Ana SayfaEkonomiKocaeli İhracatta Rekor Kırdı

Kocaeli İhracatta Rekor Kırdı

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin verilerinden derlenen bilgilere göre Kocaeli ilimiz yılın ilk 10 ayı içerisinde ihracatta önemli bir atılım göstererek 10 milyar doların üzerinde bir rakam elde etti. İstanbul ve Bursa’nın ardından en fazla ihracat yapan ilimiz olan Kocaeli’nin bu dönemdeki satışı 2014 yılından bu yana ilk defa 10 milyar dolar barajını geçerek 10 milyar 356 milyon 129 bin dolar seviyesine yükseldi.

Otomotiv ve Kimya Ön Plana Çıkıyor

Kentin toplam ihracatının yüzde 75’ine denk gelen 7 milyar 852 milyon dolarlık kısmı kimya ve otomotiv sektöründe faaliyet göstermekte olan firmalar tarafından gerçekleştirildi. Anadolu Isuzu, Honda Türkiye, Hyundai Assan ve Ford Otosan gibi sektörün en önemli firmalarına ev sahipliği yapan şehirde otomotiv en önemli sektörlerden biri olma özelliğine sahip. Kentin otomotiv ana ve yan sanayi ürünlerindeki ihracat rakamları geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 20 artış göstererek 4 milyar 586 milyon 712 bin dolara ulaştı.

Kimya sanayindeki artış ise otomotivi solladı. Ülkemizin en büyük sanayi kuruluşu olan Tüpraş’ın İzmir rafinerisi 11 milyon ton ham petrol işleme kapasitesine sahip. Kentin kimyevi madde ve ürünleri ihracatı ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 34 artış göstererek 3 milyar 265 milyon 288 bin dolar oldu.

Bu sektörü 558 milyon 772 bin dolar ile demir ve demir dışındaki metaller, 484 milyon 481 bin dolar ile çelik, 459 milyon 654 bin dolar ile elektrik ve elektronik ve 317 milyon dolarlık ihracatıyla iklimlendirme sektörleri takip etti.

En Büyük İhracat İngiltere’ye

Kocaeli’nden yapılan ihracatta listenin ilk sırasında İngiltere yer alıyor. İngiltere’ye 1 milyar 166 milyon 25 bin dolarlık ihracat gerçekleşmiş. İngiltere’yi ise yapılan ihracat miktarında yaşanan yüzde 232’lik artış ile Birleşik Arap Emirlikleri takip ediyor. Bu ülkeye yapılan ihracatın toplam tutarı ise 796 milyon 273 bin dolar. Almanya 792 milyon 841 bin dolarlık ihracat payı ile üçüncü sırada yer alırken Slovenya dördüncü, ABD beşinci ve Fransa ise altıncı sırada yer almakta.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.