Ana SayfaEkonomiEkonomiye Güven Hızla Azalmaya Devam Ediyor!

Ekonomiye Güven Hızla Azalmaya Devam Ediyor!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Ülkemiz ekonomisine tüketicilerin güveni hızla azalmaya devam ediyor. Vatandaşlar gerek hali hazırdaki ekonomik durumları hakkında, gerekse gelecek dönemde ön gördükleri ekonomik durumları hakkında kötümser. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre bu kötümserlik artarak devam ediyor.

Dünyada ekonomik olarak sancılı süreç devam ediyor. ABD Başkanlık seçimleri öncesinde başlayan belirsizlik ortamı, Donald Trump’ın sürpriz şekilde seçimi kazanmasıyla daha da derinleşti. Trump’ın uluslararası pek çok anlaşmayla ilgili olumsuz görüşler beyan etmesi, ekonomik olarak küresel çapta belirsizliği körükleyen etmenler arasında. Global ticaretin bir parçası olan ülkemizde bu durumdan, jeopolitik risklerinin de fazla olması nedeniyle en fazla etkilenen ülkeler arasında.

Aralık Ayında Ekonomiye Güven Daha da Düştü!

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Aralık ayında, kasım ayına göre tüketici güven endeksi yüzde 18,5 oranında azaldı. Güven endeksi bu azalma sonrasında 86,55 değerinden 70,52 seviyesine kadar geriledi.

Kasım ayında tüketici güven endeksi 68,93 seviyesindeydi. Arlık ayında yüzde 8 oranında gerileyen tüketici güven endeksi Aralık ayında 63,38 seviyesine indi. Kasım ayında reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi ise 107,6 düzeyindeydi. Bu noktadan yüzde 3,7 oranında düşüş yaşayan endeks Aralık ayında 103,6 değerine geriledi.

Kasım ayında hizmet sektörü güven endeksi 96,78 değerinde bulunuyordu. Hizmet sektörü güven endeksi aralık ayında 93,35 değerine geriledi.

Tüketicinin ekonomiye olan güvenindeki azalmanın bu denli yüksek olması, Türkiye ekonomisinin 3.çeyrekte yaşadığı daralmayı ortaya koyar nitelikte. Aralık ayında meydana gelen düşüşlerin mevsim etkisinden arındırıldığını belirten TÜİK’in raporunda dikkat çeken bir diğer ayrıntı ise inşaat güven endeksinde meydana gelen yarım puanlık artış. İnşaat sektörü güven endeksi kasım ayında 75,75 seviyesinde bulunurken aralık ayında 76,15 düzeyine çıktı.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.