluşur. Bunlar;

  • Genel Müdürlük
  • Bölge Müdürlükleri
  • Şubeler

Bankaların Genel Müdürlük Birimleri

Banka Pozisyonları ve Bölümleri/Birimleri - Bankacıyım

Genel Müdürlük ile birlikte diğer departmanlar altında çok sayıda farklı birimler ve bölümler yer alır. Genel müdürlük bünyesinde bankanın;

  • Operasyon,
  • Koordinasyon,
  • İnsan kaynakları,
  • Pazarlama,
  • Teknoloji gibi birçok bölümleri ve bu bölümlerin de yine kendi içerisinde bir alanda ayrı birimleri vardır.

Bankalar çoğunlukla sirkülasyonun yoğun olduğu çağrı merkezi gibi bölümleri de yine Genel Müdürlük bünyesinde barındırmaktadır.

Genel Müdürlük birimleri bankaların asıl olan Genel Müdürlük binaları, plazaları ve üslerinden de yer alır ve kimi zaman çalışanlara daha kaliteli ortamlar sunabilmek adına bir çok genel müdürlük bölüm/birimlerini ayrı bina veya üslere taşırlar. Bu üsleri operasyon merkezleri, çağrı merkezleri, Bilişim Teknoloji merkezleri, Sistem takip merkezleri gibi birimlere ayırmaktadırlar.

Banka Şubeleri

Banka Pozisyonları ve Bölümleri/Birimleri - Bankacıyım

Şube ağı çalışma şartları her ne kadar Genel Müdürlük ile eş değer sayılsa da bankaların Şube çalışanları müşterilerle birebir muhatap olan, yüz yüze iletişimi sağlayan ve kişilik analizlerini yapabilen bölümlerdir.

Şubeler de kendi arasında farklı müşteri kitlelerine göre ayrılabilmektedir. Örneğin;

  • Bir ticari faaliyet gösteren firma için Ticari Şube Ağları mevcutken,
  • Şahıs işlemleri için Perakende Şubeler,
  • Yüksek montanlı işlem hacmi olan şirket ve holdingler için Kurumsal Şubeler hizmet verebilmektedir.
Banka Pozisyonları ve Bölümleri/Birimleri - Bankacıyım

Şubeler Genel Müdürlüğe kıyasla daha küçük yapıda ve personel sayısında yer aldığından, buralarda bulunan bölümlerin çalışan nüfusta orantılı olarak daha azdır. Şubelerde genellikle personellerin bağlı olduğu kişiler Şube Müdürü ve Operasyon Yöneticileridir. Şubelerdeki banka pozisyonları;

  • Gişe Memuru,
  • Gişe Asistanı,
  • Gişe Destek Yetkilisi,
  • Gişe Yetkilisi gibi pozisyonlar ile operasyon birimini desteklerler.

Bunun dışında;

  • Şube Satış, Ticari Satış, Bireysel Satış Yetkilisi,
  • Ticari Portföy Yetkilisi,
  • Ticari Portföy Yetkili Yardımcı,
  • Ticari Portföy Destek Asistanı,
  • Ticari Portföy Yöneticisi,
  • Bireysel Portföy Lideri,
  • Bireysel Portföy Yetkilisi,
  • Bireysel Portföy Destek Asistanı,
  • Bireysel Portföy Destek yetkilisi,
  • Operasyon Yetkilisi,
  • Operasyon Destek Asistanı olarak isimlendirilen pozisyonlar bulunmaktadır.

Bunu takiben çağrı merkezleri yer almaktadır. Çağrı merkezleri günümüzde pek çok genç nüfusun rağbet ettiği ve ilk bankacılık deneyimine başladığı noktalardır. Esnek çalışma saatleri ve farklı vardiya sistemleri ile bankaların dışa açılan yüzü ve müşterilerin, muhatap kabul ettiği birimlerdir.

Banka Pozisyonları ve Görevleri

Tüm bunların dışında banka pozisyonları ve bu pozisyonlarda çalışan bankacıların görevlerinden kısaca bahsedebiliriz:

Müfettiş Yardımcısı

Müfettiş Yardımcısı
Müfettiş Yardımcısı

Bir bankada Müfettiş Yardımcısı olarak görev alan kişiler, Yönetim Kurulu adına, Genel Müdürlük Bölümleri, yurtiçi/yurtdışı şubeler, bankanın denetimine tabii olan kuruluş ve işletmelerde, teftiş, soruşturma ve inceleme gibi operasyonlar yürütür.

Uzman Yardımcısı

Banka pozisyonları arasında yer alan Uzman Yardımcısı, Genel Müdürlük Bölümlerinde ve Kurumsal Şubelerde, görev yaptığı birimin çalışmalarını banka mevzuatı gereğince takip eden, uygulayan ve geliştiren kişilerdir. Yönetici adayı (MT) olarak yetiştirilen bu kişiler, uzmanlık alanlarında aldıkları pek çok kurum içi ve dışı eğitimle çalışma alanlarında profesyonellik kazanırlar.

Bilgi İşlem ve Yazılım Uzmanı

Bilgi İşlem ve Yazılım Uzmanı
Bilgi İşlem ve Yazılım Uzmanı

Bilgi İşlem ve Yazılım Uzmanı, bankanın o günün şartlarına uygun altyapı ihtiyaçlarını ve hedeflerini ilgili birimlerle beraber belirler. Bilgi Teknolojileri mimarisini tanımlar ve geliştirir, yönetim bilgi sistemleriyle iş zekâsı sistemlerini oluşturur. Ayrıca kurulan sistem ya da alt yapıların en etkin ve verimli şekilde işletimini, bakımını, güvenliğini ilgili bölümlerle iş birliği yaparak sağlar.

Satış ve Müşteri Temsilcileri

Satış ve Müşteri Temsilcileri, yoğun olarak kredi ve diğer ürünleri pazarlamak amacıyla doğrudan müşterilerle iletişim kurar. Satış performansına ilişkin olarak şube içinde ya da ağırlıklı olarak sahada görev yapabilirler. Bu pozisyondaki görevlendirilen kişilerin ikna kabiliyetinin yüksek olması gerekir.

Gişe Yetkilisi

Gişe Yetkilisi
Gişe Yetkilisi

Gişe Yetkilisi, Şube ve Genel Müdürlük Bölümlerinde temel bankacılık hizmeti, bu hizmetlerin yerine getirilmesinde destek olan görevleri yerine getirir. Şubelerde gişe işlemleri ve operasyonel işlemlerde görev alır. Ayrıca performanslarına ve bulundukları şubelerdeki kadro olanaklarına göre satış, kambiyo, sorunlu kredilerin takibi gibi konularda da görev yapar.

Çağrı Merkezi Elemanı

En bilindik banka pozisyonlarından bir diğeri de Çağrı Merkezi Elemanıdır. Çağrı Merkezinde çağrı alma ve dış arama pozisyonlarındaki çalışanların kariyer yolu açıktır. Gerek iletişim yetkinliklerini geliştirmekte gerekse bankacılıkla alakalı çeşitli konularda derinlemesine bilgi sahibi olurlar. Bazı bankalarda işe giriş tarihlerini takip eden 2 yılın sonunda Şube veya Genel Müdürlük Bölümlerine nakil talebinde bulunmaya hak kazanırlar.

Servis Yetkilileri

Servis Yetkilileri, kredi, muhasebe gibi operasyon bölümlerinde işlemleri yönetip, yönlendiren görevlilerdir. İmza yetkisi gerektiren bu pozisyonlar için üstün performans göstermek veya sınavlarda başarılı olmak gerekmektedir.

Operasyon Elemanı

Operasyon Elemanı
Operasyon Elemanı

Operasyon Elemanı banka pozisyonları arasında sıklıkla karşılaşılan pozisyonlardan biridir. Bu alanda çalışanlar, Şube ve Genel Müdürlük Bölümlerindeki operasyonel faaliyetlerde görev alarak, veri girişi, kontrol, yazışma vb. işlerde banka süreçlerini destekler.

Takip Yetkilisi

Bankaların hukuk müşavirliği ve müşavirliğe bağlı bölge teşkilatında; hukuksal işlemlerin iç ve dış evrak takibini yapar; noter, adliye, ticaret odası, tapu daireleri ve diğer kamu kuruluşları ile ilgili işleri yürütürler. Takip Yetkilisi kariyer yolu kapalı bir pozisyondur.

İhtisas Elemanı

Banka pozisyonlarından bir diğeri İhtisas Elemanıdır. Avukat, mimar, mühendis gibi pozisyonlarda istihdam edilen çalışanlar olarak ifade edilebilir.

Özel Güvenlik Görevlisi

Özel Güvenlik Görevlisi, Şubelerde ve Genel Müdürlüklerde silahlı özel güvenlik olarak görev alır.

Şoför

Banka pozisyonlarından bir diğeri de şofördür. Makam şoförü ve para nakil aracı şoförü olarak istihdam edilen çalışanlardır.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.