Ana SayfaEkonomiPatateste Umut İhracata Kaldı

Patateste Umut İhracata Kaldı

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

400 bin ton patatesi depolarında tutan üreticiler umudunu ihracata bağladı. Patates üretiminde 1 milyon ton üretimi olması ile ilk sırada yer alan Niğde’de patates üreticileri ne yapacağını şaşırdı. Patates fiyatının 30 – 40 kuruşa kadar düşmesi üreticiyi her ne kadar memnun etmese de yine de ürünlerde istenen satışın yapılmasını sağlamıyor. Geçen yıl tarlada ve depoda satış fiyatı bu kadar düşmesine rağmen elde kalan patates bu fiyat düşüklüğünün üzerine birde bazı ülkelerde başlayan gümrük vergisi ile gözünü ihracata diken üreticiyi korkutuyor. Şu anda ellerinde 400 bin ton patatesin olduğunu ve ürünün depolarda beklediğini belirten Niğdeli üreticiler yakın zamanda satış gerçekleşmezse bu ürünlerin çöpe gideceğini belirtiyor.

İhracat Patatesi Kurtarır

Depoda kalan patateslerin ancak ihracat ile kurtulabileceğini belirten üreticiler, aksi halde havaların ısınması ile birlikte patateslerin filizlenmeye başlayacağını ve bir aşama sonrasında da çürümenin başlayacağını belirtiyor.

Nisan Ayına Kalmamalı

Konu hakkında açıklama yapan Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, geçtiğimiz yıla göre patatesin iç piyasa ve dış piyasada daha az satışının gerçekleştiğini, önümüzdeki 2 aydan daha az zaman dilimi içerisinde ihracatın canlanmasını beklediklerini, aksi taktirde Nisan ayı ortasında çiftçilerin mağduriyetinin had safhaya çıkacağını belirtiyor. En kaliteli patatesin maliyetinin 50 kuruştan fazla olduğunu ancak bu fiyata dahi satış olmadığını belirten Kenar, marketlerde 1,5 ile 3 lira arsında satılan patatesin hem üreticiyi hem tüketiciyi üzdüğünü sözlerine ekledi.

Gümrük Vergisi Zorluyor

Düşük patates fiyatlarından sonra gözünü ihracata diken üreticinin gümrük vergisi ile umudunu kaybedeceğini belirten Kenar, geçen yıl Ortadoğu’ya günlük 150 ton sevkiyat yapıldığını bu yıl bu rakamın 25 tona düştüğünü, rekabet gücünün zayıf kaldığını belirtiyor.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.