Ana SayfaEkonomiFındık Üreticisi Zor Durumda!

Fındık Üreticisi Zor Durumda!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Ülkemiz fındığın ana vatanı konumunda. Dünya fındık üretiminde açık ara önde olan ülkemiz, fındık ihracatında da doğal olarak lider durumda. Bununla birlikte son yıllarda fındık üreticisi bir hayli sıkıntılı. Zira fındık ihracat rakamları düşüş içerisinde.

Türkiye, 2015 – 2016 yılları arasındaki fındık ihracat döneminde 87 bin 330 ton fındık ihracatı gerçekleştirmişti. Bahse konu fındık ihracatı rakamı karşılığında elde edilen döviz girdisi ise 851 milyon 874 bin Amerikan Doları seviyesinde olmuştu. Bu yıl ise hem ihraç edilen fındık miktarında hem de elde edilen gelir meblağında hatrı sayılır bir gerileme yaşandı.

Gelirin 4’te 1’inden Fazlası Eridi!

Geride bıraktığımız fındık sezonuna göre, 2016 – 2017 sezonunda ihraç edilen fındık miktarı yüzde 22,5 azalma gösterdi. Buna bağlı olarak ve artan döviz kuru ile de doğru orantılı olmak üzere elde edilen döviz girdisi de eridi. 2015 – 2016 fındık ihracat dönemine göre yüzde 26,8 gerileyen ihracat geliri, 2016 – 2017 fındık ihraç sezonunun 623 milyon 203 bin Amerikan Doları olarak gerçekleşti.

Karadeniz Fındık Mamulleri ve İhracatçıları Birliği’nden yapılan açıklamaya göre; 1 Eylül tarihinde başlayan 2016 – 2017 fındık ihraç sezonunun ilk 3 aylık döneminde standart natürel iç fındığın 100 kilogramı ortalama 872 Amerikan Doları’ndan işlem gördü. 1 Eylül – 30 Kasım 2016 tarihleri arasında 67 bin 714 ton fındık ihraç edildi. Bahse konu karşılığında 623 milyon 203 bin Amerikan Doları gelir sağlandı.

Söz konusu dönemde meydana gelen ihracatın 53 bin 818 tonu Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapıldı. AB dışındaki diğer Avrupa ülkelerine de 4 bin 499 ton ihracat yapıldı. Toplam fındık ihracatının yüzde 85’inden fazlası bahse konu dönemde Avrupa ülkelerine gerçekleştirilmiş oldu.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.